Βράδυ Παρασκευής στο κέντρο των Χανίων.

Η Άμεση Δράση λαμβάνει κλήση από πολίτη, οδηγό αυτοκινήτου που κατήγγειλε επικίνδυνη οδήγηση και επιθετική συμπεριφορά του 45χρονου.

Λίγη ώρα μετά, στη Σούδα, ο 45χρονος οδηγός του αυτοκίνητου εντοπίζεται σε έλεγχο της Τροχαίας με ποσοστό αλκοόλ στο αίμα του 1,3 mg /ltr. Πολύ περισσότερο από τα 0,6 που είναι το επιτρεπόμενο όριο.

«Πλέον δεν μπορεί κάποιος να έχει την αντιληπτικότητα που χρειάζεται, την κρίση και τα αντανακλαστικά που απαιτείται όταν μπαίνεις σε όχημα και οδηγείς, υποτιμάς την επικινδυνότητα και υπερεκτιμάς τις δυνατότητές σου. ‘Κοκτέιλ’ που μπορεί να φέρει θάνατο», είπε ο Κωνσταντίνος Μαρκουϊζος (Ιαβέρης), σύμβουλος οδικής συμπεριφοράς.

Οι αστυνομικοί του επιβάλλουν πρόστιμο και τα κλειδιά του οχήματος δίνονται στη συνοδηγό, που είναι αρνητική στο αλκοτέστ. Από τον έλεγχο προκύπτει ότι ο οδηγός δεν έχει ούτε δίπλωμα. Του αφαιρέθηκε τρεις μήνες πριν, και πάλι επειδή οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ωστόσο, μπαίνουν στο αυτοκίνητο και φεύγουν.

«Εδώ, στη συγκεκριμένη περίπτωση, εφόσον δεν υπάρχει και δίπλωμα και εφόσον οδηγεί και με μέθη, θα έλεγα η κανονική διαδικασία είναι η σύλληψη και η προσαγωγή στον εισαγγελέα ώστε να τηρηθεί και να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία. Κακώς δεν έγινε η διαδικασία, άρα θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες», είπε ο δικηγόρος, Βασίλης Χειρδάρης.

«Δεν υπάρχουν πολλές δικαιολογίες, οι άνθρωποι έπρεπε να κάνουν καλά την δουλειά τους, να κάνουν σύλληψη, να επικοινωνήσουν με τον εισαγγελέα με 1,3 μέτρηση στο αλκοτέστ. Το γιατί έγινε, για να μην δημιουργούμε θεωρίες, εδώ είναι καθαρό είναι ότι ο νόμος δεν εφαρμόστηκε», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

«Σε συλλαμβάνω επί τόπου, με χειροπέδες σε πηγαίνω στον αξιωματικό υπηρεσίας της Τροχαίας, ο αξιωματικός υπηρεσίας επαναλαμβάνει το αλκοτέστ και τα αποτελέσματα του επαναληπτικού. Σε στέλνουν συνοδεία αστυνομικών στο νοσοκομείο και σου παίρνουν αίμα και μετά στον εισαγγελέα για τις ποινικές αποδόσεις. Δεν έγινε τίποτα από αυτά. Ενδεχομένως να τον ήξεραν και να του τη χάρισαν», είπε ο αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας.

Τέσσερις ώρες μετά, ο 45χρονος βρίσκεται ξανά πίσω από το τιμόνι. Και σπέρνει τον θάνατο.

«Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, δεν είναι η πρώτη φορά που ακολουθείται αυτή η διαδικασία της τακτικής μήνυσης σε περίπτωση που κάποιος οδηγός βρεθεί να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ», είπε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου.

«Με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα άνω του 1,10 έχει ως αποτέλεσμα τη φυλάκιση δύο μηνών, διοικητικό πρόστιμο 1.200 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος τουλάχιστον για έξι μήνες. Αν αυτή η συμπεριφορά επαναληφθεί εντός δύο ετών, είναι διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ, φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών, αφαίρεση διπλώματος τουλάχιστον για πέντε χρόνια», είπε ο δικηγόρος, Γιάννης Γλύκας.

Κι όλα αυτά, την ώρα που η Κρήτη θρηνεί 64 νεκρούς σε τροχαία δυστυχήματα τη χρόνια που έφυγε.


Πηγή