Μεροκάματο κάτω από τον καυτό ήλιο σε θερμοκρασίες φωτιά που φθάνουν ήδη τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Οικοδόμοι ,τεχνίτες ,διανομείς σερβιτόροι αλλά και ξεναγοί «οπλίζονται» με υπομονή, καπέλα και άφθονο νερό.

Τις επόμενες ημέρες χιλιάδες εργαζόμενοι εκτεθειμένοι στη ζέστη φαίνεται πως θα μετρήσουν τις αντοχές τους σε δύσκολες συνθήκες .

Οι οργανωμένες παραλίες «όαση» μέσα στον καύσωνα μπορεί να γίνουν «κόλαση» για τους εργαζόμενους αν δεν ληφθούν μέτρα από τις επιχειρήσεις.

Αφόρητη η ζέστη και στη Θεσσαλονίκη με τους υπαλλήλους σε εργασίες ασφαλτόστρωσης να έχουν φθάσει στα όρια τους, μάλιστα ένας από αυτούς έφθασε κοντά στη λιποθυμία. Με απόφαση του δήμου σταματούν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης αύριο.

Τηλεργασία για ευπαθή άτομα συστήνει το Υπουργείο Εργασίας στη διάρκεια του καύσωνα, ενώ όπου κριθεί απαραίτητο προτείνεται η μείωση απασχόλησης και η παύση εργασιών από τις 12 το μεσημέρι ως τις 5 το απόγευμα σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους.

Τέλος στη βασανιστική έκθεση των ιπποειδών εργασίας στις υψηλές θερμοκρασίες βάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με εγκύκλιο μετά και την πρόσφατη τραγική κατάληξη αλόγου στην Κέρκυρα.

Απαιτείται να βρίσκονται σε σκιερούς χώρους με πρόσβαση σε νερό και η εργασία τους θα απαγορεύεται σε θερμοκρασίες άνω των 39 βαθμών Κελσίου.

Καύσωνας: Εγκύκλιος για μέτρα στο Δημόσιο

Για τον ιδιωτικό τομέα προς το παρόν υπάρχουν μόνο συστάσεις ισχυρές, αλλά στο Δημόσιο βγήκε μία εγκύκλιος που λέει ότι θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά η τηλεργασία και το ευέλικτο ωράριο.

Τις προϋποθέσεις για την τηλεργασία και το ευέλικτο ωράριο εργασίας στο Δημόσιο κατά τις ημέρες του καύσωνα ορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών που υπογράφει η υπουργός Νίκη Κεραμέως λόγω του επερχόμενου καύσωνα.

Ορίζονται ακόμη οι ευπαθείς ομάδες που μπορούν να εργαστούν με τηλεργασία. Επιπλέον η εγκύκλιος αφήνει ανοιχτό να ακυρωθούν ραντεβού με τις δημόσιες υπηρεσίες λόγω του καύσωνα και να επαναπρογραμματιστούν εκ νέου σε νέες ημερομηνίες.

Τέλος, η εγκύκλιος ζητά τη λήψη μέτρων για όσους δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους.


Πηγή