Εν μέσω διαφωνιών και εντός της ΝΔ, το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών πέρασε από το Υπουργικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η ρύθμιση επιδιώκει την ισοτιμία όλων των πολιτών.

«Ακούστηκαν όμως και φωνές που δεν είχαν ακουστεί μέχρι σήμερα, κυρίως των ομόφυλων γονέων που θα μπορούν επιτέλους να κοιμούνται ήσυχοι το βράδυ, απαλλαγμένοι από το φόβο ότι αν τους συμβεί κάτι, το παιδί τους δεν θα καταλήξει στον άλλο γονέα αλλά θα βρεθεί σε κάποιο ίδρυμα».

Ο διάλογος Βορίδη – Μητσοτάκη

Ο Μάκης Βορίδης κατά την τοποθέτηση του στο Υπουργικό ξεκαθάρισε ότι θα απέχει.

Μάκης Βορίδης: Διαφωνώ επί της αρχής με το νομοσχέδιο και κατά τη γνώμη μου από το Σύνταγμα πηγάζει μια έννοια της οικογένειας που δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν θέλω να δημιουργήσω πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, γι’ αυτό και θα απέχω από την ψηφοφορία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαίρομαι που και οι διαφωνίες εκφέρονται με δομημένο τρόπο. Δεν θα μπω στα νομικά ζητήματα, διότι είναι θέμα ισότητας, συμπερίληψης και ελευθεριών.

Δεν τίθεται θέμα παραμονής του Μάκη Βορίδη στην κυβέρνηση

Για τον κ. Βορίδη θέμα παραμονής στο υπουργικό συμβούλιο δεν τίθεται.

«Ο κ. Βορίδης έχει εκφράσει την επιφύλαξή του αυτή, ήδη πριν γίνει υπουργός. Επέλεξε τη στάση της αποχής. Άρα δεν υπάρχει θέμα για την παραμονή του στο Υπουργικό Συμβούλιο», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Όσο για τους διαφωνούντες υφυπουργούς, με πιο ιδιαίτερη την περίπτωση αυτή της Μαρίας Κεφάλα στο υπουργείο Οικογένειας, η οποία μάλλον θα απέχει, από το Μαξίμου λένε πως οι υφυπουργοί δεν είναι μέλη του Υπουργικού και θα δούμε τελικά τι θα πράξουν.

Πάντως, υπάρχουν φωνές που θέτουν θέμα αλλαγής της ιδεολογίας της ΝΔ.

«Ο υπερτονισμός της φιλελεύθερης αρχής στρέφει την πλάτη στην παραταξιακή μας βάση, στους ανθρώπους που αγαπούν την οικογένεια, σέβονται την παράδοση και τη θρησκεία. Αν τους προδώσουμε μπορεί να μας εγκαταλείψουν», είπε ο βουλευτής, Γιάννης Οικονόμου.

Ο Άκης Σκέρτσος παρουσίασε ένα από τα άρθρα του νομοσχεδίου και εκτός του Μάκη Βορίδη, όσοι πήραν το λόγο τοποθετήθηκαν υπέρ.

«Όχι» και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ένα 24ωρο μετά το ομόφωνο «όχι» της Ιεράς Συνόδου στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν αλλάζει το ισχύον πλαίσιο για την παρένθετη κύηση και αποκλείονται οι χαρακτηρισμοί γονέας 1 και γονέας 2 ενώ με έμφαση ανέφερε πως σέβεται όλες τις απόψεις, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στην Εκκλησία.

«Αναφερόμαστε σε επιλογές της Πολιτείας. Όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις. Και παλαιότερα, άλλωστε, με την Εκκλησία είχαμε διαφορετικές οπτικές για τον πολιτικό γάμο, για την καύση των νεκρών, για το θέμα των ταυτοτήτων. Η ζωή, ωστόσο, απέδειξε ότι οι αλλαγές αυτές ήταν ώριμες. Δεν έβλαψαν ούτε την κοινωνία, δεν έβλαψαν ούτε τελικά τη συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας και είμαι σίγουρος ότι έτσι θα γίνει και τώρα».

Την αντίθεσή του στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών εξέφρασε και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Η Εκκλησία δεν ἀποδέχεται διά τά μέλη αὐτῆς σύμφωνα συμβιώσεως τοῦ αὐτοῦ ἤ ἑτέρου φύλου καί πᾶσαν ἄλλην μορφήν συμβιώσεως, διαφόρου τοῦ γάμου ὡς τῆς ἐν Χριστῷ ἑνώσεως ἀνδρός καί γυναικός».

Ο Μητροπολίτης Ναύπακτου, Ιερόθεος δήλωσε πως υπάρχει ένα πρόβλημα με την βάπτιση των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών.

«Αν γίνει βάπτιση των παιδιών ομοφυλοφίλων στην πράξη αναγνωρίζουμε δεν μπορούμε από τη μια μεριά να λέμε ότι δεν αναγνωρίζουμε τον πολιτικό γάμο των ομοφυλοφίλων καπό την άλλη μεριά στην πράξη να το αναγνωρίζουμε».

«Μέσα στην εκκλησία μπαίνουμε με πνεύμα ταπεινώσεως δεν μπαίνουμε με πνεύμα δικαιωματισμού και με έναν τρόπο που να ζητούμε τα δικά μας», είπε ο Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής Παντελεήμων.

Το αργότερο μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών θα είναι νόμος του κράτους.


Πηγή