Ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τη Μαρσέιγ, για τη ρεβάνς του ζευγαριού του τρίτο προκριματικού γύρου του Champions League. Με αφορμή το σπουδαίο παιχνίδι, το ertsports.gr δημιούργησε ένα αφιέρωμα στην ιστορία της έδρας της Μαρσέιγ.
Σίγουρα αν ανοίξουμε την τηλεόραση και παρακολουθήσουμε πλάνα της Μασσαλίας από μια ταξιδιωτική εκπομπή, μπορεί να παρατηρήσουμε δρόμους και συνοικίες που μοιάζουν αρκετά με ελληνικά νησιά ή παραλιακές περιοχές σε ένα ωραίο τουριστικό θέρετρο της πατρίδας μας. Οι ωραίοι βόρειοι άνεμοι με τα υπέροχα γαλάζια νερά της Μεσογείου, συμβολίζουν μια εκπληκτική περιοχή για ένα ωραίο καλοκαιρινό ταξίδι.
Το βράδυ του δεκαπενταύγουστου, ο Παναθηναϊκός δεν πάει για διακοπές στην όμορφη γαλλική πόλη, καθώς παίζει ένα από τα πιο σημαντικά παιχνίδια της ιστορίας της σύγχρονης ιστορίας του, μέχρι το επόμενο. Αρκετοί Γάλλοι θεωρούν πως οι “πράσινοι” δεν θα περάσουν ωραία, όχι απαραίτητα λόγω της ομάδας της Μαρσέιγ, αλλά εξαιτίας του γηπέδου της.
Το προφίλ του “Stade Vélodrome”
Η πλήρης γαλλική ονομασία του είναι “Stade Vélodrome” (Στάδιο Βελοντρόμ), αν και πλέον ονομάζεται “Orange Vélodrome“, λόγω χορηγικής συμφωνίας. Κατασκευάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ανρί Πλοκέν, με μοναδικό σκοπό να φιλοξενήσει την ομάδα γέννημα θρέμμα της πόλης. Είναι χωρητικότητας 67.394 θέσεων, εκ των οποίων οι 60.031 είναι καθήμενων. Τα θεμέλια αυτού του γηπέδου αν είχαν στόμα, θα μπορούσαν να πουν… απίστευτες ιστορίες για αυτά που έχουν δει.
Από την ημέρα της έναρξης της κατασκευής του το 1935 έως το 1937 και την ολοκλήρωση του, έχει χρήση μόνο για τρία έτη, καθώς ξέσπασε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος και η Γαλλία, πέφτει υπό την κατοχή της Γερμανίας. Με την λήξη του πολέμου και με τις αθλητικές δραστηριότητες να επανέρχονται, η Μαρσέιγ είναι η ομάδα με το μεγαλύτερο γήπεδο στην Γαλλία, βάζοντας στόχο τις διακρίσεις εντός και εκτός συνόρων.
Το γήπεδο μετά την κατασκευή του, έχει δεχτεί τέσσερις ανακαινίσεις, όλες για διαφορετικό λόγο. Η μία γίνεται για να έρθει στα πιο σύγχρονα πλάνα των γηπέδων το 1971, καθώς είχαν περάσει κοντά στα 40 χρόνια από τα εγκαίνια του. Το 1998 λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Γαλλία, το “Stade Vélodrome” άλλαξε όψη, με την τελική του μορφή να την έχει από το 2014, καθώς τότε έγινε η τελευταία ανακαίνιση.
Οι τίτλοι, το φλερτ της χρεοκοπίας και ο από μηχανής θεός Μπερνάρ Ταπί
Το πρώτο της πρωτάθλημα η Μαρσέιγ το κατέκτησε το 1937, εντός του “Stade Vélodrome” καθώς η ομάδα… έσπασε το ρόδι στο καινούργιο της γήπεδο. Το 1959 η Μαρσέιγ υποβιβάζεται χωρίς να έχει κατακτήσει νέο τίτλο από το πρώτο της πρωτάθλημα. Το λεγόμενο “ασανσέρ” παίρνει μπρος για την μεσογειακή ομάδα, καθώς δεν μπορεί να κρατηθεί μετά την άνοδο της, στην πρώτη κατηγορία την δεκαετία του 1960. Η Μαρσέιγ κάνει το πρώτο της νταμπλ το 1972, δείχνοντας πως το μέλλον της θα είναι λαμπρό.
Ωστόσο, τα οικονομία προβλήματα της ομάδας φέρνουν τους “κυανόλευκους” κοντά στην διάλυση. Εκεί εμφανίζεται ο… από μηχανής θεός και να την βγάζει από τον οικονομικό της λήθαργο. Ο λόγος για τον Μπερνάρ Ταπί, με τον οποίο οι Μασσαλοί κερδίζουν τέσσερα πρωταθλήματα από την σεζόν 1988-1989 έως το 1991-1992. Την ίδια σεζόν κατέκτησαν και το Champions League, το οποίο παραμένει το μοναδικό γαλλικής ομάδας μέχρι και σήμερα.
Το σκάνδαλο του Βαλενσιέν–Μαρσέιγ οδηγεί την ομάδα στη δεύτερη κατηγορία και τον Ταπί στην φυλακή καθώς, οι παίκτες της αντίπαλης ομάδας επιβεβαίωσαν στις γαλλικές αρχές ότι ο πρόεδρος των Μασσαλών, θέλησε να τους χρηματοδοτήσει ώστε να μην παίξουν σε πλήρεις ρυθμούς, εξαιτίας των υποχρεώσεων της ομάδας του για το Champions League.
Τα λόγια του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ
Το “Stade Vélodrome” έχει φιλοξενήσει αρκετές φορές τις ελληνικές ομάδες. Αν είχε… γλώσσα λοιπόν, θα μπορούσε να πει τα λόγια του σταρ του Χόλιγουντ της δεκαετίας του 30 και του 1940, Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ. Ότι δηλαδή «αυτή είναι η αρχή μιας υπέροχης φιλίας» για τους συλλόγους από τη χώρα μας. Η ΑΕΚ ταξιδεύει πρώτη στο “Stade Vélodrome” το 1989 για το Κύπελλο Κυπελλούχων όπου χάνει με 2:0, ενώ στη ρεβάνς στη Νέα Φιλαδέλφεια αναδείχθηκε ισόπαλη με 1:1.
Την σεζόν 1994-1995 για τα προκριματικά του Κυπέλλου UEFA, ήταν σειρά του Ολυμπιακού να αντιμετωπίσει τους Μασσαλούς σε διπλούς αγώνες. Οι Γάλλοι δεν δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα, καθώς το υπέρ τους σκορ 2:1 στην Ελλάδα, το υπερασπίστηκαν με το ευρύ 3:0 στον επαναληπτικό.
Στην πιο… σύγχρονη εποχή πραγματοποιήθηκε η μοναδική νίκη για ελληνική ομάδα στο “Stade Vélodrome”. Αυτήν την έχει ο Ολυμπιακός από το 2011 σε αγώνα για τους ομίλους του Champions League. Οι “ερυθρόλευκοι” έμειναν… εκτός των 16 της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, καθώς συγκέντρωσαν ένα βαθμό λιγότερο από τους Γάλλους. Εννέα χρόνια αργότερα, το Δεκέμβριο του 2020, βρέθηκαν ξανά στην ίδια αρένα, με την ίδια αντίπαλο, αλλά ηττήθηκαν με 2:1.
Η πιο πρόσφατη παρουσία ελληνικής ομάδας στο γήπεδο είναι αυτή του ΠΑΟΚ πριν ενάμιση περίπου χρόνο. Ο “δικέφαλος του βορρά” έπαιξε κόντρα στην τότε ομάδα του Χόρχε Σαμπάολι για τον πρώτο προημιτελικό του Europa Conference League, αλλά η έδρα μίλησε για μια ακόμα φορά. Το “Stade Vélodrome” έβαλε τα γιορτινά του και η γαλλική ομάδα έκαμψε την αντίσταση των “ασπρόμαυρων” με σκορ 2:1, ενώ ακολούθησε η νίκη της στην Τούμπα με 1:0.
Πρόκειται για μια έδρα που θυμίζει… ελληνικό γήπεδο. Μοιάζει με απόρθητο κάστρο για τους αντιπάλους και ειδικά για τις δικές μας ομάδες. Αν ο Παναθηναϊκός ακολουθήσει το παράδειγμα του Ολυμπιακού το 2011, τότε φυσικά θα πρόκειται περί… εξαίρεσης στον κανόνα.//
Επιμέλεια: Γιάννης Ροζής
Πηγη