Οι προσδοκίες από τη συνάντηση απόψε των δύο ηγετών φαίνεται πως είναι χαμηλές για Αθήνα και Άγκυρα.

Μπορεί μεν να είναι η 5η φορά που θα τα πουν από κοντά μέσα σε ένα χρόνο, έχοντας μάλιστα ήδη προγραμματισμένη και την επόμενη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν περιμένει κανείς κάτι θεαματικό σε αυτή τη συγκυρία.

Στην ουσία θα συζητήσουν για τα βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί στα ελληνοτουρκικά τους προηγούμενους μήνες και θα επαναβεβαιώσουν τη βούλησή τους να κρατούν ανοικτούς τους διαύλους και την απευθείας επικοινωνίας μεταξύ τους.

Στα βαριά θέματα, όπως οι θαλάσσιες ζώνες και το Κυπριακό, δεν αναμένεται κάτι ιδιαίτερο με δεδομένο ότι η Άγκυρα δεν έχει αλλάξει θέση.

Σε μόλις 10 ημέρες θα βρεθούν και οι δύο στην Κύπρο ανήμερα της “μαύρης” επετείου της τουρκικής εισβολής. Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Λευκωσία και ο τούρκος πρόεδρος στα Κατεχόμενα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ενόψει της συνάντησής του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη επανέλαβε ότι η λύση πρέπει να επιτευχθεί στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπενθύμισε πως η Κύπρος είναι μια ευρωπαϊκή χώρα υπό κατοχή.


Πηγή