Ο Εμανουέλ Μακρόν αναλαμβάνει νέα πρωτοβουλία, τη δεύτερη μέσα σε 48 ώρες, ώστε να υπάρξει κοινός βηματισμός στην Γηραιά Ήπειρο.

Στόχος είναι να μην αποκλειστεί η Ευρώπη από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

«Αν δεν κάνουμε τίποτα, αν κάνουμε πως δεν βλέπουμε την απειλή, η πρώτη γραμμή (της Ουκρανίας) θα πλησιάσει όλο και πιο κοντά στα σύνορά μας και μία μέρα, αργά ή γρήγορα, θα παρασυρθούμε στον πόλεμο», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γαλλίας.

Σε εξέλιξη η νέα συνάντηση των ηγετών

Ο Γάλλος πρόεδρος φιλοξενεί διευρυμένη συνάντηση με συμμετοχή ηγετών κι από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Νορβηγία και ο Καναδάς. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα, με τον  Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την άμυνα, πέρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

«Η Ευρώπη οφείλει να μιλά με μία φωνή, στόχος που δεν εξυπηρετείται από επιλεκτικά format συζήτησης ηγετών, ιδιαίτερα όταν από αυτά δεν προκύπτει ενιαία στάση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα».

Ο Τραμπ ζητάει από τον Ζελένσκι να πάει σε εκλογές στην Ουκρανία

Λίγες ώρες μετά τη λήξη των πρώτων διαβουλεύσεων ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ρώσους αξιωματούχους στη Σαουδική Αραβία, ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όταν ρωτήθηκε, γιατί οι Ουκρανοί δεν προσκλήθηκαν στις συνομιλίες στο Ριάντ.

«Είμαι πολύ απογοητευμένος. Ακούω ότι η Ουκρανία είναι αναστατωμένη, που δεν έχει θέση (στις διαπραγματεύσεις). Λοιπόν, είχαν μια θέση εδώ και τρία χρόνια. Υπάρχει μία κατάσταση, στην οποία δεν έχουν γίνει εκλογές στην Ουκρανία. Υπάρχει στρατιωτικός νόμος. Ο ηγέτης της Ουκρανίας, λυπάμαι που το λέω, αλλά τα ποσοστά αποδοχής του είναι στο 4%».

«Εάν κάποιος θέλει να με αντικαταστήσει αυτή τη στιγμή, θα πω ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει τώρα. Δυστυχώς (ο Τραμπ) ζει σε μία «φούσκα» παραπληροφόρησης από την Ρωσία. Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ βοήθησαν τον Πούτιν να ξεφύγει από τα χρόνια της απομόνωσης», ήταν η απάντηση του Ζελένσκι.

«Ένας δικτάτορας χωρίς εκλογές, ο Ζελένσκι καλύτερα να κινηθεί γρήγορα, διαφορετικά θα μείνει χωρίς χώρα», είπε ο Τραμπ.

Πούτιν: Ανοίγει ο δρόμος για συνάντησή με τον Τραμπ

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τις επαφές με την Ουάσιγκτον στο Ριάντ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε πως ο δρόμος έχει ανοίξει για μία συνάντηση με τον Τραμπ.

«Με ευχαρίστηση θα συναντιόμουν με τον Ντόναλντ, έχουμε καιρό να βρεθούμε. Νομίζω ότι και εκείνος το θέλει, αυτό φάνηκε από το ύφος του κατά την τηλεφωνική συνομιλία μας. Όμως βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που δεν αρκεί να βρεθούμε απλά για να πιούμε τσάι ή καφέ και να συζητήσουμε για το μέλλον».

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε την Ευρώπη, πως δεν θέλει τις συνομιλίες.

«Οι Ευρωπαίοι λεγόμενοι εταίροι μας σε αυτές τις συνομιλίες παραιτήθηκαν, σταμάτησαν τις επαφές με τη Ρωσία ενώ η ουκρανική πλευρά απαγόρευσε στον εαυτό της να συμμετέχει».

Στη Σαουδική Αραβία, Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία δεν συνομίλησαν μόνο για την Ουκρανία.

«Υπάρχουν αξιόπιστες ευκαιρίες να συνεργαστούμε με τους Ρώσους σε γεωπολιτικό επίπεδο, σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ειλικρινά, σε οικονομικό επίπεδο», είπε ο υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ.

«Δεν άκουσε απλά η μία πλευρά την άλλη, αλλά αφουγκραστήκαμε ο ένας τον άλλον και έχω λόγους να πιστεύω ότι η αμερικανική πλευρά πλέον γνωρίζει τις θέσεις μας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ρωσίας.

Στην Άγκυρα ο Ζελένσκι

Την ίδια ώρα, ο Ζελένσκι επισκεπτόταν την Άγκυρα, αναζητώντας τη στήριξη του Ταγίπ Ερντογάν.

«Εξέφρασα την ισχυρή δέσμευση της Τουρκίας στην εδαφική ακεραιότητα, στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν χάνει την ευκαιρία για να εξασφαλίσει, ξανά, ρόλο διαμεσολαβητή με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι το απόγευμα της Τετάρτης απάντησε στο Τραμπ λέγοντας πως είχε συνομιλία με τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, και συμφώνησαν για τον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στην παροχή εγγύησης ασφάλειας στην Ουκρανία.


Πηγή