«Και πάλι προσπάθησε. Εθεάθη σε ένα αφρολέξ γονατισμένος, τον είδαν κάποιοι διερχόμενοι. Τώρα έπεσε σε βράχο; Πνίγηκε μάλλον δεν είχε άλλη σωτήρια», είπε η σύζυγος του 77χρονου.

Είναι οι ιστορίες πίσω από τους αριθμούς. 15 έως τώρα οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες και δυο αγνοούμενοι. Πρόκειται για αυτό το ζευγάρι των Αυστριακών τα ίχνη των οποίων χάθηκαν στα Ποτιστικά Πηλίου.

Η κυρία Βασιλική από το Ριζοβούνι Καρδίτσας ξεσπά στην κάμερα του MEGA. Κόποι μιας ζωής θαμμένοι σε λάσπες.

Η Πυροσβεστική έχει επέμβει έως τώρα σε 10.313 συμβάντα, ενώ έχουν γίνει περισσότεροι από 4.500 απεγκλωβισμοί, όπως αυτός μιας ηλικιωμένης γυναίκας από τη Γιάννουλη Λάρισας από τις ένοπλες δυνάμεις.

Βουτηγμένοι στα λασπόνερα για 7η ημέρα

Ο χάρτης αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής. Ο θεσσαλικός κάμπος βουτηγμένος στα λασπόνερα για 7η ημέρα, με 720.000 στρέμματα να βρίσκονται κάτω από το νερό.

Στον δήμο Παλαμά τα χωριά Μεταμόρφωση, Βλοχός, Αστρίτσα, Μαραθέα, Ριζοβούνι και Μεταμόρφωση η καταστροφή είναι βιβλική.

Ο κύριος Χρυσόστομος από την Αγία Τριάδα δείχνει στην κάμερα του ΜΕGA το κατεστραμμένο σπίτι του και όπως λέει, αυτές οι ζημιές είναι πταίσματα μπροστά στην ολική καταστροφή που υπέστη στα κτήματα του.

«Αν κοιτάξετε έξω έχουμε καλλιέργειες πολύ πιο ακριβά από αυτά. Δεν θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε τον επόμενο χρόνο», είπε.

Κάτοικοι επιστρέφουν σπίτια τους και συναντούν την απόλυτη καταστροφή. Το νερό ξεπέρασε τα δύο μέτρα. Κάτοικοι ανέβηκαν στις σκεπές των σπιτιών για να σωθούν, με το πώς έφτασαν μέχρι πάνω να σφίγγει το στομάχι.

Ίδια εικόνα σε Καρδιτσομάγουλα, Αγία Τριάδα, Αγναντερό, Κοσκινά, Καλογριανά.

Ένας κάτοικος απομακρύνει το πνιγμένο πρόβατο από τα υπόλοιπα που επέζησαν, ενώ ο Κώστας Μαραγκός αντίκρυσε πνιγμένες τις μέλισσες στα μελίσσια του.

Τα χωριά στα πεδινά των Τρικάλων παραμένουν βυθισμένα στα νερά, παρόλο που η στάθμη των υδάτων έχει υποχωρήσει. Αυτή είναι η εικόνα σήμερα από τα Μεγάλα Καλύβια εκεί όπου ο κύριος Πέτρος αντίκρυσε για πρώτη φορά το σπίτι του μετά την επέλαση της κακοκαιρίας.

Το πρώτο που αντικρύζει είναι το αυτοκίνητο του. Η συνέχεια όμως ήταν μακράν χειρότερη. Μπαίνοντας στο εσωτερικό του σπιτιού αντίκρυσε πεσμένα ψυγεία, σπασμένα ράφια, ντουλάπια και τόνους λάσπης.

Αγριά, Ζαγορά, Πάλτση, Πορταριά και Ποτιστικά είναι μερικά από τα χωριά του Πηλίου που πνίγηκαν στις λάσπες. Η κυρία Κατερίνα βγήκε τελευταία στιγμή από το σπίτι της πριν γκρεμιστεί ολοσχερώς από το μένος του νερού.

Κόβει την ανάσα η εναέρια λήψη από την πλημμυρισμένη Λάρισα, εκεί όπου δεκάδες περιοχές βρέθηκαν στο κόκκινο, με τη ζημιά στην καλλιέργεια να είναι ανυπολόγιστη.

Και σε αυτές τις συνθήκες, με τα λιμνάζοντα νερά από τη μία και χιλιάδες πνιγμένα ζώα από την άλλη, ο φόβος για μολυσματικές ασθένειες είναι πιο ρεαλιστικός από ποτέ.

«Δεν έχουν ρούχα να πάνε σχολείο»

Σήμερα χτύπησε το πρώτο κουδούνι για όλα τα σχολεία της χώρας, εκτός από εκείνα της Θεσσαλίας, εκεί όπου ο χρόνος πάγωσε όταν ολόκληρα χωριά βυθίστηκαν κάτω από το νερό.

Συλλήψεις για πλάτσικο

Και μέσα σε όλη αυτήν την βιβλική καταστροφή 4 άτομα συνελήφθησαν για πλιάτσικο σε πλημμυρισμένα σπίτια.

Στον Βόλο μία 43χρονη γυναίκα, η οποία είχε πληγεί από την κακοκαιρία, έβγαλε στο πεζοδρόμιο ηλεκτρικές συσκευές και έπιπλα προκειμένου να καθαρίσει το σπίτι της με τους αδίστακτους δράστες να κλέβουν το ψυγείο και την κουζίνα.

Στα Τρίκαλα επιχείρησαν να κλέψουν μέχρι και κρεβάτι.

«Από την πρώτη βραδιά ήταν αυτό, ήρθανε να πάρουν τα δικά μας αυτοκίνητα. Τα πήγαν στον κεντρικό δρόμο, να τα ανοίξουν και βγήκε ένας χριστιανός καθόταν και τα κοίταζε και βγήκε έξω με την καραμπίνα και τους λέει: «τι κάνετε εκεί; Φύγετε». Από εκείνο το βράδυ όλοι μεταξύ μας, αστυνομεύουμε την γειτονιά», ανέφερε κάτοικος της περιοχής.

Το σπίτι του κύριου Βασίλη στην Μεταμόρφωση καταστράφηκε ολοσχερώς. Αναζήτησε ένα μικρό σπίτι στο κέντρο του Παλαμά για να περάσει τον χειμώνα, όμως οι τιμές ήταν απαγορευτικές.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως θα χρειαστεί τουλάχιστον μια πενταετία για να συνέλθει το χώμα και να ξαναγίνει γόνιμο.


Πηγή