Ήταν γεννημένος στην πόλη Χαν Γιουνίς της Γάζας. Εντάχθηκε στη Χαμάς τη δεκαετία του 1980. Ήταν κοντά στον ιδρυτή της Χαμάς, Αχμάντ Γιασίν, και ίδρυσε τα όργανα εσωτερικής ασφάλειας της ομάδας.

Φυλακίστηκε για 23 χρόνια από το Ισραήλ.

Τα τελευταία χρόνια η επιρροή και το κύρος του στη Χαμάς αυξήθηκαν σε σημείο που οι ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας άρχισαν να τον παρατηρούν.

Έγινε ηγέτης της Χαμάς τον Ιούλιο, μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη.

Θεωρούσε το Ισραήλ όχι μόνο πολιτικό αντίπαλο αλλά και ως δύναμη κατοχής σε μουσουλμανική γη. Ως ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων και των εξωτερικών σχέσεων της οργάνωσης. Αναλυτές λένε πως είχε ισχυρή επιρροή στη θέση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Ο Σινουάρ έχει χαρακτηριστεί «τρομοκράτης» από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το όνομά του προστέθηκε στην αντίστοιχη λίστα τρομοκρατών από τις ΗΠΑ το 2015, ενώ η Βρετανία είχε ήδη αποφασίσει σειρά κυρώσεων εναντίον του. Ήταν ο βασικός αρχιτέκτονας της επίθεσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα.

Πώς μπορεί να επηρεάσει ο θάνατός του τις εξελίξεις

Αναλυτές που μιλούν από χθες στα μεγάλα διεθνή δίκτυα λένε πως ο θάνατος του Σινουάρ θα είναι σίγουρα ένα πλήγμα για την Χαμάς που θα πρέπει τώρα να βρει μια ισχυρή εναλλακτική για την ηγεσία της.

Όμως αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση και το τέλος του πολέμου.

Η Χαμάς φαίνεται να έχει δυο δρόμους μπροστά της.

Ή θα πρέπει να αποφασίσει αν τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να συνάψει μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην Γάζα ή θα συνεχίσει να πολεμά και να αντιστέκεται με ό,τι δυνάμεις της έχουν απομείνει που δεν θα πρέπει να βιαστούμε να υποβαθμίσουμε.


Πηγή