Το λεωφορείο που μεταφέρει την Ελληνική ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη έχει παραδοθεί στις φλόγες. Πριν από λίγα λεπτά συγκρούστηκε μετωπικά με όχημα έξω από την Ντέρνα.

Ένα ΙΧ στο οποίο επέβαινε μια οικογένεια μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε μετωπικά με το λεωφορείο στο οποίο βρίσκονταν οι Έλληνες στρατιωτικοί και ήταν μέρος μικρής φάλαγγας, με ένα τζιπ να προπορεύεται και ένα να ακολουθεί το πούλμαν με τους 19.

Ο απολογισμός του δυστυχήματος είναι τραγικός. Τρία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων βρήκαν φρικτό θάνατο, δύο γυναίκες υπαξιωματικοί, ένας αξιωματικός, αλλά και δύο διερμηνείς.

Ο πατέρας τους που μίλησε στο MEGA προσπαθεί ακόμη να συνειδητοποιήσει το τραγικό χτύπημα της μοίρας.

14 ακόμη Έλληνες τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας έχει μείνει στη Λιβύη εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης του.

Τους Έλληνες τραυματίες επισκέφτηκε τις πρώτες ώρες ο υπουργός Υγείας της Λιβύης.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έστησαν επιχείρηση προκειμένου να μεταφερθούν άμεσα πίσω στην πατρίδα με στρατιωτικό αεροσκάφος οι πέντε σοροί και οι 13 τραυματίες από το τροχαίο.

Σύγχυση για την τραγωδία

Για το τραγικό δυστύχημα αρχικά υπήρξε σύγχυση. Μεσολάβησαν πολλές ώρες μέχρι το ΓΕΕΘΑ να ενημερώσει για τα ακριβή στοιχεία του τροχαίου και ενώ ήδη διεθνή πρακτορεία μιλούσαν για νεκρούς Έλληνες στρατιωτικούς. Τελικά πέντε λεπτά πριν τα μεσάνυχτα και αφού είχαν περάσει επτά ώρες, υπήρξε ενημέρωση για 3 νεκρούς και 2 αγνοούμενους.

Μόλις σήμερα το πρωί με νεότερη ενημέρωση το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι οι νεκροί είναι 5. Τρεις στρατιωτικοί και δύο πολίτες διερμηνείς.

Για αυτή την καθυστέρηση και τις μη ορθές αρχικά πληροφορίες το ΓΕΕΘΑ ανέφερε ως αιτία την καταστροφή των δορυφορικών τηλεφώνων της αποστολής στην σύγκρουση, την αρχική πληροφόρηση που βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης και στον χρόνο που χρειάστηκε μέχρι να ενημερωθούν οι οικογένειες των θυμάτων.

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Με εντολή του Νίκου Δένδια κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τα θύματα της τραγωδίας στη Λιβύη.

«Η τραγικότητα ενός τέτοιου συμβάντος εν ώρα εκπλήρωσης του ανθρωπιστικού τους καθήκοντος, η απώλεια της ζωής τους ενόσω επιχειρούσαν να προσφέρουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους προς τον δοκιμαζόμενο λιβυκό λαό, μας συγκλονίζει όλους», δήλωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Είναι διπλά οδυνηρό να θρηνούμε ζωές που χάθηκαν σώζοντας ζωές. Και ταυτόχρονα να αγωνιούμε για την υγεία ανθρώπων μας, που θέλησαν να απαλύνουν την αγωνία άλλων ανθρώπων», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι σκέψεις μας αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος, στις οποίες απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

Στην Βουλή τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

«Αναμένουμε το συντομότερο ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις συνθήκες του δυστυχήματος και ειδικότερα για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί για τη μετακίνηση της αποστολής σε εμπόλεμη ζώνη», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Αναμένουμε πλήρη ενημέρωση για τις συνθήκες του τροχαίου δυστυχήματος αλλά και το κενό πληροφόρησης, που παρατηρήθηκε εκ μέρους των αρμοδίων αρχών», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει για τα πραγματικά γεγονότα, τις αιτίες και τις συνθήκες του συμβάντος», ανέφερε το ΚΚΕ.

Τόσο το ΓΕΕΘΑ όσο και το προξενείο στη Βεγγάζη παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας του τραυματία που παραμένει στη Λιβύη.

Σε εξέλιξη η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας

Τέλος, οι αρμόδιες στρατιωτικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα, η οποία αναμένεται να ρίξει φως στα αίτια της τραγωδίας και να ερευνηθεί εάν τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα κι εάν ακολουθήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα που θα μπορούσαν να αποτρέψουν αυτή την τραγωδία.


Πηγή