Είναι οι εικόνες από τις προσπάθειες των δασοκομάντος και των πυροσβεστών στις φωτιές της Εύβοιας, όπως αποτυπώθηκαν σε βίντεο που αναρτήθηκε στα σόσιαλ μίντια.
Στα αποκλειστικά βίντεο που έχει εξασφαλίσει το MEGA, έχει καταγραφεί μάλιστα και η χρήση του «αντιπύρ», μιας μεθόδου για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που μέχρι πριν από δύο χρόνια θεωρούνταν παράνομη.
Ο Γαβριήλ Ξανθόπουλος, δασολόγος, διευθ. Ερευνών ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» δήλωσε:
«Το Π/Σ από τότε που ανέλαβε τη δασοπυρόσβεση το 1998, δε θέλησε να το εφαρμόσει, ήταν μια μέθοδος επίσημα παράνομη. Το 2021 μετά τις μεγάλες πυρκαγιές που είχαμε…κάναμε μια επιτροπή, στην οποία βοήθησα έτσι ώστε να μπορέσουμε με τους υπόλοιπους νομικούς να κάνουμε μια τροπολογία που αφαιρούσε τον τίτλο του εγκλήματος από τη φωτιά».
Τι είναι το «αντιπύρ»;
Το αντιπύρ είναι μια μέθοδος καταστολής δασικών πυρκαγιών, που στηρίζεται στη χρήση φωτιάς που ανάβουν οι δασοπυροσβέστες στον δρόμο μιας επερχόμενης πυρκαγιάς για να ανακόψουν την εξάπλωσή της.
«Είναι μια έσχατη λύση, η οποία με πολύ σιγουριά για να υπάρχει αποτελεσματικότητα και με ελεγχόμενο τρόπο γίνεται κατάκαυση στην περιοχή ανάμεσα από το μέτωπο και την ζώνη που έχει σχηματιστεί, έτσι ώστε να μπορέσει η πυρκαγιά να μην βρει καύσιμη ύλη για να σβήσει με άλλα μέσα χωρίς βλάστηση», εξήγησε ο Κωνσταντίνος Τσίγκας, πρόεδρος Ένωσης Αξιωματικών Π/Σ.
Οι πυρκαγιές σήμερα, είναι όλο και μεγαλύτερης έντασης, με μερικές από αυτές να είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν με άλλα μέσα παρά μόνο με το αντιπύρ.
«Δεν πρέπει να αποζητούμε 100% αποτελεσματικότητα. Είναι μια πράξη που κάνεις γιατί δεν έχεις άλλη επιλογή», πρόσθεσε ο κ. Ξανθόπουλος
Για την επιτυχή εφαρμογή του απαιτείται μεγάλη εμπειρία, καθώς πρέπει να επιλεγεί σωστά ο κατάλληλος χώρος και χρόνος για την έναρξη και την ολοκλήρωσή του.
Πηγή