Η Ντορέτ Φλορεντίν, κάτοικος Ισραήλ στην πόλη Σόχαμ, έχει δύο ανήλικα παιδιά 8 και 10 ετών και μένει για 17 χρόνια στο Ισραήλ.

Μιλώντας στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι!», είπε πως βίωσαν τις σειρήνες και εκείνοι όπως όλο το Ισραήλ.

«Όποτε έχει σειρήνες, γιατί υπήρχαν και ρουκέτες που έπεφταν στο κέντρο ή που δεν έπεφταν γιατί της αναχαιτούσε το κιπάτ μπαρζέλ και έτσι, έχουμε μέσα στο σπίτι ένα δωμάτιο – καταφύγιο. Ευτυχώς το σπίτι μας είναι 15 χρόνων οπότε έχει μέσα καταφύγιο. Δεν είναι ακριβώς καταφύγιο, είναι σαν αντισεισμικό δωμάτιο με ατσάλινη πόρτα και παράθυρα που να μπορούν να κλείσουν όλα και έτσι αν πέσει ρουκέτα δεν μπορεί να μπει μέσα σε αυτό το ειδικό δωμάτιο, εάν πέσει στο δικό μας σπίτι. Το να ακούς τη σειρήνα είναι πολύ φοβιστικό και βασικά για τα παιδιά είναι τρομακτικό. Ο μικρός μου ο γιος όποτε έχει σειρήνα φοβάται, κλαίει, τρέχει, δεν ξέρει τι να κάνει. Το έχει ξανακούσει βέβαια, αλλά και πάλι το ίδιο συναίσθημα έχει. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα αυτή την στιγμή».

Όπως είπε, τα παιδιά πιο πολύ κάνουν ερωτήσεις, γιατί δεν καταλαβαίνουν, καθώς δεν ξέρουν τη λέξη πόλεμος ακόμα.

«Όταν μας ρωτάνε γιατί μπαίνουμε στο δωμάτιο, προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε ότι οι γείτονές μας, μας ρίχνουν τις ρουκέτες οπότε πρέπει να μπούμε μέσα, ότι είναι επικίνδυνο και ότι πρέπει να είμαστε εκεί. Χωρίς καν να είναι εκτεθειμένοι σε νέα και βίντεο που υπάρχουν και κυκλοφορούν, μπαίνει μέσα τους το τραύμα αυτό. Υπήρχαν στιγμές που ένιωσα ότι όλη την ημέρα θέλω μόνο να κλαίω, αλλά ίσως από τον φόβο ή από αυτό που περνάνε οι Ισραηλινοί. Δεν φοβήθηκα όμως, δεν μπορώ να σκεφτώ ότι φοβήθηκα. Μπορεί ο άντρας μου περισσότερο. Παρ’ όλο που είναι Ισραηλινός και έχει ζήσει και σε πόλεμο, αυτός φαινόταν να φοβάται περισσότερο από εμένα».

Σε σχέση με το εάν έχει χάσει δικούς της ανθρώπους είπε πως μία κοπέλα Ισραηλινή, η οποία πήγαινε στην εβραϊκή κατασκήνωση, και την ήξεραν πάρα πολλά παιδάκια, ήταν στο rave πάρτι.

«Ο άντρας μου από τη δουλειά του, ένας φίλος του, ο ανιψιός του ήταν στο πάρτι. Κάποιοι άλλοι από τη δουλειά μου, είπαν όπως ο ανιψιός του, δεν ξέρουν πού βρίσκεται ακόμα, δεν είχαν πάρει κάποιο μήνυμα αν είναι νεκροί ή τους έχει πάρει η Χαμάς. Και του αδελφού του άντρα μου μία ολόκληρη οικογένεια, οι γονείς με 3 παιδιά, και οι γονείς από τον πατέρα, όλοι δεν υπάρχουν πια. Παιδιά φίλων μου είναι στον στρατό εκεί στη Λωρίδα της Γάζας και δεν ξέρουν τί γίνεται».


Πηγή