Αίσθηση προκαλεί στην διεθνή σπηλαιολογική κοινότητα και τους επιστήμονες της Εντομολογίας, το γεγονός ότι, μια σειρά από γρύλους των σπηλαίων (ή σπηλαιόβιες ακρίδες) του γένους Δολιχόποδα, έχει ανακαλυφθεί στην Ελλάδα, μετά από έρευνες του Βιολόγου και σπηλαιολόγου, Κώστα Μπακολίτσα και των συνεργατών του, σε σπήλαια της Αιτωλοακαρνανίας και του Αγίου Όρους.
Ο Εκπαιδευτικός – Βιολόγος, Κωνσταντίνος Μπακολίτσας, έγραψε σχετικά στα κοινωνικά δίκτυα: «Μια μακρά περίοδος αναμονής έληξε και ο κόπος πολλών χρόνων έρευνας στα σπήλαια παίρνει “σάρκα και οστά”, μέσα από μια νέα δημοσίευση ανακάλυψης 4 νέων ειδών Dolichopoda από την ομάδα μας, 2 εκ των οποίων είχα την τύχη να τα εντοπίσω σε σπηλαιολογικές αποστολές στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και ένα στο Άγιο Όρος. Τα ονόματα στα νέα αυτά είδη δεν είναι τυχαία αλλά δόθηκαν για τιμήσουν αγαπημένους συνεργάτες και επιστήμονες, δύο από τους οποίους είναι ο Claudio Di Russo [D. dirussoi sp. nov.] και ο Panos Karoutsos [D. karoutsosi sp. nov.]
Στα Acknowledgments αναφέρεται και η προσφορά πολλών επίσης σημαντικών συνεργατών, τους οποίους ευχαριστώ πολύ».
Το έγκυρο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Contributions to Entomology, φιλοξένησε εργασία του κ. Μπακολίτσα σχετικά με τις ανακαλύψεις αυτές, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως δυο από τα τρία είδη Δολιχόποδων, ανακαλύφθηκαν σε σπήλαια στην περιοχή του Ξηρομέρου.
Η συγγραφική ομάδα της εργασίας που δημοσιεύτηκε στο Διεθνές επιστημονικό περιοδικό Contributions to Entomology, το οποίο δημοσιεύει πρωτότυπες εργασίες σχετικά με τη συστηματική έρευνα των εντόμων, την ταξινόμηση, τη φυλογένεση, τη ζωογεωγραφία, την πανίδα, την οικολογία, την εφαρμοσμένη εντομολογία, την εντομολογική βιβλιογραφία και την ιστορία της εντομολογίας, αποτελείται από σημαντικούς επιστήμονες, όπως ο Claudio Di Russo και ο Mauro Rampini, από το Dipartimento di Biologia e Biotecnologie “C. Darwin”, Università di Roma “La Sapienza”, Roma, Italy, ο Σωτήρης Αλεξίου από το Korinthian Museum of Natural History, Isthmion 201, Korinthos 20100, Greece, και ο Μπακολίτσας Κωνσταντίνος Βιολόγος Σπηλαιολόγος εκπαιδευτικός Δ.Ε., ΥΣΕΦΕ στο 3ο ΓΕΛ Αγρινίου.
Οι ανακαλύψεις σε σπήλαια της Αιτωλοακαρνανίας και του Αγίου Όρους
Το πρώτο είδος εντοπίστηκε από τον Κωνσταντίνο Μπακολίτσα σε ένα σπήλαιο – Σκήτη στου Αγίου Όρους, πλησίον της Μονής Ζωγράφου, σε μια σπηλαιολογική αποστολή με τον Alexey Zhalov (Bulgarian Caving Society) και τον Konstantin Stoichkov (Caving Club ‘Helictite’, Sofia) και ονομάστηκε «Dolichopoda athosensissp. nov».
Geographic distribution of D. athosensis sp. nov., D. dirussoi sp. nov., D. karoutsosi sp. nov. and D. kotsabasi sp. nov.
1) Dolichopoda athosensis sp. nov (photo K. Bakolitsas)
Το δεύτερο είδος εντοπίστηκε από τον Μπακολίτσα Κωνσταντίνο στη Σκουρτού Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας, στη σπηλιά του «Γερ Αλέξη», με την βοήθεια του Μάκη Στρατούλη, προέδρου του Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος “Η Αμαδρυάδα”. Δόθηκε το όνομα «Dolichopoda dirussoi sp. nov.», προς τιμήν του Claudio Di Russo ο οποίος αποτελεί και τον επικεφαλής της ομάδας, με τεράστιο ερευνητικό έργο στην βιοσπηλαιολογία.
2) Dolichopoda dirussoi sp. nov., in copula, cave Geralexis (photo K. Bakolitsas)
Το τρίτο εντοπίστηκε στον Άγιο Νικόλαο Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας επίσης από τον Μπακολίτσα Κωνσταντίνο, σε μια κοινή σπηλαιολογική αποστολή με τον Καρούτσο Παναγιώτη, Msc. Exploration Geologist, στο σπηλαιοβάραθρο «Σύκο», δόθηκε δε προς τιμήν του, για την πολυετή συνεισφορά στην έρευνα της ομάδας το όνομα «Dolichopoda karoutsosi sp. nov.»
3) Dolichopoda karoutsosi sp. nov. (photo K. Bakolitsas)
Στην δημοσίευση αναφέρεται και τέταρτο είδος το οποίο εντόπισε ο Σωτήρης Αλεξίου και Κ. Κοτσαμπάς, στην Ικαρία, στη σπηλιά «Αλάμα» και ονομάστηκε προς τιμή του «Dolichopoda kotsabasi sp. Nov».
Ο Βιολόγος Κωνσταντίνος Μπακολίτσας εκτός από τα τρία αυτά νέα είδη έχει ανακαλύψει στο παρελθόν ένα νέο είδος Κολεόπτερου στην Πελοπόννησο, ένα νέο είδος σαλιγκαριού στη Λευκάδα και ένα ακόμα νέο είδος Δολιχόποδου σε σπήλαιο στη Λεπενού Αιτωλοακαρνανίας, στο οποίο δόθηκε προς τιμή του το όνομα «Dolichopoda bakolitsasi»
Τα Dolichopoda είναι γένος ακριδών που ανήκουν στην οικογένεια των Rhaphidophoridae, γνωστοί και ως cave crickets. Τα μέλη αυτού του γένους είναι συνήθως σχετικά μεγάλα και έχουν εξειδικευμένες προσαρμογές για τη ζωή τους σε σπηλιές και άλλα σκοτεινά περιβάλλοντα.
Έχουν δε πολύ σημαντικούς ρόλους στα οικοσυστήματα των σπηλαίων.
Οι ρόλοι τους μπορεί να είναι:
Αποικοδομητές: Συμβάλλουν στη διάσπαση οργανικής ύλης, όπως φύλλα, ξύλα και άλλα φυτικά υλικά, που βρίσκονται στα σπήλαια. Αυτή η διαδικασία βοηθά στη διάθεση θρεπτικών ουσιών στο περιβάλλον.
Τροφικός Κρίκος: Αποτελούν τροφή για διάφορα σαρκοφάγα είδη που ζουν στα σπήλαια, όπως αράχνες, νυχτερίδες και διάφορα έντομα. Έτσι, συνεισφέρουν στη διατήρηση της τροφικής αλυσίδας στα υπόγεια οικοσυστήματα.
Βιοδείκτες: Λόγω της ευαισθησίας τους στις περιβαλλοντικές αλλαγές, οι πληθυσμοί τους μπορούν να λειτουργήσουν ως βιοδείκτες για την υγεία των σπηλαίων και των υπόγειων οικοσυστημάτων. Οι αλλαγές στους πληθυσμούς τους μπορεί να υποδεικνύουν μεταβολές στην ποιότητα του περιβάλλοντος, όπως μόλυνση ή διαταραχές.
Διατήρηση της Βιοποικιλότητας: Με τη συμβολή τους στην αποσύνθεση της οργανικής ύλης και στη διατροφή άλλων ζώων, διατηρούν τη βιοποικιλότητα και την οικολογική ισορροπία των σπηλαίων.
Εξελικτική Σημασία: Οι προσαρμογές τους στην υπόγεια ζωή παρέχουν πληροφορίες για την εξέλιξη και την οικολογία των σπηλαίων.
Η δημοσίευση είναι διαθέσιμη εδώ:
https://contributions-to-entomology.arphahub.com/article/121614/
Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
agrinio24.gr