Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις καταστροφικές πυρκαγιές και το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία, προχωρώντας σε σκληρή αυτοκριτική και δήλωσε πως η κυβέρνηση μαθαίνει από τα λάθη της.

Ακόμη, απάντησε στις κατηγορίες που έκαναν λόγο για καθυστέρηση τονίζοντας πως ο στρατός λειτούργησε γρήγορα και ότι το 112 έσωσε ζωές.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει σημαντικά κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επόμενη ημέρα των φυσικών καταστροφών και πως χρειάζεται καλύτερος κάθετος συντονισμός στην Πολιτική Προστασία.

«Να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη»

«Θα γίνονται περισσότερες ασκήσεις στο πεδίο, όχι μόνο σχέδια στα χαρτιά», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχέση με τα σχέδια που υπάρχουν σχετικά με την  αντιμετώπιση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

«Υπάρχει μεγάλη τοπική σοφία», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι τα χωριά του κάμπου ήξεραν πώς να κινηθούν γιατί έχουν αντιμετωπίσει ξανά πλημμύρες, αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί, τόνισε.

«Ο στρατός σε μια δημοκρατική χώρα δεν κάνει του κεφαλιού του», πρόσθεσε. Περιμένει την Πολιτική Προστασία να του ζητήσει να παρέμβει, είπε.

«Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό»

«Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα ενταχθούν στην Πολιτική Προστασία, είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι χρειάζεται η λιγότερο γραφειοκρατική εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής κρίσης.

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα της φετινής αντιπυρικής περιόδου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για τους ευρωπαϊκούς πόρους ο πρωθυπουργός είπε ότι το Ταμείο Ανάπτυξης το διαπραγματεύτηκε προσωπικά. Η δυνατότητα που δίνεται είναι να προστεθεί μια πρόσθετη ευελιξία που δεν μετρά στο χρέος και το έλλειμμα για να γίνουν παρεμβάσεις, είναι σημαντική παρακαταθήκη, τόνισε.

«Το ίδιο ισχύει και με τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ, κανένα ΕΣΠΑ δεν είχε απορρόφηση 100%», σημείωσε.

«Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την ακρίβεια

Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών, ενώ είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Σημείωσε ότι τα επιδόματα που δίνονται και θα συνεχίσουν να δίνονται είναι «επιδερμικός τρόπος» αντιμετώπισης.

«Σταθερή και μόνιμη αύξηση του εισοδήματος» είναι ο πρώτος πυλώνας αντιμετώπισής της. «Η ακρίβεια κάποια στιγμή θα αποκλιμακωθεί, οι αυξήσεις στους μισθούς θα μείνουν», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο δεύτερος πυλώνας αντιμετώπισης είναι η λειτουργία της αγοράς και τόνισε ότι οι έλεγχοι θα πολλαπλασιαστούν.

«Αν κάποιος πάει να αυξήσει τις τιμές των προϊόντων πατώντας πάνω σε ό,τι έγινε στη Θεσσαλία, θα τον τσακίσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε μεγάλες εταιρείες.

«Θα τη δώσουμε τη μάχη αυτή, αν και δεν είναι εύκολο να την κερδίσουμε», τόνισε.


Πηγή