Ο Βραζιλιάνος “μάγος της μπάλας”, Έντσον Αράντες ντο Νασιμένο (Πελέ), έγινε το 1973 Ιταλός, Γερμανός, Άγγλος, Πορτογάλος, Σουηδός και Μεξικάνος!!!
Η ιστορική φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του από τα γήπεδα. Απόφαση που πάντως, δεν ήταν οριστική, καθώς ο Πελέ επανήλθε το 1975 για να αγωνιστεί στον Κόσμο της Νέας Υόρκης.
Το “Camera Press” του πρόσφερε μία μοναδική ευκαιρία. Να κάνει την πιο πρωτότυπη φωτογράφιση που είδαμε ποτέ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Απολαύστε το σπάνιο φωτογραφικό υλικό…
Το τελευταίο ρεσιτάλ του κορυφαίου Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή σε Μουντιάλ, πραγματοποιήθηκε απέναντι στην Ιταλία. Το 1970, στον τελικό της διοργάνωσης. Παρότι είχε εκφραστεί αρνητικά αρκετές φορές για την αμυντική τακτική των Ιταλών, ποτέ δεν ακύρωσε την ιταλική ποδοσφαιρική σχολή. Και αποθέωσε τη “Σκουάντρα Ατζούρα” όταν το 1982 στην Ισπανία… πλήγωσε τους Βραζιλιάνους με πρωταγωνιστή τον Πάολο Ρόσι.
Η Πορτογαλία συνδέεται ιστορικά με τη Βραζιλία, αλλά και ποδοσφαιρικά καθώς οι επιρροές των Πορτογάλων από τους “καριόκας” είναι μεγάλες. Ο “Βασιλιάς της μπάλας” αντιμετώπιζε πάντα με μεγάλη συμπάθεια τη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου και πολλές φορές εκφράστηκε με κολακευτικά σχόλια για τον Εουσέμπιο, που θεωρούσε ότι είναι ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.
Παρότι η γερμανική ποδοσφαιρική σχολή ήταν και είναι διαφορετική από αυτή της Βραζιλίας, ο Πελέ αντιμετώπιζε με σεβασμό τα “πάντσερ“, αναγνωρίζοντας τη δυναμική παρουσία τους στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Με εξαίρεση το 1974, που υποστήριξε δημοσίως ότι η Ολλανδία ήταν η καλύτερη ομάδα του Μουντιάλ και πως η Γερμανία κατάφερε να πάρει το τρόπαιο λόγω έδρας και… διαιτησίας.
Ο Πελέ λάτρευε το Μεξικό. Εκεί βίωσε την κορύφωση της καριέρας του, κατακτώντας με τη Βραζιλία το τρίτο του τρόπαιο σε Μουντιάλ το 1970. Στον τελικό με την Ιταλία, οι Μεξικάνοι αποθέωσαν με μοναδικό τρόπο τον ηγέτη των Βραζιλιάνων, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Μετά από 16 χρόνια, έκαναν το ίδιο και με τον Μαραντόνα…
Τα σχόλια του Πελέ για την Εθνική Αγγλίας το 1986 και ο θαυμασμός του για τον Γκάρι Λίνεκερ, αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα σε ότι αφορά την άποψή του για τα “λιοντάρια”. Ήταν η πρώτη φορά που μίλησε θετικά για το αγγλικό ποδόσφαιρο, αν και είναι γνωστό ότι ο Βραζιλιάνος σταρ δεν ενθουσιάστηκε ποτέ με τον τρόπο που έπαιζαν οι Άγγλοι (το 1966 μετά τον πρόωρο αποκλεισμό της Βραζιλίας, είχε υποστηρίξει τους Πορτογάλους).
Η Σουηδία ήταν η “αγαπημένη” του ευρωπαϊκή χώρα. Ποτέ δεν ξέχασε ότι εκεί το 1958 έδωσε την πρώτη μεγάλη ποδοσφαιρική παράστασή του, σε ηλικία 18 ετών. Στο Μουντιάλ που κατέκτησε η Βραζιλία, με πρωταγωνιστή τον νεοεμφανιζόμενο αστέρα της. Η εκπληκτική παρουσία του – ειδικά στον τελικό με τους Σουηδούς – τον έκανε παγκοσμίως γνωστό.
Πηγη