Το ολοσχαιρώς καμένο αεροσκάφος των ιαπωνικών αερογραμμών αλλά και μία άμορφη μάζα από τα συντρίμμια του ελικοφόρου της ακτοφυλακής της Ιαπωνίας έχουν μείνει για να θυμίζουν τι συνέβη 24 ώρες πριν στον διάδρομο C του διεθνούς αεροδρομίου στο Τόκυο.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων ερευνά εξονυχιστικά τον σκελετό του Airbus προκειμένου να ανακτήσει το μαύρο κουτί της πτήσεις και να ρίξει φως στις έρευνες για τα αίτια της χθεσινής σύγκρουσης.

Οι 379 άνθρωποι που βρέθηκαν δευτερόλεπτα από τον όλεθρο δύσκολα θα ξεχάσουν τις στιγμές αγωνίας.

Στο Τόκυο έχει φτάσει και ειδική ομάδα της Aibus προκειμένου να συνδράμει στις έρευνες.

Το υπουργείο εσωτερικών της Ιαπωνίας έδωσε στην δημοσιότητα τις τελευταίες καταγεγραμμένες συνομιλίες ανάμεσα στον Κυβερνήτη του επιβατικού αεροσκάφους και του Πύργου ελέγχου. Ο πιλότος του Airbus είχε ξεκάθαρα λάβει εντολή να προσγειωθεί στον συγκεκριμένο διάδρομο.

Τα μοιραία λάθη πριν το δυστύχημα

Μιλώντας στo MEGA ο Δήμαρχος Βάρης, Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, με σημαντική εμπειρία ως πιλότος της πολιτικής αεροπορίας κάνει λόγο για σημαντικές ευθύνες του Πύργου ελέγχου.

«Ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας που δίνει άδεια προσγείωσης για αυτό δεν είναι ποτέ ένας στην βάρδια είναι τρεις ή τέσσερις για να παρακολουθούν καλύτερα την κίνηση στην περιοχή εξόδου εξ’ όψεως. Έχει οπτική επαφή με τον διάδρομο πρέπει να βλέπει και να ξέρει ότι αυτός είναι καθαρός ειδικότερα όταν έχει δώσει άδεια προσγείωσης σε ένα μεγάλο βαρύ ευρείας ατράκτου αεροσκάφος όπως αυτό των ιαπωνικών αερογραμμών».

Ο κ. Κωνσταντέλλος τονίζει πως η προηγμένη τεχνολογία κατασκευής του Airbus υπήρξε καθοριστική για την έγκαιρη εκκένωση του αεροσκάφους.

«Tα αεροσκάφη κατασκευάζονται με πολύ βραδύκαυστα υλικά. Ακόμα και τα μέταλλα του, δεν είναι πλέον μέταλλα, είναι υλικά μεγάλης σκληρότητας αλλά πολύ ελαφρά. Είναι βραδύκαυστα δεν είναι όμως άκαυστα σου δίνουν το χρόνο για να κάνεις τη δουλειά. από τα ίδια υλικά είναι κατασκευασμένο και το εσωτερικό του αεροπλάνου».

Στα ταχύτατα ανακλαστικά του πληρώματος και την ψύχραιμη διαδικασία εκκένωσης του φλεγόμενου αεροσκάφους στάθηκε η πρώην επικεφαλής πληρωμάτων καμπίνας Σταυριανή Στεφάνου.

«Από την πλευρά του αεροσκάφους που υπάρχει φωτιά σίγουρα δεν ανοίγουμε πόρτα. Πάμε στην αντίθετη πλευρά ή σε άλλη πόρτα. Υπάρχουν και τα έξι κουδουνίσματα τα οποία δείχνουν ότι είναι κατάσταση εγκατάλειψης. Το πλήρωμα έδειξε να κατέχει αυτές τις διαδικασίες εγκατάλειψης του αεροσκάφους. Και οι επιβάτες όμως έδειξαν μία φοβερή ψυχραιμία και περίμεναν τις οδηγίες του πληρώματος».

Το διεθνές αεροδρόμιο Κανέντα άνοιξε και πάλι σήμερα για πτήσεις με τις ακυρώσεις όμως να ξεπερνούν μέσα σε 24 ώρες τις 100 και την ταλαιπωρία για τους επιβάτες να είναι πολύωρη.

Στο φως οι οδηγίες του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας

Οι ιαπωνικές αρχές δήλωσαν σήμερα ότι το επιβατικό αεροσκάφος που συγκρούστηκε με ένα αεροσκάφος της ακτοφυλακής σε αεροδρόμιο του Τόκυο είχε λάβει άδεια προσγείωσης, αλλά το μικρότερο αεροπλάνο δεν είχε λάβει άδεια απογείωσης, με βάση τις απομαγνητοφωνήσεις των οδηγιών του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας προς τα αεροπλάνα που συγκρούστηκαν.


Πηγή