Αναλυτικά οι δηλώσεις του Δημήτρη Ιτούδη:
Για τη σειρά του Ολυμπιακού με τη Μπαρτσελόνα (1-1): «Είδαμε δύο διαφορετικά παιχνίδια, κάτι αναμενόμενο. Ο Ολυμπιακός ήταν πιο αποφασιστικός στο 1ο ματς, γενικότερα με τον τρόπο που έκανε τα φάουλ, τις περιστροφές του, τα σουτ του, αλλά έγινε το αντίθετο στο 2ο. Ναι μεν η Μπαρτσελόνα ήταν πιο εύστοχη και έβαλε μεγάλα σουτ, αλλά ακόμη το ότι ξεκίνησε με τρία καλάθια-φάουλ και στα φάουλ ήταν λίγο πιο χαλαρός στον τρόπο που τα έκανε ο Ολυμπιακός, εκεί η Μπαρτσελόνα είχε το πάνω χέρι. Ο Ολυμπιακός φέρνει τη σειρά στον Πειραιά, έχοντας γνώση της επικινδυνότητας που μπορεί να του βάλει η Μπαρτσελόνα. Είναι ανοιχτά τα παιχνίδια, δε μπορώ να κάνω κάποια πρόβλεψη».
Για τη σειρά του Παναθηναϊκού με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (1-1): «Είναι πολύ physical αυτή η σειρά, γιατί και οι δυο ομάδες είναι physical. Αυτή η σειρά έχει περισσότερες επαφές και είναι δυσκολότερο για τις αποφάσεις των διαιτητών. Θεωρώ πως ο Παναθηναϊκός έχει ένα πλεονέκτημα. Είναι ένα ερωτηματικό ο Μπόλντγουιν, ακόμη κι αν παίξει δε θα είναι το ίδιο “εκρηκτικός”. Επειδή η Μακάμπι έχει συνηθίσει να είναι μια ομάδα που περνούν πολλά απ’ τα χέρια αυτού και του Λορέντζο Μπράουν, οι υπόλοιποι βάζουν πόντους απ’ το επιθετικό ριμπάουντ. Είναι συνέχεια στο επιθετικό ριμπάουντ και δεν το κάνουν σαν… αγγαρεία. Αυτή ήταν η “ταυτότητα” της Μακάμπι όλον αυτόν τον καιρό. Ο Παναθηναϊκός έχει την ικανότητα να βάλει περισσότερες… σπαζοκεφαλιές στον αντίπαλο με το μακρινό του σουτ, με τη δημιουργία του Κώστα Σλούκα, όπου η Μακάμπι δεν έχει βρει λύσεις πάνω σε αυτό. Όλα μπορούν να γίνουν στα play-offs, αλλά ο Παναθηναϊκός έχει την εμπειρία να το διαχειριστεί αυτό».
Για το ότι η Μακάμπι δεν παίζει στη φυσική της έδρα: «Αν ρωτήσουμε τους αθλητές, θεωρώ πως θα πουν ότι θα είναι καλύτερο να είναι γεμάτα τα γήπεδά. Είναι παράξενο να παίζεις σε άδειο γήπεδο. Ναι μεν προπονείσαι σε άδειο γήπεδο, αλλά είναι τελείως διαφορετικό απ’ τους αγώνες. Μπορεί η Μακάμπι να έχει εξαιρετική ατμόσφαιρα στο γήπεδό της, αλλά, απ’ την άλλη, η κερκίδα δε μπορεί να σου δημιουργήσει κανένα πρόβλημα να παίξεις άμυνα, έτσι δεν είναι; Η κερκίδα δίνει πάντα το κάτι έξτρα στον γηπεδούχο, αλλά ταυτόχρονα η αντίπαλη ομάδα θα ήθελε να παίζει σε γεμάτο γήπεδο παρά σε άδειο. Γι’ αυτό και υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για την Ευρωλίγκα και για τα play-offs».
Για τη σειρά της Φενέρμπαχτσε με τη Μονακό (1-1): «Είναι ένα ζευγάρι αποτελεσματικό, πιο εποικοδομητικό και προσφέρει καλάθια. Οι άμυνες είναι στο δεύτερο κομμάτι της συγκέντρωσης, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουν προετοιμαστεί καλά ή δεν έχουν καλούς αμυντικούς. Η Φενέρ έχει κατορθώσει να βγάλει απ’ τον επιθετικό του οίστρο τον Μάικ Τζέιμς, στα τελειώματα είναι ο Χέις-Ντέιβις πάνω του. Προσπαθεί η Μονακό να διώξει τον Χέις-Ντέιβις από πάνω του, φέρνοντας κάποιον άλλον αμυντικό, αλλά δεν τα καταφέρνει. Σε αυτό το ζευγάρι έχουμε υψηλότερη παραγωγή καλαθιών».
Για τη σειρά της Ρεάλ Μαδρίτης με τη Μπασκόνια (2-0): «Η Ρεάλ έχει κάνει το 2-0 και ουσιαστικά έδειξε και μες στο γήπεδο ότι είναι καλύτερη. Αυτό δε σημαίνει ότι η Μπασκόνια θα πάει να παίξει ένα διαδικαστικό ματς. Οι ισπανικές ομάδες, ωστόσο, γνωρίζονται πάρα πολύ καλά, η Ρεάλ έχει παίξει πολλές φορές στην έδρα της Μπασκόνια. Μπασκετικά η Ρεάλ έχει ένα προβάδισμα και εύκολα η δύσκολα θα είναι στο Final-4».
Για την προσθήκη των play-in στη φετινή Ευρωλίγκα: «Σε μια διοργάνωση που θέλουμε όλοι να εξελιχθεί και να γίνει ακόμη καλύτερη και ανταγωνιστική, προσπαθήσαμε να πούμε τη δική μας άποψη και ταυτόχρονα να ακουστούν οι αθλητές. Αυτοί παίζουν τα παιχνίδια. Είναι καλό το ότι εισακούστηκε η πρόταση των προπονητών. Βρισκόμαστε στα play-offs και βρέθηκαν εκτός play-in ομάδες παραδοσιακές, όπως η Παρτίζαν, η Αρμάνι. Το πρωτάθλημα είναι τόσο ανταγωνιστικό και δε μπορείς να ακυρώνεις προγράμματα των ομάδων ενώ αυξάνεται ο αριθμός αυτών. Στην Ευρωλίγκα προστέθηκαν άλλες 2 ομάδες και μείναμε στις 8 που περνούν και αυτό δεν ήταν δίκαιο. Χάνεται λίγο το ενδιαφέρον εκεί και το play-in το έδειξε αυτό. Νομίζω ότι είμαστε πολύ ώριμοι ως μπασκετική κοινότητα να δεχθούμε κάποιες σημαντικές αλλαγές που θα φέρουν το μπάσκετ σε ένα άλλο επίπεδο, πολύ υψηλό, που θα το κάνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικό».
Για την πρόκριση του Περιστερίου στο Final-4 του BCL: «Συγχαρητήρια στο Περιστέρι, σε όλους τους διοικούντες, τους παίκτες, τον Βασίλη Σπανούλη και τους συνεργάτες του. Είναι πολύ σημαντικό ότι βρέθηκε στο Final-4. Η Μάλαγα έδειξε μια σταθερότητα και στο ισπανικό πρωτάθλημα και στο BCL, όπως και η Τενερίφη. Είχαμε παρουσία 3 ισπανικών ομάδων στο Final-4 και αυτό λέει κάτι, όπως και το ότι υπήρχε γαλλικός τελικός στο EuroCup. Δεν έχω άποψη αγωνιστικά, γιατί δεν τα είδα τα ματς, αλλά αξίζουν συγχαρητήρια στην προσπάθεια αυτή του Περιστερίου».
Για το Διεθνές Σεμινάριο στη Γλυφάδα (20-23 Ιουνίου): «Ως πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών της Ευρωλίγκας αποφασίσαμε φέτος με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο που είναι αντιπρόεδρος, αλλά και άλλους, να φέρουμε το Σεμινάριο στην Ελλάδα και δη στην Αθήνα. Η χώρα μας έχει δύο ομάδες στην Ευρωλίγκα, είναι διεθνής προορισμός, απευθείας πτήσεις. Ήδη έχουμε μεγάλη ανταπόκριση. Συνοδοιπόροι μας σε αυτό θα είναι ο ΣΕΠΚ. Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, δεν είναι αμιγώς μπασκετικό με την έννοια της τακτικής, αλλά θα μιλήσουμε για την ψυχική υγεία, την ψυχολογία, την ψυχολογία του αθλητή και του διαιτητή. Είναι καλεσμένη η Ένωση των διαιτητών και είμαστε σε κοινή σκοπιά. Εκεί ήταν και η ανακοίνωση που βγάλαμε. Είναι καλεσμένοι ο Σύνδεσμος Προπονητών, θα είναι και ο Μποντιρόγκα με τον Μοτιεγιούνας που είναι οι δύο άρχοντες της Ευρωλίγκας, για να μιλήσουμε για την εξέλιξη του αθλήματος. Σε λίγες μέρες θα είμαστε σε θέση να έχουμε και κάποιες ακόμα εκπλήξεις σχετικά με τις εξέχουσες προσωπικότητες που θα βρίσκονται στον χώρο του γηπέδου, εκτός μπάσκετ, αλλά καταξιωμένων αθλητών. Είναι μια πρόσκληση όχι μόνο σε προπονητές που θα έρθουν και να πάρουν ή να απορρίψουν ιδέες, αλλά και σε ανθρώπους που δεν είναι αμιγώς μπασκετικοί. Ευχαριστούμε τον δήμο Γλυφάδας που θα μας παραχωρήσει το γήπεδό του».//ΔΜ
Πηγη