Αμερικανικά μαχητικά σφυροκοπούν στόχους στη Συρία και το Ιράκ.

Ανάμεσά τους και βομβαρδιστικά Β1 που έφυγαν από τις ΗΠΑ για να πλήξουν εξωχώριους στόχους για πρώτη φορά από την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ.

«Τα αντίποινα των ΗΠΑ βρίσκονται σε εξέλιξη, γνωρίζουμε ότι έχουν χτυπηθεί 85 στόχοι στη Συρία και εδώ, στο Ιράκ. Πιστεύουν ότι χτύπησαν κέντρα διοίκησης και ελέγχου που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, λέει το BBC.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο χτυπήθηκαν επτά διαφορετικές τοποθεσίες, τέσσερις στη Συρία και τρεις στο Ιράκ και χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 125 πυρομαχικά ακριβείας. Η επιχείρηση διήρκησε περίπου μισή ώρα και ήταν επιτυχής, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

«Οι στόχοι επιλέχθηκαν προσεκτικά για να αποφευχθούν απώλειες αμάχων. Μάθαμε επίσης ότι στην επιχείρηση συμμετείχαν μόνο μαχητικά αεροσκάφη και όχι πλοία του ναυτικού», ανέφερε το Fox News.

Από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 18 Ιρανοί μαχητές στην ανατολική Συρία, λέει το συριακό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν ότι 16 Ιρακινοί, ανάμεσά τους και άμαχοι, σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν. Ο πρωθυπουργός της χώρας έκανε λόγο για “παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ” και προειδοποίησε για καταστροφικές συνέπειες στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.

«Οι αμερικανικές επιθέσεις τροφοδοτούν τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή με πολύ επικίνδυνο τρόπο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας.

Αυτό ήταν το πρώτο κύμα αντιποίνων για το χτύπημα με drone που την περασμένη Κυριακή σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες στην Ιορδανία, λέει η Ουάσιγκτον. Η αμερικανική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει ότι τα αντίποινα θα είναι πολλά και θα έχουν διάρκεια.

«Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν σύρραξη στη Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Όμως όλοι αυτοί που επιδιώκουν να μας βλάψουν ας ξέρουν αυτό: Αν κάνεις κακό σε Αμερικανό, θα ανταποδώσουμε», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σε στάση προσοχής και το χέρι στην καρδιά ο Τζο Μπάιντεν με την σύζυγό του Τζιλ και τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν υποδέχθηκαν χθες τις σορούς των Αμερικανών στρατιωτών στην αεροπορική βάση Ντόβερ, στο Ντέλαγουερ.

Παρούσες ήταν και οι οικογένειες των θυμάτων που μετά την τελετή μίλησαν με τον Αμερικανό Πρόεδρο.


Πηγή