Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο κείμενο των συμπερασμάτων η αναφορά στο μεταναστευτικό φαίνεται πως θα περιοριστεί σε μια παράγραφο.

Θα αναφέρει ότι το πρόβλημα χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση και θα χαιρετίζει την επιστολή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν, κάτι που ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, αλλά οι όποιες αποφάσεις μετατίθενται για το μέλλον.

Η Πολωνία ήταν η χώρα που κυρίως τις φρέναρε επι του ότι παρόντος. Όλοι συμφωνούν για την εξωτερική φύλαξη των συνόρων αλλά στο θέμα των επιστροφών υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις.

Δεν έχουμε τη γνωστή διαφορά ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου, αλλά πολλές διαφορετικές θέσεις, καθώς κάθε χώρα προσεγγίζει το ζήτημα από τη δική της θέση.

Είναι κάτι που αποδεικνύεται στην πράξη και από τη διμερή συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία. Μοντέλο που λαμβάνεται υπόψη και έχει ανάψει συζητήσεις και για το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους FT εξέφρασε επιφύλαξη αν θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αν θα μπορούσε να αποδώσει.

Παράλληλα, υπό συζήτηση βρίσκονται και άλλες λύσεις.  Για παράδειγμα το πρωί προηγήθηκε συνάντηση ηγετών 11 χωρών, Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Αυστρία, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Ιταλία, Δανία, Ολλανδία και Σλοβακία.

Εκεί λοιπόν των μέτρων που συζητήθηκαν και θέτουν και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι το ενδεχόμενο να επιβάλλονται κυρώσεις στις αεροπορικές εταιρείες που δεν βγάζουν εισιτήρια με επιστροφή.

Συμφωνία Ελλάδας – Ουκρανίας

Την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός και ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι συνυπέγραψαν διμερή συμφωνία για συνεργασία σε θέματα ασφάλειας. Η συμφωνία  ανοίγει το δρόμο για ενεργό συμμετοχή της χώρας μας στις προσπάθειες ανασυγκρότησης της Ουκρανίας.


Πηγή