Μωυσής Ελισάφ: Την Κυριακή στην Ιερά Συναγωγή η κηδεία του – Το «αντίο» του πολιτικού κόσμου

  Επιθυμία της οικογένειάς του Μωυσή Ελισάφ είναι αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές υπέρ της Ιεράς Συναγωγής.

  Ο Μωυσής Ελισάφ άφησε την τελευταία του πνοή τη Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου, νικημένος από τον καρκίνο, σκορπώντας θλίψη στην τοπική αυτοδιοίκηση και όχι μόνο.

  Η κηδεία του Μωυσή Ελισάφ, του δημάρχου Ιωαννίνων θα γίνει την Κυριακή στις 13:00 στην Ιερά Συναγωγή Ιωαννίνων. Επιθυμία της οικογένειάς του είναι αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές υπέρ της Ιεράς Συναγωγής.

  Μωυσής Ελισάφ: Πώς τον αποχαιρέτησε ο πολιτικός κόσμος

  Ο Μωυσής Ελισάφ έδινε μάχη με τον καρκίνο, ενώ το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στην Αθήνα, όπου έκανε θεραπείες. Με τη δημοσιοποίηση της είδησης του θανάτου του οι πολιτικοί έσπευσαν να στείλουν τα συλλυπητήριά τους.

  Το μήνυμα της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου:

  Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετούμε τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ. Ο αδόκητος θάνατός του αφήνει την πόλη πιο φτωχή, τους Γιαννιώτες στερημένους από έναν δημοτικό άρχοντα με σπάνια ακεραιότητα χαρακτήρα, αδέσμευτο, πολέμιο της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού, που έχτιζε γέφυρες ανάμεσα στους ανθρώπους και ενέπνεε με το ήθος και το όραμά του.

  Ρωμανιώτης Εβραίος, γέννημα θρέμμα της ακμαίας εβραϊκής κοινότητας που αφανίστηκε στο Ολοκαύτωμα, πιστός στην παράδοσή της, αντλούσε από το οδυνηρό παρελθόν δύναμη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του συνανήκειν. Γιατρός, πανεπιστημιακός καθηγητής, παθιασμένος με τα κοινά, υπήρξε ταγμένος στην ανάδειξη του πολιτιστικού αποτυπώματος του μικρού τόπου του που χώρεσε τόσους πολιτισμούς. Η ήπια, ενωτική, τολμηρή και οραματική προσωπικότητά του θα λείψει από τους συμπολίτες του και από όλους εμάς που τον γνωρίσαμε, συνομιλήσαμε, συνεργαστήκαμε και συνδεθήκαμε μαζί του με μια φιλία ανεκτίμητη.

  Το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

  Για έναν “σπουδαίο δήμαρχο, άξιο επιστήμονα και πάνω απ’ όλα έναν φωτεινό άνθρωπο” έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

  “Τα Γιάννενα και η Αυτοδιοίκηση, η Ιατρική και η Ισραηλιτική Κοινότητα, θρηνούν μαζί με όλους μας τον Μωυσή Ελισάφ. Έναν σπουδαίο δήμαρχο, άξιο επιστήμονα και πάνω απ’ όλα, έναν φωτεινό άνθρωπο. Γιατί ο Μωυσής υπηρέτησε με δημιουργικό πάθος την πόλη του και την κοινωνία, από όποια θέση και αν βρέθηκε” ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης. Προσέθεσε ότι Μωυσής Ελισάφ “άφησε βαθύ αποτύπωμα στην επιστήμη του, διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο, αλλά και διευθύνοντας ενεργά την Β΄ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Τα γράμματα του οφείλουν πολλά ως Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου του τόπου του. Όπως και η δημόσια ζωή την οποία κόσμησε ως πρώτος πολίτης της γενέτειράς του και μέλος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου”.

  Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας:

  “Υπήρξε ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος στην Ελλάδα, από την Ρωμανιώτικη κοινότητα, την παλαιότερη ίσως της χώρας μας. Και ως απόγονος μαρτύρων των στρατοπέδων συγκέντρωσης, αγωνίστηκε για τη δικαίωση των θυμάτων. Για όσους, όμως, είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί του, αυτό ήταν το επιστέγασμα και η δίκαιη ανταμοιβή μιας ζωής αφιερωμένης στο κοινό καλό.

  Μόνιμη έγνοια του στην πλούσια πολιτική του δραστηριότητα ήταν η ενότητα και η συνεννόηση στις κοινές προκλήσεις. Με γέφυρα, την επιβλητική του μετριοπάθεια. Αυτήν που μας έκανε να συνεργαστούμε αρμονικά στη διάρκεια της δημαρχίας του και να οικοδομήσουμε μία ζεστή και ειλικρινή σχέση.

  Στην αγαπημένη του σύζυγο Κλεοπάτρα, στους οικείους του, στους αμέτρητους φίλους του στα Γιάννενα και σε όλη την Ελλάδα απευθύνω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε με πολλή αγάπη”.

  Πηγή:newsbomb