Ο γίγαντας των ωκεανών ανοίγει τα πανιά του -Τι θα μεταφέρει με τη δύναμη του ανέμου

    Το ποσό των 9 εκατομμυρίων ευρώ «κέρδισε» το project της δημιουργίας του μεγαλύτερου ιστιοφόρου στον πλανήτη, το οποίο θα αποτελέσει το νέο, αγαθό γίγαντα των ωκεανών, διαθέτοντας χωρητικότητας 7.000 αυτοκινήτων.

    Στη φάση της υλοποίησης περνά το project της δημιουργίας του μεγαλύτερου ιστιοφόρου στον κόσμο. Ο λόγος για ένας οχηματαγωγό πλοίο με δυνατότητα μεταφοράς 7.000 αυτοκινήτων, το οποίο υπόσχεται να ολοκληρώνει υπερατλαντικά ταξίδια με μειωμένους κατά 90% ρύπους.

    Πίσω από το μεγαλεπήβολο project βρίσκεται της κατασκευής του μεγαλύτερου ιστιοφόρου του πλανήτη βρίσκεται η νορβηγική εταιρεία Wallenius Wilhelmsen, η οποία μάλιστα έχει κέρδισε την επιχορήγηση των 9 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να καλυφθεί μέρος του κόστους εξέλιξης και κατασκευής του.

    Το γνωστό και ως Ocean Bird θα διαθέτει μήκος 220 μέτρων και μέγιστη χωρητικότητα 7.000 οχημάτων, ενώ το μέγιστο ύψος θα φτάνει έως και τα 105 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

    Τα εντυπωσιακά στοιχεία δεν σταματούν εδώ, καθώς η αιολική ενέργεια θα του επιτρέπει να διασχίσει τον Ατλαντικό μέσα σε 12 ημέρες, με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του ταξιδιού να μειώνεται κατά 90%.

    Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αντί των 40 τόνων καυσίμου ανά ημέρα που καταναλώνει ένα συμβατικό φορτηγό πλοίο αυτού του μεγέθους, το Ocean Bird θα καταναλώνει μόλις 4 τόνους, περιορίζοντας τους εκλυόμενους ρύπους στους 12 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του εγχειρήματος, το μεγαλύτερο ιστιοφόρο στον κόσμο πρόκειται να ανοίξει τα πανιά του σε περίπου τέσσερα χρόνια από σήμερα, με τις πρώτες προβλέψεις να θέλουν τις δοκιμαστικές διαδρομές να ξεκινούν είτε στα τέλη του 2026 είτε στις αρχές του 2027.

    Όπως και να έχει, η ναυπήγηση ενός οχηματαγωγού πλοίο που θα μπορεί να μειώσει θεαματικά τις ανάγκες για ορυκτά καύσιμα, πρόκειται να αλλάξει το τοπίο στην ναυτιλία, καθιστώντας έναν εξαιρετικά ενεργοβόρο κλάδο περιβαλλοντικά βιώσιμο.

    Πηγή:iefimerida.gr