Με νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες απαντά η κυβέρνηση στις πιλοτικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον επαναπροσδιορισμό των συντάξεων των συνταξιούχων δικαστών.

Γνώμονας η προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, λέει ο υπουργός οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

«Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιφρονεί τη Δικαιοσύνη αλλά όσο ισχύει αυτό αλλά τόσο ισχύει ότι δεν μπορούμε να έχουμε μία κυβερνώσα δικαιοσύνη», δήλωσε.

Άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου της Ένωσης Συνταξιούχων δικαστών λειτουργών, ο οποίος τόνισε στο Mega:

«Δε ξέρω μήπως ήθελε να πει κυβερνώμενη και χειραγωγούμενη δικαιοσύνη η οποία πριν πάρει τις αποφάσεις της θα πρέπει να ρωτάει τη γνώμη της εκτελεστικής λειτουργίας. Είναι εκτός Συντάγματος αυτή η άποψη, εκτός Κράτους δικαίου και παραπέμπει σε άλλα καθεστώτα».

Πιλοτικές οι αποφάσεις

Το Ελεγκτικό Συνέδριο διευκρίνισε πως οι αποφάσεις του είναι πιλοτικές και αφορούν πολύ μεγαλύτερο αριθμό δικαστών με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για 450 εφέσεις που εκκρεμούν στο Ανώτατο Δημοσιονομικών Δικαστήριο.

«Η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία λαμβάνοντας υπόψιν της δύο παραμέτρους ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης πρέπει να γίνονται σεβαστές αλλά από την άλλη πλευρά έχουμε και τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο», δήλωσε ο Παναγιώτης Τσάκλογλου.

«Εάν δεν σεβαστεί και δεν εφαρμόσει αυτές τις αποφάσεις θα εξακολουθήσουν οι δικαστές να διεκδικούν τα νόμιμα δικαιώματα τους όχι μόνο στα ελληνικά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια», είπε ο Γιάννης Παπανικολάου, πρόεδρος Ένωσης Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών.

Με ανακοίνωσή του ο Χρήστος Ράμμος, πρόεδρος της Αρχής Διασφαλίσεως του Απορρήτου των Επικοινωνιών και ένας εκ των τριών δικαστών που δικαιώθηκαν από το ελεγκτικό συνέδριο, τονίζει πως η συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας.

«Η επίμαχη απόφαση είναι απόφαση της Ολομέλειας και δεν επιδικάζει ποσά, αλλά αναπέμπει την υπόθεση προς περαιτέρω κρίση(…) Η συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις αποτελεί στοιχειώδη και θεμελιώδη υποχρέωση μιας δικαιοκρατούμενης δημοκρατικής πολιτείας και τούτο είτε οι αποφάσεις είναι αρεστές, είτε όχι».

Πάντως, εάν και δεν έχει διευκρινιστεί το ακριβές περιεχόμενο της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, εκτιμάται πως θα βάζει φρένο σε δικαστικές κρίσεις οι οποίες θα απειλούν τη δημοσιονομική σταθερότητα.


Πηγή