Ένας από τους Έλληνες του Ισραήλ είναι ο Μάκης Λεβή, ο οποίος περιέγραψε στο MEGA όλα όσα βίωσε τις πρώτες ημέρες της κρίσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Όπως είπε ο ίδιος, στην περιοχή όπου έμενε άκουγε τις ρουκέτες που έφευγαν από τη Γάζα και είχαν στόχο σημεία στο Τελ Αβίβ.

«Ακουγόταν σχεδόν από όλο τον κόσμο που ξέρουμε στην κοινότητα ότι έρχονται. Τα πρώτα μηνύματα που έρχονταν ήταν «Ω Θεέ μου, σκότωσαν τον Ιρ», οπότε αρχίζεις και συνειδητοποιείς ότι εδώ γίνεται κάτι σοβαρό. Δεν έχουμε ξαναζήσει εισβολή στο Ισραήλ, η τελευταία φορά ήταν στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973», δήλωσε.

«Είναι εσύ, οι ήχοι και δύο ψυχές που πρέπει να προστατέψεις»

Εκείνο που είναι πιο τρομακτικό απ’ όλα ανάμεσα στη φρίκη του πολέμου είναι οι νέοι ήχοι, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Από τις 06:30 μέχρι τις 10 δεν σταματήσαμε να ακούμε ήχους, είτε από ρουκέτες και πυραύλους είτε από αυτόματα. Το πιο τρομακτικό σε όλο αυτό είναι οι νέοι ήχοι. Είχαμε συνηθίσει τις ρουκέτες. Όταν έχεις νέο ήχο, είσαι κλεισμένος στο καταφύγιο με ένα παράθυρο που έχεις φροντίσει να το κλείσεις σε περίπτωση που πέσει οβίδα – άρα δεν έχεις φυσικό φως ή πρόσβαση έξω – επομένως δεν ξέρεις τι γίνεται και προσπαθείς μέσα από τους ήχους να καταλάβεις. Είναι σαν να είσαι τυφλός και προσπαθείς να καταλάβεις από τους ήχους», είπε αποκλειστικά στο MEGA.

«Δεν ξέρεις τι είναι αυτοί οι ήχοι και από που έρχονται. Είναι εσύ, οι ήχοι και ο ρόλος σου να προστατέψεις δύο ψυχές, που περιμένουν δύο πράγματα από εσένα. Να τα προστατέψεις και να είσαι υπερβολικά ψύχραιμος για να μη φοβηθούν».

«Είμαι ακόμα ζωντανός»

Ο ίδιος θα πει πως επί 4 ώρες απαντούσε σε μηνύματα με την εξής φράση: «Είμαι ακόμα ζωντανός».

Η νταντά που κρατούσε τα δύο του παιδιά βρήκε τραγικό θάνατο, καθώς μαχητές της Χαμάς την έκαψαν ζωντανή μέσα στο σπίτι της.

«Οι τρομοκράτες της Χαμάς είχαν μεταμφιεστεί σε αστυνομικούς και στρατιώτες του ισραηλινού στρατού και χτυπούσαν πόρτες, έλεγαν ότι είναι από τον στρατό και την αστυνομία. Μέσα στον πανικό τους, λένε, θα ανοίξει την πόρτα και εκεί σε καθάριζαν. Αυτό το πράγμα δεν είναι πόλεμος», είπε.

«Πρέπει να εξηγήσω στα παιδιά μου…»

Στη συνέχεια περιέγραψε στο MEGA πως πήρε την απόφαση να βγει από το καταφύγιο στο οποίο βρισκόταν μαζί με την οικογένειά του.

«Ήμασταν σε lockdown, δεν μπορούσε να φύγει κανείς. Ήταν επικίνδυνο. Ήταν τρελό, δεν μας περνούσε από το μυαλό ότι μπήκαν μέσα», είπε αρχικά.

«Μέσα από 40 ώρες με τη βοήθεια του στρατού και της αστυνομίας δημιουργήθηκε ένα κονβόι ανθρώπων που ήθελαν να φύγουν. Μας φυγάδευσαν μέσα από δρόμους και πήγαμε στο κέντρο. Ήμασταν τυχεροί, με τη βοήθεια του υπουργείου Εξωτερικών και της Πρεσβείας και διάφορων φίλων που μου έδωσαν ψυχολογική υποστήριξη και βοήθεια χωρίς να το ξέρουν, καταφέραμε και φύγαμε και ήρθαμε στην Ελλάδα».

«Πρέπει να εξηγήσω στα παιδιά μου, να τα προετοιμάσω για ότι πρόκειται να βιώσουν. Πρέπει να τους πω ότι η κυρία που τα κράταγε το μεσημέρι ότι δεν υπάρχει πια, όπως και 15 συμμαθητές τους».

Η επιστροφή

Ο κος Λεβή τόνισε πως η οικογένεια «πρέπει να επιστρέψει» στο Ισραήλ, ωστόσο όσο μαίνεται η εμπόλεμη κατάσταση στην περιοχή δεν είναι ώρα για τέτοιες συζητήσεις.

«Σίγουρα εγώ δεν μπορώ να ξαναγυρίσω στο μέρος που έμενα την Παρασκευή», δήλωσε.

Όπως είπε ο ίδιος, ένα μεγάλο «γιατί» βασανίζει τους πολίτες του Ισραήλ.

«Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα στο Ισραήλ. Όλος ο κόσμος το μόνο πράγμα που σκέφτεται είναι πώς θα απαντήσουμε, τι θα κάνουμε, πως θα προστατέψουμε τους ανθρώπους μας», δήλωσε.


Πηγή