O Λευκός Οίκος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης έδωσε τέλος στα σενάρια και τη φημολογία ότι τα μυστηριώδη μπαλόνια που καταρρίφθηκαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου Σαββατοκύριακου ήταν εξωγήινα.
Η σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Καρίν ζαν Πιερ, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις εξωγήινων ή εξωγήινης δραστηριότητας στις πρόσφατες καταρρίψεις αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων πάνω από τη Βόρεια Αμερική.
Χαμογελώντας λέει, σύμφωνα με το BBC, ότι της άρεσε η ταινία ET, αλλά ήθελε να διαβεβαιώσει τον αμερικανικό πληθυσμό ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ζωή από άλλους πλανήτες έρχεται στη Γη.
«Η Κίνα έχει ένα πρόγραμμα με αερόστατα», λέει ο Κίρμπι
Ο Τζον Κίρμπι, από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, σημείωσε πως ότι δεν μπορεί να «υπεισέλθει δημοσίως σε πολλές λεπτομέρειες», αλλά λέει ότι ήταν σε θέση να διαπιστώσει ότι η Κίνα έχει ένα πρόγραμμα αερόστατων μεγάλου ύψους που συνδέεται με τον κινεζικό στρατό.
Είπε ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν το εντόπισε, αλλά η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν το εντόπισε.
Σύμφωνα με τους New York Times, ο καθηγητής Γου Ζε θεωρείται ως η απόλυτη αυθεντία παγκοσμίως στα μπαλόνια παρακολούθησης. Ακόμη, ο ίδιος είναι ιδρυτής ή μέτοχος σε τρεις από τις έξι Κινεζικές εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκε τιμωρία από την αμερικανική κυβέρνηση για τα μπαλόνια κατασκοπείας.
Ο καθηγητής Γου είναι 66 ετών και σε όλη του τη καριέρα έως και σήμερα έχει συμμετάσχει στο σχεδιασμό μαχητικών αεριωθούμενων και έχει συμβάλλει καθοριστικά στην εξέλιξη μη ανιχνεύσιμων από τα ραντάρ υλικών. Για την προσφορά του στην επιστήμη και την τεχνολογία, ο Γου Ζε έχει τιμηθεί επανειλημμένως με διάφορα βραβεία. Επιπλέον, λόγω των πολύτιμων εξειδικευμένων γνώσεων του, ο καθηγητής υπήρξε μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής για τις προμήθειες πολεμικού υλικού, για λογαριασμό του Κινεζικού Στρατού.
Η αρχή
Ο Κινέζος καθηγητής επί 20 και πλέον χρόνια πειραματίζεται και ερευνά τα πτητικά μέσα, όπως τα μπαλόνια μεγάλων υψομέτρων.
Το 2019, ο Γου Ζε μαζί με την ομάδα των ερευνητών του, ανακοίνωσαν ότι κατόρθωσαν να τελειοποιήσουν ένα μπαλόνι το οποίο έχει τη δυνατότητα να πετά σε ύψος 18.300 μέτρων. Ο καθηγητής Γου άφησε το συγκεκριμένο μπαλόνι να κάνει το γύρο του κόσμου σχεδόν και, οπωσδήποτε, να διασχίσει τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.
Ο Γου Ζε είχε δηλώσει τότε, πανευτυχής, ότι μπαλόνια σαν το πρωτότυπο «Cloud Chaser» αποτελεί ορόσημο στην ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας, ώστε να γενικευτεί η χρήση μπαλονιών.
Για σκοπούς πρόληψης και καταγραφής φυσικών καταστροφών, παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης -αλλά και παρακολούθηση γενικώς.
Η Κίνα, άλλωστε, φέρεται να χρησιμοποιεί μπαλόνια για πολιτικούς, καθώς και για στρατιωτικούς λόγους.
Το ρεπορτάζ των New York Times αναφέρει ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν εντοπίσει τον καθηγητή Γου Ζε και παρακολουθούν τη δραστηριότητά του, θεωρώντας τον ως τον άνθρωπο–κλειδί για ολόκληρο το πρόγραμμα παρακολουθήσεων μέσω μπαλονιών για λογαριασμό του κινεζικού καθεστώτος.
Η παραπάνω πληροφορία διαψεύδεται από την κυβέρνηση και τις μυστικές υπηρεσίες.
Πηγή