Τι υποστήριξαν

Από τους 34 Κροάτες, ο ένας νοσηλεύεται ακόμα στον «Ευαγγελισμό» και μετά την απολογία του στον ανακριτή που τον επισκέφθηκε στο νοσοκομείο, κρίθηκε προφυλακιστέος.

Το βασικό ερώτημα ωστόσο παραμένει. Ποιος είναι εκείνος που αφαίρεσε τη ζωή του Μιχάλη Κατσουρή; Δικηγόροι κατηγορουμένων υποστηρίζουν ότι υπάρχει βίντεο στο οποίο έχει καταγραφεί η μοιραία μαχαιριά στον 29χρονο από έναν άντρα εύσωμο και ψηλό.

«Είναι σε θέση η ελληνική αστυνομία τώρα, σε μια ώρα, σε μια μέρα ,να βρει ποιος μαχαίρωσε τον Μιχάλη. Φαίνεται από το βιντεοληπτικό υλικό, είναι έργο της αστυνομίας, της δικαιοσύνης να δει ποιος κατάφερε το θανατηφόρο πλήγμα στον Μιχάλη», ανέφερε ο Βασίλης Νουλέζας, δικηγόρος ενός εκ των Κροατών συλληφθέντων.

Στην ποινική δίωξη περιλαμβάνεται η κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, έως τώρα όμως δεν έχει προσωποποιηθεί σε κανέναν από τους κατηγορούμενους.

«Αναμένουμε το υπόλοιπο προανακριτικό υλικό το οποίο ευελπιστούμε ότι θα είναι πιο πλήρες. Η δικογραφία είναι θολή, είναι αδύναμη σε σχέση με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Η προανάκριση δεν έχει καταλήξει ποιος ή ποιοι σκότωσαν τον Μιχάλη», σημειώνει ο Χρήστος Μαυρομάτης, δικηγόρος της οικογένειας του 29χρονου.

«Ήρθαμε για να χειροκροτήσουμε την ομάδα»

Ένας από τους κατηγορούμενους Κροάτες, που φέρεται επικεφαλής των «Bad Blue Boys», των σκληροπυρηνικών οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, υποστήριξε ότι στην Ελλάδα ήρθε για να χειροκροτήσει την ομάδα του μετά την προπόνηση της Δευτέρας. Το μόνο που είδε, όπως λέει, είναι κάποιους ομοεθνείς του με ξύλα στα χέρια».

«Ήρθα αεροπορικώς στην Αθήνα από τη Βιέννη που διαμένω το βράδυ της Δευτέρας μαζί με φίλους μου για να χειροκροτήσουμε την ομάδα μας. Όταν φτάσαμε στο γήπεδο της ΑΕΚ δεχθήκαμε επίθεση από φιλάθλους της ενώ διέκρινα κι ομοεθνείς μου να κρατούν ξύλα στα χέρια τους. Δεν έχω καμία σχέση με τα επεισόδια, πόσο μάλλον με τη δολοφονία. Είμαι μέλος των BBB κι έχω συλληφθεί στο παρελθόν για επεισόδια, όμως δεν είμαι ο αρχηγός τους».

Κροάτες οι οποίοι συνελήφθησαν στην Ηγουμενίτσα, προσπαθώντας να διαφύγουν με πλοίο στην Ιταλία, ισχυρίστηκαν πως δεν έχουν σχέση με την αιματηρή επίθεση.

«Ήρθαμε οδικώς στην Ελλάδα για ολιγοήμερες διακοπές. Ταξιδέψαμε στην Αθήνα, όπου κάναμε πολλές στάσεις, είδαμε αξιοθέατα, πήγαμε στο Σύνταγμα για καφέ και στη συνέχεια αναχωρήσαμε για άλλο προορισμό. Περάσαμε από Πάτρα και συνεχίσαμε το ταξίδι μας έως την Ηγουμενίτσα. Ενώ βρισκόμασταν στο λιμάνι της πόλης, μας πλησίασαν αστυνομικοί και μας συνέλαβαν. Δεν έχουμε καμία σχέση με τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στη Νέα Φιλαδέλφεια».

Οι δύο από τους πέντε Κροάτες που συνελήφθησαν στην Ηγουμενίτσα χωρίς καμία αποσκευή, υποστήριξαν ότι δεν ήταν ανάμεσα στα δολοφονικά τάγματα εφόδου των ακροδεξιών χούλιγκαν της κροατικής ομάδας.

«Δεν είχαμε στην κατοχή μας ούτε μαχαίρι, ούτε κανένα άλλο αντικείμενο. Δε φορούσαμε καν μαύρα ρούχα. Είχαμε μαζί μας ένα μικρό σακίδιο με λίγα ρούχα, που πάνω στην ταραχή μας το ξεχάσαμε στον τόπο που μας συνέλαβαν».

Από τη μεριά του, ο αδερφός του Μιχάλη, Γιώργος, ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Ζητώ να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ζητώ να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον αδελφό μου».

Ο αδελφός και η οικογένεια του 29χρονου προσπαθούν να διαχειριστούν τον πρόωρο χαμό του και ζητούν απαντήσεις και εξηγήσεις.

«Ο πόνος είναι αβάσταχτος, τον είδατε νομίζω και τον αδερφό, ο οποίος οριακά στεκόταν στα πόδια του. Είναι πολύ δύσκολες οι στιγμές. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από αυτό που συνέβη στην οικογένεια. Πολύ δύσκολα. Πρέπει κάτι να πούμε σε αυτήν την οικογένεια. Γιατί έγινε, πώς έγινε αναλυτικά. Αυτός φταίει, αυτός φταίει, αυτός φταίει», συμπληρώνει ο δικηγόρος τους.

Προφυλακίστηκαν οι πρώτοι 70

Και οι 70 κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο δεν έπεισαν τις δικαστικές Αρχές, κρίθηκαν προφυλακιστέοι και οδηγήθηκαν στις φυλακές.

Πρόκειται για 67 Κροάτες, 2 Έλληνες και έναν αλβανικής καταγωγής, κάτοικο Νέας Σμύρνης. Όλοι τους αρνήθηκαν το βαρύ κατηγορητήριο, υποστήριξαν ότι βρέθηκαν έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ είτε τυχαία, είτε για να παρακολουθήσουν την προπόνηση της ομάδας τους.

Παρέμβαση του προέδρου της Κροατίας

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, προχώρησε σε μία άκρως προκλητική και ωμή παρέμβαση.

Μίλησε για ενδεχόμενη «βεντέτα» στην περίπτωση που οι ελληνικές Αρχές δεν αφήσουν ελεύθερους την πλειονότητα των Κροατών κατηγορουμένων.

«Αν οι ελληνικές Αρχές κρατήσουν και τους 100 ως προφυλακιστέους, αυτό θα είναι ένας είδος βεντέτας, μια προσπάθεια απόδοσης συλλογικής ευθύνης. Περιμένω ότι πολύ γρήγορα, και αυτό σημαίνει ότι μέσα στις πέντε ημέρες που τους δίνει ο νόμος, οι υπεύθυνοι, αν υπάρχουν, θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν».

Συνολικά, οι 105 κατηγορούμενοι καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για κακουργήματα που αφορούν την δράση εγκληματικής οργάνωσης, έκρηξης και κατοχής εκρηκτικών, αλλά και για πλημμελήματα όπως αυτά της παράνομης κατοχής όπλων, της βιαιοπραγίας της φθοράς.


Πηγή