Επιπλέον, ο πρωθυπουργός κάλεσε την τουρκοκυπριακή κοινότητα να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Φέρνοντας ως παράδειγμα τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο».

Ωστόσο, έκανε λόγο για βελτίωση των διμερών σχέσεων, αναφερόμενος στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Σχετικά με την οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι κατά τον ίδιο αυτήν την στιγμή υπάρχει «παράθυρο ευκαιρίας» για «συνεκτική προσέγγιση» εκ μέρους της Ελλάδας και της Τουρκίας.

«Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εργαστεί για την επίλυση του μοναδικού εκκρεμούς σημαντικού ζητήματος με τη γείτονα: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν έχουμε μπορέσει να διευθετήσουμε αυτήν τη διαφορά επί περισσότερα από 40 χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μοιραίο να παραμείνει άλυτη.

»Ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, επαναβεβαιώνω εδώ σήμερα τη δέσμευσή μας όσον αφορά στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και σε μια λύση στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

»Η λύση δύο κρατών δεν μπορεί και δε θα γίνει αποδεκτή. Απλούστατα, δεν αποτελεί λύση», είπε ο πρωθυπουργός.


Πηγή