Το «παράθυρο» της ελπίδας για την επιστροφή των ομήρων που η Χαμάς απήγαγε από το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου άνοιξε.
Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε τη συμφωνία για προσωρινή τετραήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα η οποία προβλέπει την απελευθέρωση 50 γυναικών και παιδιών.
Εκατοντάδες οικογένειες στο Ισραήλ αγωνιούν αν θα δουν τους δικούς τους ανάμεσά τους, όπως αυτός ο άνδρας που εδώ και έξι εβδομάδες περιμένει να επιστρέψουν 7 μέλη της οικογένειάς του.
Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι ως αντάλλαγμα θα απελευθερωθούν 150 Παλαιστίνιοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές. Στην Ιερουσαλήμ η Σαμίρα Ντουαγιάντ περιμένει την 26χρονη κόρη της, που εκτίει ποινή 16 ετών για συμμετοχή σε επίθεση με μαχαίρι.
Στο Βατικανό ο πάπας Φραγκίσκος συνάντησε διαδοχικά συγγενείς Ισραηλινών ομήρων. Και με μία οικογένεια από τη Γάζα, που μέλη της είναι σε ισραηλινές φυλακές.
«Υποφέρουν πολύ, αισθάνθηκα πόσο μεγάλος είναι ο πόνος και των δύο πλευρών. Αυτό κάνουν οι πόλεμοι. Αλλά αυτός δεν είναι πόλεμος. Είναι τρομοκρατία», δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος.
Η ελληνική κυβέρνηση χαιρέτησε την συμφωνία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Ήταν κάτι το οποίο εξαρχής επεδίωκε η ελληνική διπλωματία με όλες τις πρωτοβουλίες της. Προφανώς μένουν να γίνουν πάρα πολλά ακόμα μέχρι την οριστική αποκλιμάκωση αυτής της κρίσης».
Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε: «Είναι σημαντικό να δουλέψουμε όλοι έτσι ώστε να απελευθερωθούν και οι υπόλοιποι όμηροι και να υπάρξει η συνέργεια για την οριστική ειρήνευση στην ευρύτερη περιοχή».
Η επιστροφή των ομήρων είναι ιερό καθήκον όμως η συμφωνία δεν σημαίνει τέλος του πολέμου, διαμήνυσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ανέφερε: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο και θα συνεχίσουμε τις μάχες μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας».
Παρά την ψήφιση σε τρία επίπεδα της συμφωνίας από το Ισραήλ στρατιωτικοί της πρώτης γραμμής εκφράζουν ενστάσεις μιλώντας στην κάμερα του MEGA και τον Μαρίνο Αλειφέρη.
Ο Διοικητής Σώματος 73 Ειδικών Δυνάμεων Ισραήλ δήλωσε: «Ξέρω ότι είναι βαριά κουβέντα αλλά θα την πω. Οι στρατιώτες νιώθουμε προδομένοι. Αυτή η συμφωνία είναι σαν να μας φτύνουν στο πρόσωπο».
Το στρατιωτικό συμβούλιο υπό τον Νετανιάχου ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία το σχέδιο της συμφωνίας. Ανώτατες πηγές από τον στρατό σημειώνουν πως μέσα σε 4 ημέρες η Χαμάς είναι αδύνατο να ανασυγκροτηθεί.
Τα «θολά» σημεία της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς
Ελάχιστα πράγματα πάντως, είναι σήμερα ξεκαθαρισμένα αναφορικά με τον τρόπο που θα υλοποιηθεί η συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων από την Χαμάς αλλά και για το χρονοδιάγραμμα των παύσεων από την πλευρά του Ισραήλ.
Ο δημοσιογράφος του MEGA, Γιάννης Χαραμίδης έχει πληροφορίες σχετικά με τα αρκετά “θολά” σημεία της συμφωνίας.
Μεταξύ αυτών είναι:
-Αύριο ή την Παρασκευή είναι η εκκίνηση της διαδικασίας
-Ανθρωπιστικός διάδρομος, είναι προαπαιτούμενο από την Αμερική, από το Ισραήλ, το θέλει όμως και η Παλαιστινιακή Αρχή
-Παύσεις και όχι κατάπαυση του πυρός
-Ανοιχτό παράθυρο επέκτασης συμφωνίας
Πηγή