Μέλη του κυκλώματος, που σύμφωνα με την Οικονομική Αστυνομία εμπλέκονται σε παράνομες συνταγογραφήσεις και διακίνηση φαρμάκων, φτάνουν σε φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας. Μπαίνουν κρατώντας ένα χαρτί και μετά από λίγο βγαίνουν με κούτες και σακούλες στα χεριά.

Σε κάποια από τα βίντεο ντοκουμέντο φαίνονται μέλη του κυκλώματος να κουβαλούν δύο-δύο τις κούτες, μέσα στα οποία στοίβαζαν ακόμη και φάρμακα που βρίσκονταν σε έλλειψη και τα οποία μεταπωλούσαν και σε χώρες του εξωτερικού.

Το θράσος τους ήταν τέτοιο, που δεν σταμάτησαν την παράνομη δράση τους ακόμη κι όταν γνώριζαν πως έχουν μπει στο στόχαστρο των Αρχών.

Οι διάλογοι μελών του κυκλώματος για τις εικονικές συνταγογραφήσεις

Φαρμακοποιός: Καλά, έχω να σου κάνω κι άλλη ενημέρωση.

Άνδρας: Τι;

Φαρμακοποιός: Έχουν αρχίσει να καλούνε κόσμο στην Γ.Α.Δ.Α.

Άνδρας: Για ποιο πράγμα ;

Φαρμακοποιός: Του γιατρού.

Άνδρας: Πλάκα κάνεις τώρα.

Φαρμακοποιός: Καθόλου με αυτά δε κάνω καθόλου πλάκα.

«Ακόμη και αφού κλήθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία για καταθέσεις και εξηγήσεις, συνέχισαν να δρουν», είπε η Θεανώ Καρποδίνη, διοικήτρια ΕΟΠΠΥ.

Τέσσερις συλλήψεις γιατρών

Από την αστυνομία έχουν συλληφθεί συνολικά τέσσερις γιατροί. Ένας από αυτούς είναι 50 ετών, απόφοιτος του πανεπιστημίου της Λευκορωσίας, ο οποίος παρότι διέμενε και εργαζόταν στην Κύπρο, έκανε εφημερίες στο Περιφερειακό Ιατρείο Αντικύρων και στο Κέντρο Υγείας Διστόμου Βοιωτίας. Όμως λίγοι είναι αυτοί που τον θυμούνται.

Ο συγκεκριμένος γιατρός συνταγογραφούσε εικονικά πασίγνωστο σκεύασμα για διαβητικούς, που χρησιμοποιείται κατά κόρον από όσους επιθυμούν να αδυνατίσουν, πλήρωνε το ποσό της συμμετοχής του ασφαλισμένου και το εξήγαγε στην Κύπρο, πουλώντας το παράνομα σε αυξημένη τιμή.

Τις εικονικές συνταγές τις εκτελούσε σε συγκεκριμένα φαρμακεία. Σε ένα μονάχα εκτέλεσε 16.377 συνταγές, συνολικού ύψους 769.000 ευρώ.

Ο ίδιος γιατρός συνταγογραφούσε σε 12 μέλη της οικογένειάς του φάρμακα, τα οποία φυσικά ποτέ δεν λάμβαναν, αποκομίζοντας όφελος 190.000 ευρώ από αυτή τη διαδικασία.

Ο μαιευτήρας και η καρδιολόγος

Δύο ακόμη γιατροί, ένας μαιευτήρας και μια καρδιολόγος, που εργαζόταν σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας, φέρονται ως επικεφαλής της δεύτερης εγκληματικής ομάδας.

Γυναικολόγος: Μπορεί να σου πει, Σεπόλια, μπορεί να σου πούνε Αγία Βαρβάρα, μπορεί να σου πούνε διάφορα . Ε, πες πήγα σε διάφορα, δε τα πήρα από συγκεκριμένο, κατάλαβες;

Γυναίκα: Α, δηλαδή άμα με ρωτήσουν περιοχή από φαρμακεία να πω ή θα μου πούνε αυτοί κάποια φαρμακεία ;

Γυναικολόγος: Όχι, δε χρειάζεται να αναφέρεις

Γυναίκα: Ναι. Α, πανάθεμα σε πες μου για να ξέρω τι να πω, μη σε κάψω.

Οι γιατροί συνεργάζονταν με 10 συγκεκριμένα φαρμακεία, με όλους τους εμπλεκομένους να απολογούνται την Τετάρτη.

«Ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να ελέγξει εάν στο ίδιο ΑΜΚΑ έχει γραφτεί 16 φορές το ίδιο φάρμακο», είπε ο Νίκος Ρουσσόπουλος, δικηγόρος των κατηγορουμένων.

Οι καταθέσεις των γυναικών που «ξεσκέπασαν» τα κυκλώματα

Το MEGA εξασφάλισε τις καταθέσεις των δύο γυναικών που κάποια στιγμή κατάλαβαν ότι στον ΑΜΚΑ τους περνούσαν συνταγές φαρμάκων που δεν ήταν δίκες τους.

Οι γυναίκες αυτές δεν γνώριζαν καν τους γιατρούς που φαίνονταν να τους συνταγογραφούν τα φάρμακα και είναι εκείνες που κατάφεραν να ξεσκεπάσουν το κύκλωμα.

Οι καταθέσεις τους είναι αποκαλυπτικές.

Ερώτηση: Γνωρίζεις τον ιατρό Κλ… (κατηγορούμενος);

Γυναίκα: Όχι, πρώτη φορά τον ακούω.

Ερώτηση: Από ποια φαρμακεία παίρνεις τα φάρμακά σου;

Γυναίκα: Όλη η οικογένειά μου και εγώ παίρνουμε φάρμακα από ένα φαρμακείο που είναι κοντά στο σπίτι μας, τον Γ…(κατηγορούμενος). Αγοράζω από αυτό το φαρμακείο γιατί τα έδινε χύμα, χωρίς συνταγογράφηση.

Κατάθεση δεύτερης γυναίκας:

Γυναίκα: Δεν αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα υγείας τα τελευταία χρόνια και δεν παίρνω κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Ερώτηση: Έχεις λάβει κάποιο από τα επιδεικνυόμενα φαρμακευτικά σκευάσματα;

Γυναίκα: Όχι, δεν τα αναγνωρίζω, δεν έχω πάρει ποτέ φάρμακα.

Εξονυχιστικοί έλεγχοι

«Έχω ζητήσει από τον ΕΟΦ να υπάρξει ηλεκτρονική διασταύρωση άυλης συνταγογράφησης. Θα τους πιάσουμε έναν-έναν», είπε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Για να μπει φρένο στις υπερσυνταγογραφήσεις, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει σύστημα ασφαλείας, βάσει του οποίου θα απαιτείται επιβεβαιωτικό μήνυμα συναίνεσης για την εκτέλεση συνταγογράφησης.


Πηγή