Η Έρρικα Μπορμπόλη, Ελληνίδα, που ζει μόνιμα στο Ισραήλ είναι μητέρα 3 κοριτσιών.

Τα 2 είναι σε επιστράτευση και το τρίτο παραλίγο να είχε βρεθεί στο μουσικό φεστιβάλ που έγινε στόχος της Χαμάς κι ανάμεσα στα θύματα ήταν η καλή της φίλη η Έντεν Μπεν Ρουμπί, ελληνικής καταγωγής.

Παραμένει στο σπίτι της, δεν έχει περάσει καν σαν σκέψη να το εγκαταλείψει κι εξηγεί γιατί.

«Πιστεύουμε στις δυνάμεις του Ισραήλ και έχουμε μεγάλη ψυχική δύναμη. Ξέρουμε πως η κατάληξη θα είναι θετική. Πιστεύουμε πως με το να μείνουμε εδώ δίνουμε δύναμη στο Ισραήλ. Στην πόλη όπου ζω έχουμε πολλές σειρήνες και καλούμαστε να μπούμε στο δωμάτιο πολέμου. Κτίρια ολόκληρα έχουν πέσει και έχουν μείνει μόνο τα δωμάτια πολέμου που είναι από μπετόν και οι άνθρωποι κατάφεραν να σωθούν».

Η ίδια γυναίκα δεν έχει χάσει τη βαθιά συμπόνια για τις μητέρες και τα παιδιά τους στην απέναντι όχθη της φρίκης.

«Η παλαιστίνια μητέρα ζει τον ίδιο φόβο για τα παιδία της, όπως και εγώ. Θα ήθελε να την αγκαλιάσω και να της πω φτάνει. Δεν θέλουμε άλλο μίσος. Ξέρω πως και αυτές οι μητέρες νιώθουν το ίδιο με εμένα. Αλλά πρέπει να καταλάβουν πως η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Μιχάλης Βασιλόπουλος και η 14χρονη κόρη του Λίμπι βρίσκονται πλέον στο σπίτι τους στην Ελλάδα. Η αγωνία τους όμως δεν έχει τελειώσει, καθώς ο γιος της οικογένειας έμεινε πίσω να πολεμήσει για το Ισραήλ.

Τον απόλυτο εφιάλτη περιγράφει ο παλαιστίνιος γιατρός & Δ/ντης σε μεγάλο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Άνθρωποι τραυματισμένοι, πτώματα κάτω από τις σκάλες, γιατί δεν έχουν πού να τα βάλουν. Είναι μυρωδιά του θανάτου γιατί όπου και να πας έχει αίματα και θα βρεις σπίτια γκρεμισμένα, και δρόμους κλειστούς. Ό,τι βλέπουν τα μάτια μας δεν το πιστεύουμε ούτε εμείς. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό».

Ο Γκίντεον Λεβί, ένας από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους του Ισραήλ, αρθρογράφος της εφημερίδας Χααρέτς, έγραψε ένα σκληρό άρθρο, που αναδημοσιεύει το in.gr, για το πώς έφτασαν τα πράγματα σε αυτή την κλιμάκωση.

«Ακριβώς όπως η παλιά παλαιστινιακή μπουλντόζα διέσχισε το Σάββατο το πιο έξυπνο φράγμα του κόσμου, ταυτόχρονα διέλυσε την αλαζονεία και τον εφησυχασμό του Ισραήλ. Και έτσι διέλυσε και την ιδέα ότι αρκεί να επιτίθεται κανείς περιστασιακά στη Γάζα με drone αυτοκτονίας -και να τα πουλάει στον μισό κόσμο- για να διατηρήσει την ασφάλεια».

Η κατάσταση απρόβλεπτη σε έναν πόλεμο που ήδη μετρά χιλιάδες νεκρούς.


Πηγή