Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών παραμένει μια από τις πιο κοινές και διαδεδομένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.

Η μάστιγα αυτή έχει ενταθεί σε διάφορα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των χώρων εργασίας και του Διαδικτύου, και στοιχεία δείχνουν πως έχει επιδεινωθεί μετά την πανδημία της Covid-19.

Mόνο το πρώτο τετράμηνο του 2023 είχαν καταγραφεί από την Αστυνομία 3.100 περιστατικά βίας σε όλη την Ελλάδα, όταν μόνο το 1 στα 40 περιστατικά τελικά καταγγέλλεται. Πριν τελειώσει το 2023, 9 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από τον νυν ή πρώην σύντροφο τους ή κάποιο άντρα. Σε έρευνα της έκθεσης GSNI, το 26% των γυναικών άνω των 15 ετών έχουν υποστεί βία από τον σύντροφό τους.

Η Μαρία Κεφάλα, υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, μίλησε για τη βία κατά των γυναικών, λέγοντας πως δεν υπάρχει δικαιολογία για τη βία, σε καμία γυναίκα δεν της αξίζει και δεν υπάρχει η δικαιολογία «κάτι του έκανε».

«Θα πρέπει να είμαστε όλοι σε μία επαγρύπνηση για το ότι όταν συμβεί μία φορά, θα ξανασυμβεί. Δεν το δεχόμαστε ούτε μία φορά. Να πάνε το καταγγείλουν. Η οικονομική ανασφάλεια είναι ένας βασικός λόγος που πολλές γυναίκες δεν εγκαταλείπουν τον κακοποιητή τους. Γι΄αυτό λέμε για τις δομές που υπάρχουν. Υπάρχουν ψυχολόγοι και ειδικά προγράμματα που μπορούν να εντάξουν στην εργασία. Οι ξενώνες είναι μυστικοί και οι γυναίκες εάν θέλουν μπορούν να πάνε σε άλλη περιοχή της χώρας ενώ υπάρχει 24ωρη φύλαξη στις δομές. Με το panic button μπορούν να το έχουν οι γυναίκες και να προστατευτούν εάν συμβεί κάτι. Μετά συνεχίζει η διαδικασία για τον δράστη».


Πηγή