Ο πρωθυπουργός επέλεξε να σηκώσει το γάντι και απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά ο οποίος πριν από λίγα 24ωρα σημείωσε πως θα πρέπει η χώρα να μείνει «μακριά από νέους εμπαιγμούς σε βάρος της Κύπρου ή “λύσεις” άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που ακούγεται ότι “μαγειρεύονται” – εκ παραλλήλου και με το Αιγαίο πλέον».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεχώρισε τις ακροδεξιές φωνές από αυτή του Αντώνη Σαμαρά αλλά «απάντησε» στην κριτική του.

Αναρωτήθηκε, πώς γίνεται να ασκεί τέτοια κριτική για την προσέγγιση Αθήνας και Άγκυρας, όταν και επί ημερών του προχωρούσε κανονικότατα ο ελληνοτουρκικός διάλογος.

«Επιτρέψτε μου να κάνω μία διάκριση μεταξύ των απόψεων του κ. Σαμαρά και των υπόλοιπων φωνών που ακούγονται γύρω από τα ζητήματα αυτά. Για τον κ. Σαμαρά, θα πω ότι οι απόψεις του είναι σεβαστές. Θέλω να θυμίσω, ήταν τέως πρωθυπουργός, ήταν άνθρωπος ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν και επί διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά και με Υπουργό τον κ. Βενιζέλο γινόντουσαν και διερευνητικές επαφές. Απλά για να υπενθυμίσω λίγο τι συνέβαινε εκείνη την περίοδο».

Παράλληλα, με το βλέμμα στραμμένο δεξιά της παράταξης της ΝΔ μίλησε για ακραίες θέσεις, επιχειρώντας να αναδείξει μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

«Έχω μιλήσει και στο παρελθόν για «πατριώτες της φακής». Και, εν πάση περιπτώσει, σήμερα η Ελλάδα είναι σε θέση να συζητά με την Τουρκία πολιτισμένα, αλλά και σε μία θέση πολύ πιο ισχυρή απ’ ό,τι ήταν το 2019. Και το ότι το συζητάμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε. Ούτε ξεπουλάμε, ούτε προδίδουμε κανέναν. Η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά στην ιστορία της αυτή την ακραία ρητορική, η οποία δεν υπηρετεί τελικά τα εθνικά συμφέροντα. Η Ελλάδα θα συνομιλεί με την Τουρκία».


Πηγή