Δεν υπάρχει επιβεβαίωση ακόμη για την τύχη του Χασέμ Σαφιεντίν. Είναι ξεκάθαρο πάντως πως ο όγκος των πληροφοριών που το Ισραήλ διαθέτει για την Χεσμπολάχ είναι τεράστιος.

Μια από τις πάρα πολλές εικασίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί είναι πως το Ισραήλ είχε ως στόχο τη συνάντηση του Συμβουλίου της Σούρα, που θα έδινε το χρίσμα της ηγεσίας της Χεσμπολάχ στον Χασέμ Σαφιεντίν.

Άγνωστη η τύχη του Χασέμ Σαφιεντίν

Η επίθεση, με 11 πλήγματα, έγινε γύρω στα μεσάνυχτα. Ο Χασέμ Σαφιεντίν και οι υπόλοιποι ηγέτες της Χεζμπολάχ είχαν συγκεντρωθεί σε υπόγειο καταφύγιο. Η ισχύς της επίθεσης ήταν τρομακτική. Γιγάντιες μπάλες φωτιάς υψώθηκαν στον ουρανό

Ο Σαφιεντίν, τον οποίο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η Σαουδική Αραβία χαρακτήρισαν τρομοκράτη το 2017, είναι ξάδελφος του Νασράλα και είναι και αυτός κληρικός. Εμφανιζόταν επίσης πάντας με το μαύρο τουρμπάνι , που δηλώνει καταγωγή από τον Προφήτη Μωάμεθ.

Οι οικογενειακοί δεσμοί , και η φυσική ομοιότητά του με τον Νασράλα, τον ευνοούσαν να διαδεχθεί τον δολοφονημένο ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Βόμβες λευκού φωσφόρου

Ο Λίβανος καταγγέλλει στη διεθνή κοινότητα πως το Ισράηλ χρησιμοποίησε φονικές απαγορευμένες βόμβες Λευκού Φωσφόρου στις χθεσινές επιθέσεις του στις Υπηρεσίες Υγείας της Χεζμπολάχ στη Νότια Βηρυτό.

Οι βόμβες φωσφόρου απαγορεύονται ρητά από τη Σύμβαση της Γενεύης του 1980. Ο λευκός φώσφορος είναι χημική ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως για να φωτίσει τις εχθρικές θέσεις, γιατί, όταν εκρήγνυται, παράγει μεγάλη λάμψη και θερμαντική ενέργεια και όσοι εκτίθενται σε αυτόν καίγονται ολοσχερώς ή υφίστανται σοβαρότατα εγκαύματα.

Αγωνία για το πετρέλαιο

Μπορεί η Βηρυτός να μεταμορφώνεται σταδιακά σε σωρούς από ερείπια, και η ανθρωπιστική καταστροφή να συντελείται μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.

Μπορεί η Λωρίδα της Γάζας να μην είναι πιά πατρίδα για 2,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους, καθώς παντού έχουν εισβάλλει Ισραηλινά στρατεύματα.

Ωστόσο τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στα ισραηλινά αντίποινα και τους πιθανούς στόχους στο Ιράν.

Με τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης να είναι «Κόκκινη Γραμμή», τα πετρέλαια του Ιράν θεωρούνται σχεδόν οι σίγουροι στόχοι. Το τι θα χτυπήσει το Ισραήλ και πως θα αντιδράσει το Ιράν τρελαίνει τις αγορές.

«Το Ισραήλ μπορεί να επιλέξει ως στόχο την πηγή της χρηματοδότησης του ιρανικού καθεστώτος, χτυπώντας τις υποδομές εξαγωγής πετρελαίου στο νησί Καργκ, ή τα διυλιστήρια που είναι κρίσιμα για τον εσωτερικό εφοδιασμό», αναφέρει το BBC.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν κλείσει. Αυτό θα φέρει αναταραχή αλλά όχι κρίση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι τι θα κάνει το Ιράν, αν το Ισραήλ το χτυπήσει.

Η προσοχή στρέφεται στα Στενά του Ορμούζ.

Με πλάτος 45 χιλιόμετρα, είναι το εγγύτερο σημείο μεταξύ Ιράν και Ομάν. Αν το Ιράν επιχειρήσει να τα κλείσει, τότε 20 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής όχι μόνο του Ιράν αλλά όλων των χωρών του Κόλπου δεν θα μπορούν να μεταφερθούν με τάνκερ.

«Ιερό πόλεμο» κατά του Ισραήλ κήρυξε ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χαμενεΐ

Στη σημερινή προσευχή της Παρασκευής, μπροστά σε τεράστιο πλήθος στο κέντρο της Τεχεράνης έκανε το πρώτο του δημόσιο πύρινο κήρυγμα εδώ και πέντε χρόνια ο Θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεί.

Με ένα τουφέκι παρά πόδα, η κάνη διακρίνεται στην εικόνα δίπλα του και κάλεσε τους Μουσουλμάνους σε ολόκληρο τον κόσμο σε Ιερή Τζιχάντ κατά του Ισραήλ.


Πηγή