Ένα ακόμη «χτύπημα» στον άλλοτε κραταιό τραπεζικό κλάδο του Αγρινίου έρχεται να προστεθεί στα πάμπολλα «σφραγίσματα» που είδαμε να συμβαίνουν στα υποκαταστήματα των ελληνικών τραπεζών της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Συνείδησης», το υποκατάστημα της Attica Bank στο Αγρίνιο πρόκειται να κλείσει και οι υπάλληλοι είτε να μετακινηθούν σε όμορους νομούς είτε να επιλέξουν την εθελούσια έξοδο.

Προβληματισμός σε μηχανικούς και επαγγελματίες

Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση που αφορά πολλούς επαγγελματίες και άλλους ιδιώτες της περιοχής, ιδιαίτερα όμως τους μηχανικούς που έχουν μια πιο αυξημένη σύνδεση με την τράπεζα.Το ταμείο τους, το ΤΜΕΔΕ, είναι ανάμεσα στους βασικούς μετόχους της τράπεζας ενώ και το πρώην ταμείο τους το ΤΣΜΕΔΕ (άλλαξε το 2016) ήταν άμεσα συνυφασμένο με την συγκεκριμένη τράπεζα.

Οι πληροφορίες της «Σ» προέρχονται από τους ίδιους τους πελάτες της τράπεζας στο Αγρίνιο, οι οποίοι ενημερώνονται για την απόφαση των «κεντρικών». Οι ίδιοι είναι αρκετά θορυβημένοι καθώς αυτό θα προκαλέσει προβλήματα στις συναλλαγές τους και την επαφή τους με τα χρηματοδοτικά εργαλεία του συγκεκριμένου ιδρύματος.

Πρέπει να σημειωθεί δε, ότι πρόκειται για το μοναδικό κατάστημα της Attica Bank στην Αιτωλοακαρνανία, πράγμα που από μόνο του λέει πολλά και για την γενικότερη πορεία των πραγμάτων στο νομό.

Το φαινόμενο του κλεισίματος υποκαταστημάτων στον τραπεζικό κλάδο υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, στο Αγρίνιο όμως έχει πάρει διαστάσεις διότι πρόκειται όχι μόνο για τη μεγαλύτερη πόλη της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και για το εμπορικό κέντρο της περιοχής.

Παράλληλα, η «αιμορραγία» από ολόκληρους κλάδους εργαζομένων και στελεχών, χωρίς αναπλήρωση με άλλα εργασιακά αντικείμενα, μόνο καλά νέα δεν προμηνύει για το σύνολο της τοπικής οικονομίας.

Όλες οι συστημικές τράπεζες έχουν απομείνει με ένα υποκατάστημα, με το κλείσιμο της Alpha Bank στην εθνική οδό να προκαλεί ακόμη δυσλειτουργίες. Δεν έχουν περάσει, άλλωστε, παρά λίγοι μήνες από όταν έκλεισε το υποκατάστημα της «Εθνικής» στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως (Καρπενησίου) αφήνοντας επίσης ένα υποκατάστημα και στη συγκεκριμένη τράπεζα.

Με το πιο μεγάλοι κομμάτι του πελατολογίου, η συγκεκριμένη τράπεζα έχει πλέον δύο ΑΤΜ στο κέντρο για όλες τις τραπεζικές πράξεις και πέντε σε σούπερ μάρκετ και υπεραστικό ΚΤΕΛ της πόλης, μόνο για ανάληψη χρημάτων.

Η πολιτική της Attica

Η Attica Bank υπέβαλε στην Τράπεζα της Ελλάδος επικαιροποιημένο Επιχειρηματικό Πλάνο για τα έτη 2022 – 2025 με ενσωματωμένο το σχέδιο αποκατάστασης κεφαλαιακής επάρκειας (Capital Plan), το οποίο είχε εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιό της 14/12/2022. Παράλληλα έκανε Γενική Συνέλευση των Μετόχων στις 30-12-2022 ενώ πριν είχε στείλει επιστολή μέσω των βασικών μετόχων της στην ΤτΕ «προς ενημέρωση και αξιολόγηση» και για επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της με δέσμευση να ενημερώνει άμεσα το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε εξέλιξη καθώς και για τυχόν παρατηρήσεις της Εποπτικής Αρχής.

Κάπου εκεί ήταν προφανές ότι θα ερχόταν και περικοπές σε έξοδα και δαπάνες. Μόνο λίγα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να ξεκινήσει η νέα Τράπεζα Αττικής να χορηγεί δάνεια σε υγιές νέο πελατολόγιο, η οποία έχει ανακοινώσει ζημίες ύψους 20,13 εκ. για το πρώτο 6μηνο του 2022 αλλά φιλοδοξεί να περάσει σε λειτουργική κερδοφορία τον Δεκέμβριο του 2024!

attica 1

Η αναμόρφωση αυτή, λοιπόν, θα περιλαμβάνει «πλήρη αναδιάρθρωση της λειτουργίας της Attica Bank, εξορθολογισμό του δικτύου καταστημάτων της (49 καταστήματα), μείωση του λειτουργικού κόστους και ψηφιακό μετασχηματισμό». Οι βασικοί μέτοχοι της Attica Bank (ΤΧΣ, Ellington και ΤΜΕΔΕ) έχουν δεσμευτεί για 490 εκατ. με τα 460 να προέρχονται εκτός ΤΧΣ. Στόχος να μπαλωθεί η κατάσταση με τα κόκκινα δάνεια που σοβεί για 20 χρόνια. Όπως αναφέρουν οικονομικά περιοδικά και επιθεωρήσεις, η αύξηση κεφαλαίου των 490 εκ. θα χρησιμοποιηθεί με τα 300 εκ. για νέες προβλέψεις έναντι παλιών και νεότερων δανείων που θα καλύψουν τα κενά κατά 65% και τα υπόλοιπα 190 εκ. θα καλύψουν ελλείμματα δεικτών, έξοδα αναδιάρθρωσης της τράπεζας.

Η επιθυμία της τράπεζας είναι να δώσει, μετά από αυτή την διαδικασία «συμμαζέματος» διπλάσια δάνεια στους κλάδους υποδομών/κατασκευών, του τουρισμού, της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Στο μεταξύ, η τράπεζα πουλάει και περιουσιακά στοιχεία αφού «τρέχει» διαγωνισμό για 13 ακίνητα, με κλειστές προσφορές και κριτήριο επιλογής την υψηλότερη προσφερόμενη τιμή και με καταληκτική ημερομηνία την Πέμπτη, 13/07/2023. Τα ακίνητα αυτά είναι κυρίως κατοικίες και καταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Βόλο, Γιαννιτσά κ.ά.

Γιάννης Συμψηρής

sinidisi.gr


agrinio24.gr