Η πολιτική και επιχειρησιακή δοκιμασία του Μαξίμου συνεχίζεται με φόντο τις ανυποχώρητες κινητοποιήσεις γεωργών και κτηνοτρόφων, οι οποίες έχουν από χθες ως βασικό «σταθμό» την έκθεση «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα επεκταθεί και για το 2024.

Το κόστος της συγκεκριμένης εξαγγελίας ανέρχεται στα 82 εκατ. ευρώ και πραγματοποιείται, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε παράλληλα ότι η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, που είναι μήνες υψηλής ζήτησης.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι την άλλη εβδομάδα ανοίγει ο δεύτερος κύκλος αρωγής και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για ζωικό και φυτικό κεφάλαιο.

Η πρώτη αρωγή έχει χορηγήσει 148 εκατ. σε 43.000 νοικοκυριά αγρότες και επιχειρήσεις, άλλα 20 εκατ. έχουν δοθεί ως προκαταβολές σε επιχειρήσεις και σήμερα ξεκινούν οι προκαταβολές του 50% της τελικής κρατικής αρωγής σε κτηνοτρόφους καλλιεργητές πέρα από τα 150 εκατ. που έχουν εισπράξει από τον ΕΛΓΑ» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ακόμη ότι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι «να στηρίξουμε τους δοκιμαζόμενους Θεσσαλούς για να ξαναχτίσουν όσο πιο γρήγορα τις ζωές τους και να ανακατασκευάσουμε τις υποδομές που καταστράφηκαν από τη θεομηνία».

Είχε προϊδεάσει από τις Βρυξέλλες για τις παροχές προς τους αγρότες

Στις κινητοποιήσεις των αγροτών όσο και σε εκείνες των φοιτητών – τους οποίους ο ίδιος είχε παρομοιάσει με «ληστές μπακάλικου» – αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα της Συνόδου, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί, όπως είπε, «σχετικά σύντομα καταφέραμε να συμφωνήσουμε στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και φυσικά στην παροχή προβλέψιμης και σημαντικής οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία».

Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν επιθυμούσε την ένταση αλλά τον διάλογο.


Πηγή