Αναταράξεις εντός της ΝΔ προκαλεί τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που δίνει δικαίωμα νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα σε μετανάστες από τρίτες χώρες, που διέμεναν χωρίς άδεια στη χώρα για 3 χρόνια.

Άμεση ήταν η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, που μίλησε για «λανθασμένη πολιτική απόφαση» και να ζήτησε την απόσυρσή της.

«Είναι τελείως άστοχο να ακούγεται ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών! Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος! Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα».

Ο Δημήτρης Καιρίδης που έφερε την τροπολογία στη Βουλή ξαφνικά εν μέσω της συζήτηση του προϋπολογισμού υπεραμύνθηκε της ρύθμισης.

«Είναι η συγκεκριμένη ρύθμιση νομιμοποίηση; κάνουμε παράνομους νόμιμους; Η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι ξεκάθαρα όχι. Δίνουμε απλώς δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας σε αυτούς που έχουν συμβόλαιο θέλουν και μπορούν να εργαστούν και δίνουμε κανένα άλλο δικαίωμα».

Τι προβλέπει η τροπολογία Καιρίδη

Άδεια παραμονής για όσους μετανάστες:

– Διαθέτουν εργασία

– Διαμένουν στη χώρα έως 30/11/2023

– Εξακολουθούν να διαμένουν στη χώρα

– 3 έτη παραμονής αντί για 7

Σύμφωνα με την τροπολογία Καιρίδη, άδεια παραμονής θα λαμβάνουν οι μετανάστες που εργάζονται στην Ελλάδα, βρίσκονται στη χώρα έως 30 Νοεμβρίου του 2013 και παραμένουν εδώ και έχουν συμπληρώσει 3 χρόνια παραμονής, αντί για 7επτία, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Με το κλίμα εντός του κυβερνώντος κόμματος να είναι βαρύ για την τροπολογία που κατατέθηκε τελικά στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης πήρε το λόγο στη Βουλή για να μιλήσει για την τροπολογία.

«Δεν πρέπει να ανησυχούν καθόλου για το ότι ειδικά εγώ θα έκανα εκπτώσεις στη μεταναστευτική της κυβέρνησης και το να μην είναι η χώρα μας ‘’μπάτε σκύλοι αλέστε’’. Δεν πρέπει να δώσουμε καθόλου χώρο στους λαϊκιστές».

Η ρύθμιση προκάλεσε αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση.

«Οι υπουργοί της ΝΔ φάνηκε ότι είχαν ιδιαίτερο άγχος να απευθυνθούν στο ακροατήριο τους και στους φίλους τους σε σχέση με τα ιδεοληπτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν το θέμα της μετανάστευσης», δήλωσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος.

«Φέρνει μια ρύθμιση που ελπίζουμε να μη σκαλώσει σε γραφειοκρατικά ζητήματα και να δώσει όντως λύση», είπε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Στακαρά.

«Η τροπολογία δεν είναι λύση σε όσα βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι»

«Για εμάς αυτή η τροπολογία δεν απαντά σ αυτήν την κατάσταση που βιώνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι», ανέφερε ο βουλευτής ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώνης.

Την ίδια ώρα, γαλάζιοι βουλευτές μιλούν για «χαλάρωση της αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες μετανάστες να αποκτούν αυτόματα δικαίωμα παραμονής στη χώρα», ενώ ορισμένοι εκτιμούν ότι το μέτρο στέλνει μήνυμα στους διακινητές να αυξήσουν τις ροές προς την Ελλάδα.

Τρίτη επίθεση Σαμαρά κατά της κυβέρνησης μέσα σε ένα μήνα

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διαφοροποιήθηκε από την κυβέρνηση.

Η πρώτη παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά αφορούσε τα εθνικά θέματα και τον χειρισμό των ελληνοτουρκικών, η δεύτερη για τη νομοθέτηση της κυβέρνησης για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ λίγο αργότερα ήρθε η ηχηρή του παρέμβαση για το μεταναστευτικό.

«Σεβαστή η δήλωση Σαμαρά, είναι λογικό να εκφράζει τις ανησυχίες του και να υπερασπίζεται τις θέσεις του», σχολίασε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης.


Πηγή