Νοικοκυριά αναμνήσεις και ζωές στοιβαγμένα στο δρόμο στον Κοσκινά Καρδίτσας. Οι κάτοικοι για ένατη ημέρα μετρούν πληγές, πετούν οικοσκευές, ρούχα και όλο το κατεστραμμένο νοικοκυριό.

«Σε κυνηγούσε το νερό, δύο ποτάμια ενώθηκαν εδώ στο δρόμο και κάνανε κύμα. Ανεβήκαμε πάνω. Πήραμε τα σκυλιά και ανεβήκαμε πάνω να τα σώσουμε», δήλωσε μία κάτοικος Κοσκινά.

Η Θεοδώρα Παπακώστα με άλλους 40 συγχωριανούς της ανέβηκε στη στέγη σπιτιού για να σωθεί. Ωστόσο, δεν κατάφερε να σώσει τον σκύλο της.

«Τον είδα από πάνω. Κολύμπησα και δεν τον έσωσα και έφευγα και του ζητούσα συγγνώμη. Θυμάμαι τα μάτια του και με στοίχειωσαν. Αυτούς που μας έστειλαν το μήνυμα το 112 δεν θα τους στοιχειώσει τίποτα, τόσες ψυχές που χάθηκαν».

Η υποχώρηση των υδάτων αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής. Ο μεγάλος αριθμός νεκρών ζώων που παραμένουν στα χωράφια προκαλεί απόγνωση στους κάτοικους. Βλέπουν τη διαδικασία της περισυλλογής να καθυστερεί, τη στιγμή που η υγειονομική απειλή αυξάνεται.

Στο δρόμο για Κοσκινά Καρδίτσας, υπάρχουν στοιβαγμένα ζώα ακόμη και στην άκρη του δρόμου. Κλιμάκιο του Στρατού προσπαθεί να κάνει περισυλλογή.

«Πώς θα μαζευτούν από τα σπίτια όλα τα κρέατα που είναι σε σήψη, όλα τα σπίτια είχαν ένα καταψύκτη, όλα τα πτηνά, δεν υπάρχει τίποτα ζωντανό», ανέφερε ο πρόεδρος Κοσκινά Καρδιτσας, Γιώργος Αγγελλούσης.

Με ειδικές στολές, γάντια και προστατευτικές μάσκες μία οικογένεια προσπαθεί να σώσει ό,τι σώζεται.

«Δεν ήρθε γάργαρο νερό, ήρθε μια οικολογική βόμβα σε αυτόν τον τόπο. Δεν ξέρω πότε θα ξαναγίνει. Εμείς ερχόμασταν εδώ για να πάρουμε καθαρό αέρα, είμαι πολύ απογοητευμένος, το κάναμε και με κόπο», δήλωσε κάτοικος.

Χωρίς ρεύμα στη Γιάννουλη

Με βάρκες επιστρέφουν σε ό,τι έχει απομείνει από τα σπίτια τους οι κάτοικοι στην πολύπαθη Γιάννουλη στη Λάρισα.  Νερό υπάρχει αλλά η περιοχή παραμένει χωρίς ρεύμα.

«Δεν υπάρχει κάνεις, δεν έχουμε ρούχα. Φύγαμε με τα ρούχα που φοράγαμε», δήλωσε κάτοικος.

Οι κάτοικοι στη Γιάννουλη προσπαθούν να δουν πώς θα επανέλθουν στην καθημερινότητα τους. Ήδη κάποιοι κάτοικοι έχουν έρθει στα σπίτια τους για να κάνουν μια πρώτη αποτίμηση της καταστροφής που υπέστησαν.

Χθες ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας παραδέχτηκε ότι έδωσε την έγκρισή του να σπάσει το ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη, λέγοντας ότι είχε φουσκώσει επικίνδυνα κι ότι έλαβε τηλεφώνημα από τον δήμαρχο Παλαμά που του ζήτησε μηχάνημα για να γίνει τομή στο ανάχωμα.

«Ήταν μια αντιπαράθεση με τον αντιπεριφερειάρχη, αυτά πρέπει να σταματήσουν πλέον. Ό,τι άνοιξε, άνοιξε τώρα ποιος το έδωσε και  δεν το έδωσε δεν έχει νόημα πιστεύω. Για να μην πνίξει δυο χωριά, η λογική αυτή ήταν», δήλωσε ο Γιώργος Σακελλαρίου, δήμαρχος Παλαμά.

Οι αποζημιώσεις

Παράλληλα με τις αυτοψίες και καταγραφές από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών, δόθηκαν οι πρώτες αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η διανομή εξοπλισμού προστασίας στους κατοίκους των χωριών της Καρδίτσας, γαλότσες, μάσκες και γάντια.


Πηγή