Η προετοιμασία για τον ιστορικότερο μαραθώνιο του πλανήτη (φέτος θα γίνει στις 10 Νοεμβρίου) δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί προσήλωση, γνώση, υπομονή και επιμονή. Απαιτεί και τη σωστή καθοδήγηση από έναν έμπειρο προπονητή. Η σειρά-αφιέρωμα στον ΑΜΑ 2024 συνεχίζεται, λοιπόν, με τον “Προπονητή”, που είναι ο Ομοσπονδιακός τεχνικός τον αποστάσεων, Σταύρος Καρρές.

«Η συμμετοχή στον μαραθώνιο Αθήνας δεν είναι απόφαση τελευταίας στιγμής. Θα πρέπει ο δρομέας να την έχει λάβει τουλάχιστον τρεις με τέσσερις μήνες νωρίτερα. Πάντα εξαρτάται και από το επίπεδο του αθλητή ή της αθλήτριας. Η επιλογή απαιτεί προετοιμασία μέσα στο καλοκαίρι, όπου στην Ελλάδα έχει πολύ ζέστη. Επίσης οι δυσκολίες του αγώνα είναι μεγάλες λόγω των υψομετρικών διαφορών στη διαδρομή. Θεωρώ πως το πιο δύσκολο σημείο είναι από το 25ο μέχρι το 30ο χιλιόμετρο, δηλαδή από την Παλλήνη έως και την ΕΡΤ, όπου υπάρχουν απότομες και παρατεταμένες ανηφόρες».

Τι αποφάσεις καλείται να λάβει ένας δρομέας στη διάρκεια της διαδρομής;

«Πιστεύω πως είναι πολύ σημαντική η καλή διαχείριση και ο έλεγχος του ρυθμού στο πρώτο μισό της διαδρομής. Σε εκείνο το σημείο οι δρομείς δεν πρέπει να παρασύρονται, πρέπει να επιλέξουν έναν συντηρητικό ρυθμό για να μπορέσουν έπειτα να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του αγώνα».

Τι μπορεί να κάνει ο προπονητής στη διάρκεια του αγώνα;

«Στην πραγματικότητα δεν είναι σε θέση να κάνει πολλά. Επικεντρώνεται κυρίως στο ψυχολογικό κομμάτι. Έτσι κι αλλιώς το γεγονός ότι η διαδρομή δεν είναι κυκλική δε σου επιτρέπει να έχεις σταθερή επαφή με τον αθλητή. Πολλές φορές μπαίνουμε στο μετρό προκειμένου να βρεθούμε από το ένα σημείο στο άλλο, μόνο για να πούμε μια κουβέντα εμψύχωσης. Αυτήν που έχει ανάγκη εκείνη τη στιγμή ο αθλητής και η αθλήτρια μας. Υπάρχουν σημεία στη διαδρομή που ο αγώνας βγαίνει μόνο εγκεφαλικά.

Οι υψηλές θερμοκρασίες τον Νοέμβριο στην Αθήνα δημιουργούν έντονη εφίδρωση και επιπλέον προβλήματα. Αυτό που πάντα συμβουλεύω τους αθλητές μου είναι στα τελευταία μέτρα του αγώνα να έχουν υπομονή για να μπορούν να διαχειριστούν την κούραση τους».

Ο Σταύρος Καρρές είναι ένας προπονητής που έχει γυμνάσει πολλούς αθλητές και αθλήτριες με διακρίσεις στο μαραθώνιο. Ωστόσο θεωρεί πως ο αγώνας έχει εξίσου μεγάλη – ίσως και μεγαλύτερη – επίδραση στους απλούς δρομείς.

«Αυτή η διαδρομή έχει μια μαγεία. Βλέπεις ανθρώπους που έχουν περάσει καρκίνο, που έχουν ταλαιπωρηθεί από διάφορα προβλήματα υγείας, όχι μόνο να μη διστάζουν να πάρουν θέση στη γραμμή εκκίνησης, αλλά να επιστέφουν σε αυτή κάθε χρόνο.

Η ιστορικότητα της διαδρομής δημιουργεί μεγάλο κίνητρο. Ακόμη και η δυσκολία της. Είναι κάτι που το συναντάμε σε δρομείς όλων των επιπέδων. Ο ΑΜΑ είναι ένας αγώνας αξιών και ιδανικών που φέρνει στην Ελλάδα δρομείς απ΄’ όλο τον κόσμο. Όλοι αυτοί θέλουν να νιώσουν την ιστορικότητα της διαδρομής. Άλλωστε δεν είναι μόνη η αθλητική, αλλά και η κοινωνική σημασία αυτού του αγώνα».

Ο Σταύρος Καρρές αναφέρθηκε και στα πρόσωπα που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στον φετινό αγώνα. «Στους άνδρες θεωρώ πως το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους Παναγιώτη Καραΐσκο, Χαράλαμπο Πιτσώλη και Κώστα Σταμούλη και στις γυναίκες στις Γκλόρια Πριβιλέτζιο, Ματίνα Νούλα, Βασιλική Κωνσταντινοπούλου και Γιώτα Βλαχάκη. Νομίζω θα δούμε ωραίους αγώνες».//Α.


Πηγη