«Η επιφάνεια έρευνας είναι δύο φορές το μέγεθος της πολιτείας του Κονέκτικατ και το βάθος που βρίσκεται το υποβρύχιο είναι 2,5 χιλιάδες μίλια. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν και τις καιρικές συνθήκες», ανέφερε η ακτοφυλακή.

Ακόμα κι αν βρεθεί το υποβρύχιο είναι πλέον σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα προλάβουν να τους ανεβάσουν στην επιφάνεια πριν εξαντληθεί το οξυγόνο.

Την ίδια ώρα, το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο της 22χρονης Abbi Jackson, που εργάζεται στο μητρικό πλοίο Polar Prince, και που φαίνεται το υποβρύχιο να βυθίζεται στο ναυάγιο του Τιτανικού, λίγο πριν χαθεί για πάντα.

«Είναι θρύλος», γράφει η 22χρονη αναφερόμενη στον Πολ Ανρί Ναρζολέ που έχει καταδυθεί στον Τιτανικό 37 φορές.

Στο ναυάγιο του Τιτανικού είχε καταδυθεί, το 2018, με υποβρύχια κάψουλα και ο διάσημος σκηνοθέτης της ταινίας Τιτανικός, Τζέιμς Κάμερον.

«Το ξέρεις κατηγορηματικά ότι όταν καταδύεσαι σε βάθη που κανένας δεν μπορεί να πάει η πιθανότητα διάσωσης είναι μηδενική».

Όλοι όσοι μπήκαν στο βαθυσκάφος ήξεραν ότι θα μπορούσε να κινδυνέψει η ζωή τους.

«Ειλικρινά σαν κάποιος που έχει συμμετάσχει, γνωρίζαμε όλους τους κινδύνους. Υπογράψαμε πολλά χαρτιά, δεν θυμάμαι πόσα, που εξηγούσαν όλους τους κινδύνους ακόμα και τον πιθανό θάνατο», είπε ο youtuber, Άλαν Εξ Μούντο.

Τα σενάρια και οι επιβάτες

Άγνωστο παραμένει τι ακριβώς συνέβη στο βαθυσκάφος όταν το μεσημέρι της Κυριακής έχασε την επαφή με το μητρικό σκάφος Polar Prince. Μερικά από τα σενάρια που οι ειδικοί υποθέτουν είναι κάποια πιθανή ηλεκτρολογική βλάβη που το καθήλωσε στον βυθό.

-Να παρασύρθηκε το βαθυσκάφος από τα ρεύματα στο βάθος του ωκεανού.

-Να υπήρξε κάποιο ρήγμα στο σκάφος που προκάλεσε την απώλεια σήματος και την συντριβή του.

Άλλο πιθανό σενάριο είναι το σκάφος να έχει συνθλιβεί λόγω της πίεσης και της μη πιέσεως και μη αντοχής του. Σε αυτή τη περίπτωση, το σκάφος μπορεί να έχει διαλυθεί σε κομμάτια που δεν μπορούν να εντοπιστούν από τα σόναρ.

Τι μπορεί να συνέβη στο βαθυσκάφος

Σενάριο 1ο

-Ηλεκτρολογική βλάβη

Σενάριο 2ο

-Υποθαλάσσια ρεύματα

Σενάριο 3ο 

-Ρήγμα στο σκάφος

Σενάριο 4ο

-Σύνθλιψη λόγω πίεσης

Σενάριο 5ο

-Ανάδυση σε άγνωστο σημείο

-Εάν έχει κολλήσει στα ερείπια του Τιτανικού, τότε τα σόναρ έχουν δυνατότητα να το εντοπίσουν.

-Εάν έχει υπάρξει απώλεια ενέργειας, εκτός από την έλλειψη οξυγόνου θα ήταν και η ταχύτατη πτώση της θερμοκρασίας που θα μπορούσε να φτάσει στους 4 βαθμούς Κελσίου.

– Η διαρραγη του κελύφους σε τέτοια βάθη προκαλεί έκρηξη, σαν να σκάει μια μικρή βόμβα

– Η πυρκαγιά ακινητοποιεί τα συστήματα του σκάφους και δημιουργεί τοξικές αναθυμιάσεις.

-Μια πλημμύρα θα προκαλούσε σχεδόν στιγμιαία έκρηξη.

-Βλάβη στα ηλεκτρολογικά.

-Να έχουν αναδυθεί οι πέντε επιβάτες στη θάλασσα αλλά να χάθηκαν στον ωκεανό.

Η επιχείρηση ανάσυρσης είναι πιο εύκολη αν πάμε να σώσουμε ανθρώπους στο διάστημα, παρά να βουτήξουμε τόσο βαθιά και να διασώσουμε ανθρώπους στη θάλασσα.

Το μέγεθος της πίεσης επιβεβαιώνει και πρώην επιβάτης του βαθυσκάφους, Mίχαελ Γκίλεν.

«Για να σας περιγράψω πόσο μεγάλη είναι η πίεση εκεί κάτω εμείς είχαμε δύο κυπελάκια από φελιζόλ τα οποία μίκρυναν εξαιτίας της πίεσης του αέρα. Είναι πολύ εχθρική ατμόσφαιρα, έχει κρύο, και ιδιαίτερα υψηλή πίεση».

Το τελευταίο σενάριο είναι το βαθυσκάφος να έχει αναδυθεί στην επιφάνεια της θάλασσας με τον κατάλληλο μηχανισμό που διαθέτει όμως και πάλι, είναι αδύνατο να ανοίξουν το σκάφος από μέσα.

Μυστήριο επικρατεί και στο τι μπορεί να έχουν προκαλέσει οι συνθήκες διαβίωσης στου 5 επιβαίνοντες, με τις πιθανές επιπτώσεις να είναι η υποθερμία, η σταδιακή ασφυξία, η έλλειψη σωστής κρίσης και η πρόκληση κρίσεων πανικού, η αδυναμία αναπνοής και η αύξηση καρδιακών παλμών.


Πηγή