Στις 8 Ιουλίου, με τους 21 κατηγορούμενους να βρίσκονται ξανά στο εδώλιο και όλα να ξεκινάνε πάλι από την αρχή, θα αρχίσει σε δεύτερο βαθμό η δίκη για το Μάτι μετά την έφεση μετά την εισαγγελική έφεση κατά των αθωωτικών αποφάσεων του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.

«Όλο αυτό ήταν χονδροειδέστατο, δεν σεβαστήκαν τους νεκρούς, δεν σεβαστήκαν τίποτα. Θέλω να ελπίζω ότι κάτι θα γίνει, κάτι θα αλλάξει αλλά δυστυχώς αν δεν δω δε πιστεύω», δήλωσε ο εγκαυματίας, Δημήτρης Φιλλίπης.

«Δεν αφήνουν κανένα άνθρωπο από τους συγγενείς να ξεχάσει εκείνη την ημέρα. Θα επανέλθουν οι μνήμες, πάλι από την αρχή με ότι συνεπάγεται αυτό για την ψυχολογική κατάσταση των συγγενών. Θα προτιμούσα να παραγραφεί η υπόθεση για να το κουβαλάνε στις πλάτες τους μέχρι να πεθάνουν», είπε ο Νίκος Γιαννόπουλος, συγγενής θύματος.

Ο Δημήτρης Φιλλιπής, έξι χρόνια μετά ακόμα ταλαιπωρείται από τα εγκαύματα πάνω στο σώμα του. Τρέχει στους γιατρούς, κάνει θεραπείες. Το καλοκαίρι όμως θα βρίσκεται στην αίθουσα του δικαστηρίου.

«Τρέχω και κάνω θεραπείες για να ζήσω όσο πιο φυσιολογικά γίνεται, να μην με ενοχλούν τα πόδια, τα χέρια, και μου λες ποια είναι η δικαίωση και σου λέω εγώ ποια είναι η τιμωρία; Ποια τιμωρία μπορεί να είναι αρκετή».

Ο Αριστείδης Χερουβίμ στην τραγωδία στο Μάτι έχασε τέσσερα μέλη της οικογένειας του. Τη μητέρα του, την αδελφή του και τις πεντάχρονες δίδυμες ανιψιές του. Μετά την πρωτόδικη απόφαση, όπως λέει στο Mega, δεν έχει μεγάλες προσδοκίες από την δευτεροβάθμια δίκη.

«Μπορείς να ελπίζεις σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα αλλά από την άλλη καταλαβαίνεται ότι κάθε μέρα εκεί ζει ο καθένας μας το δράμα του. Δικαίωση θα ήταν ας πούμε να μην ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Που γίνεται. Ζούμε εθνικές τραγωδίες συνέχεια».

Πρωτόδικα το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης από 111 έτη έως 3 έτη στους 6 καταδικασθέντες. Ωστόσο, όρισε ότι εκτιτέα είναι τα πέντε έτη και ότι οι ποινές μετατρέπονται σε χρηματικές. Μία απόφαση που εξόργισε όλους τους συγγενείς των θυμάτων.

«Δέκα ευρώ την ημέρα για κάθε καμένο συνάνθρωπο μας, αυτή ήταν η απόφαση και δεν ντραπήκαν να την πούνε, συνολικά δηλαδή για κάθε από τους κατηγορουμένους είναι 365 ευρώ για κάθε πτώμα», δήλωσε ο συγγενής θύματος, Νίκος Γιαννόπουλος.

Καταδίκη για τις πιέσεις στον πραγματογνώμονα

Ποινή φυλάκισης επιβλήθηκε σήμερα στον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλο.

Κρίθηκε ομόφωνα ένοχος και χωρίς ελαφρυντικό για τις πιέσεις και τις απειλές στον πραγματογνώμονα στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Στον πρώην υψηλόβαθμο αξιωματικό της πυροσβεστικής επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 30 μηνών με τριετή αναστολή ενώ του επιδικάστηκαν και δικαστικά έξοδα 1.000 ευρώ.

«Επιθυμώ να δηλώσω ότι αποδέχομαι την κατηγορία για απόπειρα παράνομης βίας και εκφράζω την ειλικρινή συγγνώμη μου για την ανωτέρω πράξη προς τον Δημήτρη Λιότσιο και ενώπιον του δικαστηρίου», είπε ο ίδιος.

Συγγενείς θυμάτων παρακολουθούσαν ζητώντας για μία ακόμα φορά, απόδοση δικαιοσύνης.

Μάχη με τον χρόνο για να μην παραγραφούν τα αδικήματα

Η δίκη πρέπει να ολοκληρωθεί έως το 2026 διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών.

Μάρτυρες, κατηγορούμενοι και αποδεικτικό υλικό εξετάζεται πλέον από την αρχή.


Πηγή