Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Νέες αποκαλύψεις για τον ψευτογιατρό – Μαρτυρίες από συγγενείς θυμάτων

  Νέες αποκαλύψεις για τον ψευτογιατρό – Μαρτυρίες από συγγενείς θυμάτων

  Οι αποκαλύψεις για τη δράση του ψευτογιατρού που κατηγορείται ότι για χρόνια υποσχόταν σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας θεραπεία με πρωτοποριακή μέθοδο με… «βλαστοκύτταρα», αλλά τους έδινε ενέσεις με νερό και γλυκόζη έναντι χιλιάδων ευρώ, σοκάρουν.

  Σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο κατά συρροή, καθώς τουλάχιστον πέντε ασθενείς που διέκοψαν τις θεραπείες τους, έχασαν τη ζωή τους.

  Την ίδια ώρα, γνώριμος στις Αρχές από το 2016 που είχε σημειωθεί η πρώτη καταγγελία σε βάρος του ήταν ο ψευτογιατρός που, χάρη στην πρωτοποριακή θεραπεία με «βλαστοκύτταρα» που υποσχόταν, οδήγησε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους στον θάνατο.

  Η πρώτη σοβαρή καταγγελία σε βάρος του, είχε γίνει από μία κοπέλα από την Αθήνα το 2016. Τότε, ο 65χρονος κατηγορήθηκε για απάτη, ενώ το 2019 επιβλήθηκαν σε βάρος του οι περιοριστικοί όροι εμφάνισής του στο Αστυνομικό Τμήμα Κορωπίου τρεις φορές το μήνα.

  Μετά τη συγκεκριμένη καταγγελία, αναγκάστηκε να κλείσει το φυσικοθεραπευτήριο που διατηρούσε στα Καλύβια Θορικού. Το γραφείο αυτό είχε σημαντική πελατεία, τον ήξερε ο κόσμος στην περιοχή. Μάλιστα, κατά το ρεπορτάζ έχει ακόμα οπαδούς, αν θα μπορούσαν να τους χαρακτηριστούν έτσι, που επιμένουν ότι βοηθούσε κόσμο.

  Η δικογραφία διαβιβάστηκε στην Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, φαίνεται ότι ο 65χρονος δεν είχε σημαντικά ποσά στους λογαριασμούς του, ενώ το αντίθετο ισχύει για τον Γερμανό συνεργό του. Βέβαια, στην περίπτωση του Γερμανού υπήρχε και νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητά του καθώς ήταν γιατρός στην πατρίδα του.

  Ένα ερώτημα που ζητά απάντηση είναι πώς βιοποριζόταν από το 2020, όταν και καταγράφηκε η τελευταία απάτη του, μέχρι σήμερα, ο 65χρονος ο οποίος συντηρούσε ένα πολύ μεγάλο σπίτι και κάλυπτε τα έξοδα της οικογένειάς του.

  Υπάρχουν έντονοι φόβοι ότι μπορεί να συνέχιζε τις επισκέψεις κατ’ οίκον δίνοντας θεραπείες σε κόσμο. Αυτό θα διαλευκανθεί ενδεχομένως το επόμενο διάστημα, καθώς θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του και η φωτογραφία του με εισαγγελική διάταξη και έτσι εκτιμάται ότι θα «ανοίξουν στόματα».

  Ο ψευτογιατρός κατά τη διάρκεια της δράσης του, είχε βάλει στο «στόχαστρο» ασθενείς που έπασχαν από σκλήρυνση κατά πλάκας, εξαπατώντας τους και αποσπώντας τους τεράστια χρηματικά ποσά, υποσχόμενος θεραπείες, που βασίζονταν στα… βλαστοκύτταρα.

  Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας, μέχρι στιγμής, έχουν καταγγελθεί – ταυτοποιηθεί τουλάχιστον δεκαπέντε περιπτώσεις εξαπάτησης ασθενών – παθόντων με σκλήρυνση κατά πλάκας σε προχωρημένο συνήθως στάδιο, άλλα και άλλες νευρολογικές παθήσεις καθώς και των συγγενών τους, ενώ πέντε εξ αυτών έχουν καταλήξει σε παρελθοντικό χρόνο.

  Από τη δράση τους το συνολικό χρηματικό ποσό που μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχουν αποκομίσει από κοινού οι ανωτέρω δράστες μόνο από τις περιπτώσεις που περιλαμβάνονται στη σχετική δικογραφία και έχουν ταυτοποιηθεί, ανέρχεται περίπου στις 900.000 ευρώ και για τον λόγο αυτό, κατηγορούνται αμφότεροι και για «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα», καθώς από το προανακριτικό υλικό και την ανάλυση των οικονομικών δεδομένων από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, έχουν προκύψει επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος τους.

  Πρόκειται για 66χρονο ημεδαπό και 72χρονο αλλοδαπό, που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία, απάτη, έκθεση, αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

  Νέες μαρτυρίες 

  Συγγενείς των θυμάτων μίλησαν στην ΕΡΤ για τον τρόπο με τον οποίο ενεργούσε ο ψευτογιατρός. «Σταμάτησε τα χάπια που έπαιρνε τότε και έπαιρνε τα χάπια που του έλεγε ο συγκεκριμένος», είπε χαρακτηριστικά η κόρη ενός θύματος.

  Ο 58χρονος πατέρας της είναι ένα από τα πέντε θύματα του ψευτογιατρού που έχασαν τη ζωή τους ακολουθώντας τις θεραπείες του, όπως αναφέρει η ΕΡΤ. Του έδωσε 30.000 ευρώ για να ακολουθήσει την αγωγή που του υποσχόταν ίαση.

  «Τον έβλεπα ότι του είχε δώσει πολλές ελπίδες, έβλεπα ότι είχε αναπτερωθεί το ηθικό του, του έλεγα “πατέρα ακολούθησε τις οδηγίες του”. Καθώς όμως περνούσε ο καιρός δυστυχώς κατάλαβε ότι ήταν απάτη. Τον πήρε τηλέφωνο, του είπε ότι με κοροιδεύεις, όλα αυτά που κάνεις είναι απατεωνιές, μου έδωσες ελπίδες ότι θα περπατήσω και τελικά χειροτέρεψα», πρόσθεσε η κόρη του θύματος.

  Ακόμα ένα θύμα του ψευτογιατρού περιγράφει στην ΕΡΤ: «Είχα βάλει και το σπίτι υποθήκη για τα χρήματα που είχα δώσει. Είχα δανειστεί και μετά αναγκάστηκα να μπω και στον νόμο Κατσέλη για να γλιτώσω την πρώτη κατοικία. Έλεγε ότι είναι σε πρόγραμμα συνεργασίας με έναν γενετιστή, δηλαδή ότι αυτός ήταν μεσολαβητής και έπρεπε να γίνουν με μυστικό τρόπο στην Ελλάδα. Εγώ είχα βρεθεί και στη Γερμανία. Η αλήθεια είναι ότι πήρε ένα πεντάμηνο περίπου για να καταλάβω».

  Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο

  Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο τετελεσμένη και σε απόπειρα, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη και απάτη, κατά συρροή. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο ψευτογιατρός συνεργαζόταν με έναν Γερμανό γιατρό ο οποίος δήλωνε γενετιστής.

  Για το λόγο πραγματοποιήθηκε και έρευνα των Αρχών στη Γερμανία προκειμένου να αποκαλυφθούν περισσότερα στοιχεία για τη δράση των δύο συνεργατών οι οποίοι φαίνεται πως είχαν εξαπατήσει 15 θύματα, πέντε εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους.

  Ψευτογιατρός και «γενετιστής» υπόσχονταν σε ασθενείς με επιβαρυμένη υγεία πως αν ακολουθήσουν τις θεραπείες του θα περπατήσουν και πάλι. Οι θεραπείες υποτίθεται πως είχαν βλαστοκύτταρα, αλλά τελικά αποδείχθηκε πως περιείχαν γλυκόζη. Οι δυο τους χρέωναν τα φιαλίδια που τους χορηγούσαν ακόμη και 20.000 ευρώ.

  Παρά το γεγονός ότι με απόφαση του 2019 στον ψευτογιατρό είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι της εμφάνισής του τρεις φορές τον μήνα στο Α.Τ. Κορωπίου μετά την καταγγελία παθούσας εκείνος συνέχισε απτόητος την εγκληματική του δράση.

  Η έρευνα και παρουσίαση της ΕΛ.ΑΣ.

  Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη μετά από καταγγελία κατοίκου της πόλης που έχασε συγγενικό του πρόσωπο με τους αστυνομικούς να κάνουν φύλλο και φτερό το σπίτι του στην Αθήνα.

  Στο γραφείο εντοπίστηκαν φάκελοι ασθενών μέχρι και από το 2002, ενώ έως τώρα έχουν εξιχνιαστεί 15 περιπτώσεις εκ των οποίων οι πέντε ασθενείς έχουν πεθάνει. Και οι 15 περιπτώσεις έχουν ως χρονική αφετηρία τα έτη από το 2009 μέχρι σήμερα, όμως οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι τα θύματα θα πολλαπλασιαστούν και η έρευνα θα πάει και πιο πίσω.

  Συγκεκριμένα, ο 66χρονος χρησιμοποιώντας ιατρικούς τίτλους και ειδικότητες που δεν κατείχε, παρουσιαζόταν στα θύματά του ως φυσίατρος ή νευρολόγος, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούσε και την πραγματική του ιδιότητα του φυσιοθεραπευτή, ενώ αντίστοιχα ο αλλοδαπός συνεργός του, ο οποίος είναι γενικός ιατρός παρουσιάζονταν ως γενετιστής ή νευρολόγος.

  Από κοινού οι δύο δράστες παρίσταναν ψευδώς στους ασθενείς και στους οικείους τους ότι κατέχουν την απαιτούμενη εξειδικευμένη επιστημονική ειδικότητα και κατάρτιση και υπόσχονταν το ανέφικτο, δηλαδή πλήρη ίαση ή τουλάχιστον θεαματική βελτίωση της υγείας τους, εφόσον δέχονταν να ακολουθήσουν την προτεινόμενη θεραπεία με πεπτίδια και βλαστοκύτταρα.

  Προκειμένου να πείσουν τους ασθενείς για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας ανέφεραν ότι ακριβώς επειδή ήταν τόσο αποδοτική ερχόταν σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών, ότι την χρησιμοποιούσαν διάσημα πρόσωπα, όπως πολιτικοί, καλλιτέχνες και αθλητές, ενώ έφθαναν ακόμη και στο σημείο να αμφισβητήσουν τις ήδη διαγνωσθείσες παθήσεις.

  Στο πλαίσιο της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, πραγματοποιήθηκαν έρευνες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Γερμανία από τις αντίστοιχες Γερμανικές Αρχές, σε οικίες και σε κλινικές, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

  -Φιαλίδια με σκευάσματα, τα οποία κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων προέκυψε ότι δεν είχαν καμία φαρμακευτική χρήση,

  -Φάκελοι με ονόματα ασθενών που περιείχαν ιατρικές εξετάσεις,

  -1 πιστόλι κρότου λάμψης με γεμιστήρα και συσκευή εκτόξευσης φωτοβολίδων,

  -1 δίκανο και

  -Το χρηματικό ποσό των 1.850 ευρώ.

  Το συνολικό χρηματικό όφελος που μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχουν αποκομίσει οι δράστες από την εγκληματική τους δραστηριότητα ανέρχεται περίπου στις 900.000 ευρώ.

  Πηγή:Real.gr