Η αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και η προανακριτική επιτροπή για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, φουντώνουν την πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
«Αλίμονο αν η κοινωνία μάς έστελνε μηνύματα και δεν τα λαμβάναμε»
«Το να κάνεις την κοινωνική πίεση και το κοινωνικό αίτημα πολιτική, είναι καλό, δείχνει ότι ακούς. Άρα το γεγονός ότι υπάρχουν σε εξέλιξη μια σειρά αυξήσεων, μια σειρά παροχών προς ομάδες που πρέπει, έχουν αδικηθεί στα προηγούμενα χρόνια, είναι κάτι θετικό, δείχνει ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ακούν. Για μένα είναι στη σωστή βάση», λέει αρχικά, σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος.
«Θα πρέπει να συνεχιστεί με ένταση ο αγώνας κατά της ακρίβειας γιατί η ακρίβεια κατατρώει το εισόδημα. Θα πρέπει να δούμε και τους συνταξιούχους μας, γιατί οι συνταξιούχοι είναι κοινωνική ομάδα η οποία έχει αδικηθεί στο παρελθόν από σειρά μέτρων. Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους θα πρέπει να υπάρξει επικέντρωση καθώς έχουν αδικηθεί με σειρά μέτρων και δεν έχουν και τρόπο αντίδρασης».
«Όσο πηγαίνει καλύτερα η οικονομία, τόσο υπάρχουν περιθώρια», λέει ο κ. Μαρκόπουλος, σημειώνοντας:
«Αλίμονο αν η κοινωνία μάς έστελνε μηνύματα και δεν τα λαμβάναμε».
Αναφερόμενος στην προανακριτική επιτροπή για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, επισημαίνει:
«Ο κ. Τριαντόπουλος δεν πηγαίνει σε έναν εύκολο δρόμο, πηγαίνει στον φυσικό δικαστή. Πηγαίνει να δικαστεί από τρεις Αρεοπαγίτες και δύο διακεκριμένους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εκεί, η υπόθεση θα φωτιστεί».
«Σε καμία περίπτωση δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα ο δρόμος για τον κ. Τριαντόπουλο», καταλήγει.
«Το μείζον είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση»
Από τη μεριά της η Όλγα Μαρκογιαννάκη, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σημειώνει για τον κατώτατο μισθό:
«Όταν βλέπουμε αυτήν την υπέρμετρη αύξηση του κόστους ζωής καταλαβαίνουμε ότι εδώ μιλάμε για μία κατάσταση του μπαίνω σε ένα νοσοκομείο με κομμένο χέρι και μου δίνουν μία ασπιρίνη. Εδώ πρέπει να γίνουν έλεγχοι στην αγορά. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι επιτέλους να πέσει η ακρίβεια. Αυτό πρέπει να δουν οι πολίτες για να δουν άμεσα αποτελέσματα στην τσέπη τους».
«Πρέπει να δούμε λύσεις οι οποίες ανακουφίζουν την καθημερινότητα των πολιτών και ταυτόχρονα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής, να μπορέσουν οι Έλληνες πολίτες να ζήσουν με αξιοπρέπεια», τονίζει.
«Πρέπει να δούμε ότι η κυβέρνηση δυστυχώς στέκεται απέναντι στα προβλήματα των πολιτών. Δεν έχει προτεραιότητα να υπηρετήσει τους ευάλωτους, όλους εκείνους οι οποίοι έχουν ανάγκη και αυτό που κάνει είναι να διευρύνει συνεχώς τις ανισότητες», υπογραμμίζει.
Αναφερόμενη στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ και τη συνεργασία με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για την πρόταση δυσπιστίας λέει:
«Έγιναν οι εκλογές του ’23. Προέκυψε μια Βουλή στην οποία δεν μπορούσε κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης να καταθέσει μόνο του πρόταση δυσπιστίας. Αυτό έγινε και τώρα που το ΠΑΣΟΚ είναι αξιωματική αντιπολίτευση, δεν έχει τους 50 βουλευτές, άρα για να καταθέσεις πρόταση δυσπιστίας θα πρέπει να γίνει με αυτήν την διαδικασία».
«Όλα γίνονται θεσμικά, στο προσκήνιο», σημειώνει, επισημαίνοντας:
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να ανοίξουμε ένα προοδευτικό μέτωπο με τη βάση της κοινωνίας γιατί αυτό που είναι το μείζον είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση να μπορέσουμε επιτέλους να δούμε μια πολιτική αλλαγή στη χώρα».
«Η ΝΔ εντείνει τις ανισότητες»
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής Κατερίνα Νοτοπούλου, αναφέρει για τον κατώτατο μισθό:
«Μιλήσατε για αύξηση κατώτατου μισθού. 1,3 ευρώ τη μέρα. Πιστεύει άραγε κανείς ότι όταν ζουν στη χώρα μας 480.000 παιδιά και πάνω από 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας κάτω από το όριο της φτώχειας δηλαδή σε απόλυτη εξαθλίωση, ότι θα σωθεί όποιος παίρνει τον κατώτατο; Ζει μια ελληνική οικογένεια έτσι;».
«Εμείς έχουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις: επαναφορά 13ου, 14ου μισθού, αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος. Δεν γίνεται να είμαστε στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης πάντα στην αγοραστική δύναμη και στις πρώτες στην ακρίβεια. Να ελεγχθεί η αγορά, να μειωθεί ο ΦΠΑ», τονίζει.
«Η ΝΔ εντείνει τις ανισότητες και πολλαπλασιάζει τα προβλήματα των πολιτών», λέει η ίδια.
Για μια συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει:
«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι παρών, είναι στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι βουλευτής, κάνει καταλυτικές παρεμβάσεις, είναι ανεξάντλητο πολιτικό κεφάλαιο και φυσικά και στην ενότητα του προοδευτικού χώρου παίζει αυτόν τον ρόλο. Οι τελευταίες του παρεμβάσεις για όλα τα ζητήματα, εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, δείχνουν και τον δρόμο. (…) Το ποιος θα ηγηθεί ενός μετώπου, εφόσον υπάρξει μέτωπο, θα πρέπει να το αποφασίσει το σύνολο των δυνάμεων».
«Εδώ έχουμε ένα ΠΑΣΟΚ που η ηγεσία του επιμένει με μια ατζέντα μικροκομματικού χαρακτήρα να προσπαθεί να παραμείνει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης την οποία πήρε όχι με την ψήφο του ελληνικού λαού, αντί να μιλήσουμε για την ενότητα του προοδευτικού χώρου πάνω σε προγράμματα», συμπληρώνει.
Για την προανακριτική λέει:
«Επιχειρείται ένα δεύτερο πραξικόπημα με την προσπάθεια της ΝΔ να κλείσει άρον άρον αυτήν τη διαδικασία και να μην έρθει η αλήθεια στο φως».
«Είναι αδιανόητο ο κατώτατος μισθός να φορολογείται»
Για τις εξελίξεις μίλησε και ο Νάσος Ηλιόπουλος, βουλευτής της Νέας Αριστεράς.
«Δύο σχόλια για το ζήτημα του εγκλήματος των Τεμπών. Όπως ξέρετε στην επιβατική αμαξοστοιχία υπήρχαν και δύο εργαζόμενοι στο κυλικείο, οι οποίοι σκοτώθηκαν, οι οποίοι δεν έχουν πάρει ακόμα αποζημίωση γιατί η Hellenic Train δεν τους αναγνωρίζει ως δικούς της εργαζομένους. Χθες, υπήρχε ερώτηση στη Βουλή προς την κα Κεραμέως για το συγκεκριμένο ζήτημα, γιατί είναι εργατικό δυστύχημα, και η κα Κεραμέως δήλωσε αναρμόδια».
«Δεύτερο σχόλιο, 130 λέξεις για 57 νεκρούς. Τόσες βρήκε να γράψει ο κ. Τριαντόπουλος. Δεν είναι μόνο ζήτημα το ότι έστειλε υπόμνημα. Αυτό το υπόμνημα που έστειλε είναι πραγματικά ντροπή. Είναι σαν να λέει στη Βουλή ‘δεν σας βλέπω’», συμπληρώνει.
«Κυριολεκτικά η κυβέρνηση συνεχίζει να σκυλεύει την μνήμη των νεκρών. Αυτό που γίνεται είναι κανιβαλισμός της Δημοκρατίας, κανιβαλισμός του αιτήματος για Δικαιοσύνη. Νομίζω ότι δεν έχουν καταλάβει τι έχει συμβεί στη χώρα μετά την 28η Φεβρουαρίου».
Αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό σημειώνει:
«Είναι αδιανόητο ο κατώτατος μισθός να φορολογείται. Προφανώς και έπρεπε να γίνει αύξηση, εμείς λέμε ότι χρειαζόταν μεγαλύτερη αύξηση. Ζούμε σε μια χώρα όπου το 46% αμείβονται με λιγότερο από 1.000 ευρώ μικτά γιατί δεν έχουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αυτή η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να μην υπάρξουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας».
Πηγή