Ο κ. Βορίδης μίλησε για τα μπλόκα των αγροτών και για τα μέτρα της κυβέρνησης.

«Οι αγρότες ζητούν στο επίπεδο φορολογίας διαφορετικό επίπεδο. Αυτό ωστόσο είναι ισχυρό κίνητρο λαθρεμπορίας και ουσιαστικά ένας από τους λόγους που είχε αυξηθεί η λαθρεμπορία ήταν αυτό. Και αυτό διότι όταν κάποιος παίρνει ποσότητες που έχουν διαφορετική φορολογική μεταχείριση τότε είναι δύσκολο ν διαπιστώσεις την χρήση. Αυτό δημιουργεί μία τεράστια τρύπα, άρα αυτή είναι μία ισχυρότερη αντένδειξη που έχει το οικονομικό επιτελείο, όχι γιατί τελικώς δεν θα είναι δημοσιονομικό ισοδύναμο, θα είναι ένα υπερπολλαπλάσιο ποσό που δεν θα είναι στο παραγωγικό όφελος των αγροτών. Αυτό αφορά στον ειδικό φόρο κατανάλωσης», είπε αρχικά.

Για το αίτημα των αγροτών να είναι 7 λεπτά του ευρώ η κιλοβατώρα αντί για -0,13-0,14 ευρώ, ο κ. Βορίδης ανέφερε πως, «αυτό είναι μία πολύ σημαντική μείωση που δώσαμε αλλά ο πρωθυπουργός δεν είπε μόνο αυτό. Είπε ότι ρυθμίζει κατά 70% τα χρέη των αγροτών για άρδευση, δηλαδή κόστος που αναλαμβάνει ο προϋπολογισμός για αρδευτικές δαπάνες. Αυτό είναι μία τεράστια διευκόλυνση».

Ο Πρόεδρος ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρης Καπούνης μίλησε στο MEGA και σχολίασε τα ανακοινωθέντα μέτρα στήριξης στους αγρότες.

«Δεν έγινε σωστή διαπραγμάτευση στη νέα ΚΑΠ. Όσον αφορά στα μέτρα που ανακοινώθηκαν, αυτό για το πετρέλαιο δίνεται κάθε χρόνο. Η κυβέρνηση δεν λύνει τα προβλήματα, τα μεταφέρει. Ο αγρότης θα φύγει από το χωράφι. Στη Νάξο δεν υπάρχει κτηνοτρόφος κάτω των 35 ετών. Έχουμε πει να υπάρχουν έλεγχοι. Η διαφορά δεν είναι από το χωράφι στο ράφι, αλλά από τη μεταποίηση στο ράφι», υπογράμμισε ο κ. Καπούνης.

Ο κ. Βορίδης τόνισε πως, «Η Ελλάδα έδωσε τεράστια «μάχη» στην Ευρώπη για το θέμα των αγροτών και της ΚΑΠ. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, δόθηκε το πετρέλαιο, το 10% και τα περιθώρια για την άρδευση. Αλλά έχουμε και κάτι ακόμα που θα προκύψει. Θα δούμε όταν έρθει η ώρα, τον Σεπτέμβριο. Θα δούμε τι είναι το πρόσθετο που μπορεί να γίνει και αν μπορεί να γίνει. Θα δούμε την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τις δυνατότητες που έχουμε. Επί του παρόντος δεν μπορούμε ανακοινώσουμε κάτι άλλο. Πρέπει να ξαναδούμε την ΚΑΠ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει την φιλοαγροτική κατεύθυνση, να ξαναδούμε για την αγρανάπαυση και επίσης πρέπει να ξαναδούμε το εξής: δεν μπορείς να βάζεις αυστηρές προϋποθέσεις περιβαλλοντικές, [παραγωγής, για προϊόντα φυτοπροστασίας, και μετά να κάνεις συμφωία με την Λατινική Αμερική, η οποία να έχει ανταγωνιστικά προϊόντα χωρίς όμως να έχει αυτούς τους περιορισμούς που έχει θέσει στους Ευρωπαίους αγρότες».

«Δεν μου ζητήθηκε ποτέ να παραιτηθώ» – Τι είπε για τα ομόφυλα ζευγάρια

Μεταξύ άλλων ο Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και για το εάν συμφωνεί με το περιεχόμενο της επιστολής της Ιεράς Συνόδου που θα διαβαστεί την Κυριακή σε όλες τις εκκλησίες της χώρας.

«Έχω τοποθετηθεί και έχω εκφράσει τις απόψεις μου για το ζήτημα και δεν έχω να προσθαφαιρέσω κάτι από αυτά που έχω πει. Η άποψη της Εκκλησίας είναι απολύτως σεβαστή και είναι η δική της οπτική. Με εκφράζουν τα λεγόμενά μου. Δεν μου ζητήθηκε ποτέ να παραιτηθώ από την θέση μου για τις απόψεις που εξέφρασα», διευκρίνισε ο υπουργός Επικρατείας.


Πηγή