[ad_1]

Σφοδρή πολιτική κόντρα

Η Ελλάδα και η Κύπρος συμπεριλαμβάνονται στις 15 από τις 27 χώρες που επέλεξαν την αποχή από την ψήφισή του, προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, που επιτέθηκαν στην κυβέρνηση με σκληρά λόγια.

«Από την πρώτη στιγμή της κρίσης στη Μέση Ανατολή τήρησε ισόρροπη στάση, σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας την υποχρέωση προστασίας των αμάχων και της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων», τονίζουν διπλωματικές πηγές.

«Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να απέχει η Ελλάδα από την ψήφιση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης για την κήρυξη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ντροπιάζει τον ελληνικό λαό και την ιστορία του, ενώ καθιστά τη χώρα μας αρνητικό παράγοντα για την ειρήνη στην περιοχή», λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Θεωρώ αδιανόητο ότι χθες η κυβέρνησή μας δεν στήριξε το ψήφισμα του ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Μέση Ανατολή. Δεν πρέπει η ανθρωπιά να μπαίνει σε κανένα γεωπολιτικό ζύγι», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΟΣΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Το ΚΚΕ καταδικάζει με αποτροπιασμό την ισραηλινή επίθεση και καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ που στηρίζει την ισραηλινή σφαγή, απορρίπτοντας ακόμη κι αυτά τα ψηφίσματα στον ΟΗΕ», σημειώνουν από το ΚΚΕ.

Η κυβέρνηση εξήγησε ότι:

– Η αποχή δεν ισοδυναμεί με καταψήφιση και διευκολύνει την επίτευξη ειδικής πλειοψηφίας 2/3,

– Η Ελλάδα συντάχθηκε με την πλειονότητα των χωρών της ΕΕ. 15 χώρες απείχαν, 8 υπερψήφισαν και 4 καταψήφισαν,

– Η Ελλάδα πρότεινε σημειακές παρεμβάσεις που θα διευκόλυναν την επίτευξη ευρύτερης πλειοψηφίας,

– Η Ελλάδα υπερψήφισε τροπολογία του Καναδά για τη ρητή καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης της Χαμάς.

Η αποκάλυψη Μακρόν

Και η Κύπρος ήταν μεταξύ των χωρών που απείχαν ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αποκάλυψε ότι γίνονται συζητήσεις για τη διάνοιξη ανθρωπιστικής θαλάσσιας οδού για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με βάση την Κύπρο.

«Πρόκειται να οικοδομήσουμε έναν ανθρωπιστικό συνασπισμό με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα την Κύπρο, που θα χρησιμεύσει ως βάση για τον ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο. Το συζητήσαμε με τον πρόεδρο (σ.σ. της Κύπρου)».

«Πρέπει σήμερα το Ισραήλ να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, είτε μιλάμε για τρόφιμα, είτε μιλάμε για νερό, είτε μιλάμε για φάρμακα, και ότι η Ευρώπη υποστηρίζει αυτήν την προσέγγιση και φυσικά στέκεται στην πρώτη γραμμή για να μπορέσει να βοηθήσει, έτσι ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στη Γάζα», ανάφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μια πρόταση την οποία αρχίζουμε να εργαζόμαστε προς υλοποίησή της, η απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας θα πρέπει να διασφαλιστεί», είπε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στο μεταξύ, πηγές του υπουργείου Άμυνας διευκρινίζουν ότι η άδεια χρήσης εγκαταστάσεων πέραν αυτών που προβλέπονται στην αμοιβαία αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών, θα χρησιμοποιηθούν, αν απαιτηθεί, για ανθρωπιστικούς λόγους, δηλαδή για εκκενώσεις Αμερικανών ή άλλων πολιτών από χώρες της Μέσης Ανατολής.

[ad_2]
Πηγή