Η συμμετοχή στη συνιστώμενη εβδομαδιαία σωματική δραστηριότητα, είτε αυτή πραγματοποιείται συγκεντρωμένα σε μία ή δύο ημέρες είτε κατανέμεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για πολλές παθήσεις. Αυτό προκύπτει από μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Circulation».

Οι κατευθυντήριες οδηγίες προτείνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας ανά εβδομάδα. Οι ερευνητές επιδίωξαν να εξετάσουν αν οι άνθρωποι που ασκούνται τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με εκείνους που ασκούνται για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους μόνο το Σαββατοκύριακο, καθώς και σε ποιες ασθένειες παρατηρούνται διαφορές.

Εξετάστηκαν δεδομένα σχεδόν 90.000 ατόμων από τη βρετανική βάση δεδομένων UK Biobank. Οι συμμετέχοντες φορούσαν μετρητές καρπού που κατέγραφαν τη συνολική σωματική τους δραστηριότητα και τον χρόνο που αφιέρωναν σε διάφορες εντάσεις άσκησης κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες. Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τις σχέσεις μεταξύ των προτύπων σωματικής δραστηριότητας και της εμφάνισης 678 παθήσεων από 16 κατηγορίες ασθενειών, οι οποίες περιλάμβαναν ψυχικές διαταραχές, παθήσεις του πεπτικού συστήματος και νευρολογικές ασθένειες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η άσκηση το Σαββατοκύριακο ήταν εξίσου αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου με την άσκηση πιο ομοιόμορφα κατανεμημένη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης 264 ασθενειών. Η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη για τις καρδιομεταβολικές ασθένειες όπως η υπέρταση (εξάχρονη μείωση του κινδύνου κατά 23% και 28% για την άσκηση το Σαββατοκύριακο και την τακτική άσκηση, αντίστοιχα) και τον διαβήτη (μειώσεις κινδύνου 43% και 46%, αντίστοιχα). Ωστόσο, αυτή η συσχέτιση βρέθηκε σε όλες τις κατηγορίες ασθενειών που μελετήθηκαν.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η σωματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας, μπορεί να είναι ευεργετική για τη μείωση του κινδύνου μελλοντικής ασθένειας.

Πηγή: ΑΠΕ


govastileto.gr