Πρόβα… χειμώνα

Χιόνια στα ορεινά, ξεριζωμένα δέντρα από τους θυελλώδεις ανέμους στη Θεσσαλονίκη, που προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητα, θρίλερ με το θρυλικό «Βέλος» στο λιμάνι της πόλης, καθώς από τη δύναμη των κυμάτων προσέκρουσε στον προβλήτα και δημιουργήθηκε ρήγμα στην πρύμνη.

Με προστατευτικά μπαλόνια και σφίξιμο των κάβων έγινε προσπάθεια να σταθεροποιηθεί το πλοίο – σύμβολο κατά της δικτατορίας, που λειτουργεί ως μουσείο και το οποίο είχε υποστεί ζημιές από κακοκαιρία και τον περασμένο Μάρτιο.

Από τους λυσσασμένους ανέμους, που άγγιζαν τα 9 και κατά τόπους 10 μποφόρ, δεν γλίτωσαν ούτε τα προστατευτικά κιγκλιδώματα στη νέα παραλία.

Τρόμος & ταλαιπωρία

Το πλοίο «Αχαιός» παλεύει εν μέσω ανεμοθύελλας να δέσει στο λιμάνι της Αίγινας. Θάλασσα και στεριά έχουν γίνει ένα.

Η μανία των κυμάτων ήταν τέτοια, που στο σαλόνι του πλοίου έσπασαν τζάμια, προκαλώντας τρόμο σε κάποιους από τους 330 επιβάτες.

Για πάνω από μια ώρα ο καπετάνιος προσπαθούσε να δέσει το πλοίο στο λιμάνι του νησιού. Τελικά δεν τα κατάφερε και επέστρεψε στον Πειραιά.

Λίγο μετά την αποχώρηση του «Αχαιού», στο λιμάνι της Αίγινας, υπό συνθήκες ισχυρού κυματισμού και σφοδρών ριπών του ανέμου, έδεσε το πλοίο «Φοίβος». Ο προβλήτας καλύφθηκε από τη θάλασσα και επιβάτες αναγκάστηκαν να «βυθιστούν» για να μπορέσουν να αποβιβαστούν.

Απαγορευτικό απόπλου

Δεμένα παραμένουν από το πρωί τα πλοία από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια μόνο για τον Αργοσαρωνικό.

Οι ριπές των θυελλωδών ανέμων «έτρεχαν» ακόμη και με 114 χιλιόμετρα, όπως συνέβη στην Ανάφη. Ριπές ανέμων 108 χιλιόμετρων την ώρα καταγράφηκαν στο Λάκκωμα Χαλκιδικής, με 103 χιλιόμετρα σε Απείρανθο Νάξου και Ασπροβάλτα και με 100 χιλιόμετρα σε Σκύρο, Αντίκυρα και Τήνο.

Ξεριζώθηκαν δέντρα

Δένδρα ξεριζώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας καταστροφές σε αυτοκίνητα.

Εκτός από τις πτώσεις δέντρων, σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Λαγκαδά, ο ισχυρός άνεμος λύγισε το στέγαστρο.

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια

Πρόβα για τον επερχόμενο χειμώνα, με χιόνια να πέφτουν στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

Στα λευκά ντύθηκαν ο Κίσσαβος, το Νυμφαίο και το Πισοδέρι της Φλώρινας.


Πηγή