Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια με το Μέγαρο Μαξίμου να έρχεται αντιμέτωπο με σκληρούς «γαλάζιους» διαφωνούντες με χαρακτηριστική την αναφορά Βορίδη ότι υπάρχει θέμα συνταγματικότητας.

Η εκκλησία συνεχίζει να ασκεί πίεση, με την Ιερά Σύνοδο να στέλνει επιστολή στους 300, εκφράζοντας την αντίθεση της στο νομοσχέδιο ενώ την Κυριακή το κείμενο θα διαβαστεί στους πιστούς που θα προσέλθουν στους ναούς της χώρας.

«Το νομοσχέδιο καταργεί την πατρότητα και τη μητρότητα, ουδετεροποιεί τα φύλα στο πλαίσιο της σχέσης γονέων και παιδιών, μετατρέπει τους γονείς από πατέρα και μητέρα σε ουδετερόφιλους κηδεμόνες και τοποθετεί τα δικαιώματα ομοφυλόφιλων ενηλίκων πάνω από τα συμφέροντα των μελλοντικών παιδιών».

«Είναι αποκλειστικά και μόνο θέμα ατομικών δικαιωμάτων. Δεν έχει να κάνει με το ιερό μυστήριο του γάμου όπως το αντιλαμβάνεται η εκκλησία μας. Είναι μια νομική σύμβαση», είπε ο βουλευτής ΝΔ, Γιάννης Λοβέρδος.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπαίνουν στο ζύγι»

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να μπαίνουν στο ζύγι και το νομοσχέδιο αυτό εκτιμώ ότι διευθετεί μια εκκρεμότητα ισότητας και γι’ αυτό το λόγο θα το στηρίξω», είπε ο Τάσος Χατζηβασιλείου, βουλευτής ΝΔ.

Η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι συμπαγής στην ψήφιση του νομοσχεδίου με ορισμένους βουλευτές να εκφράζουν ενστάσεις για την τεκνοθεσία.

«Υπουργοί της κυβέρνησης που υπογράφουν το νομοσχέδιο να δηλώνουν εκ προοιμίου ότι θα απέχουν από την διαδικασία. Πέρα από βαρύ κοινοβουλευτικό ατόπημα συνιστά και μια πρόκληση για τα δημοκρατικά ήθη», είπε ο Χάρης Μαμουλάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση Κυριάκου Μητσοτάκη να μην επιβάλλει, όπως είπε, κομματική πειθαρχία ακόμα και σε υπουργούς ενώ τη ζητά από το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τον Στέφανο Κασσελάκη.

«Την πίστη μου δεν την παζαριάζω με κανέναν. Έχει λόγο η εκκλησία. Η πολιτεία όμως νομοθετεί. Αυτό που άκουσα από έναν Έλληνα πολιτικό. Να μπορεί να παραγγείλει ένα παιδί ότι θα είναι αυτό το όνομά του, αυτό το χρώμα του. Θεωρώ ότι είναι λάθος».

Αποκάλυψη in.gr για τις γονεϊκές σχέσεις από το εξωτερικό

Σύμφωνα με αποκάλυψη του in.gr, το άρθρο 10 του νομοσχεδίου αναγνωρίζει τη γονεϊκή σχέση που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό, ακόμη και αν αυτή προέρχεται από διαδικασία παρένθετης κύησης που έχει κινήσει άνδρας.

Το in.gr αποκαλύπτει επίσης απόφαση ελληνικού δικαστηρίου από τον Ιανουάριο του 2021, που έβαλε τέλος στη μάχη πολίτη που είχε αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης κύησης στις ΗΠΑ, αναγνωρίζοντάς τον ως πατέρα του παιδιού και για το ελληνικό δημόσιο.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στα μέσα Φεβρουαρίου.


Πηγή