Ένθερμος υποστηρικτής του Παναθηναϊκού, υποψήφιος αγοραστής της ΑΕΚ και τελικά μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού!!!

Ο Γιώργος Κοσκωτάς αναστάτωσε την ελληνική κοινωνία το 1989 ως πρωταγωνιστής του τεράστιου σκανδάλου που έκανε τη χώρα μας πρώτο θέμα παγκοσμίως.

Είχε απλώσει παντού τα… πλοκάμια του, πριν οι αρχές ανακαλύψουν τις παρανομίες του και καταλήξει στη φυλακή.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι ο «Κροίσος με τα κλεμμένα λεφτά» συνδέθηκε ποδοσφαιρικά με τον Ολυμπιακό, αλλά αποδεδειγμένα ήταν οπαδός του Παναθηναϊκού, με τον Δημήτρη Σαραβάκο να αποτελεί τη μεγάλη αδυναμία του.

Από το 1984 που κατάφερε να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της Τράπεζας Κρήτης, ξεκίνησε η προσπάθειά του να εισέλθει δυναμικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ήταν εξ αρχής γι’ αυτόν απαγορευμένη περίπτωση, καθώς η πανίσχυρη διοίκηση της οικογένειας Βαρδινογιάννη, δεν του άφηνε κανένα περιθώριο. Ο Κοσκωτάς όμως δεν έκρυψε ποτέ το πάθος του για το «τριφύλλι» και παρακολουθούσε πολύ συχνά αγώνες της αγαπημένης του ομάδας στο Ολυμπιακό Στάδιο. Την περίοδο που αγόραζε ετησίως δεκάδες εισιτήρια διαρκείας, προκειμένου να την ενισχύσει και οικονομικά, κάτι που έκανε πολύ συχνά με τον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό.

Έχοντας γίνει κυρίαρχος των ΜΜΕ (με πολλές εφημερίδες και περιοδικά στην κατοχή του) του προτάθηκε να αποκτήσει τον ΠΑΣ Γιάννινα, ως αφετηρία της δράσης του στο ποδόσφαιρο. Οι σύμβουλοί του έκριναν όμως ότι ήταν προτιμότερο το «χτύπημα» να είναι πιο δυνατό. Συμφώνησε και ο ίδιος, που ήταν έτοιμος για το μεγάλο… μπαμ. Την αγορά της ΑΕΚ!!!

Ο πρώην παράγοντας της «Ένωσης» Μιχάλης Λεφάκης ήταν αυτός που άνοιξε την πόρτα της Νέας Φιλαδέλφειας στον Κοσκωτά, προτείνοντας στην τότε διοίκηση της ομάδας να αποδεχθεί την πρόταση του υποψήφιου αγοραστή, που θα γιγάντωνε την ομάδα. Αρκετοί αντιμετώπισαν θετικά την υπόθεση, αλλά τελικά επικράτησε η άποψη εκείνων που θεωρούσαν αδιανόητο να αποκτήσει την ΑΕΚ ένας επιχειρηματίας που ήταν οπαδός του Παναθηναϊκού. Κάτι που άλλωστε ο Κοσκωτάς ποτέ δεν έκρυψε…

Η πρώτη ποδοσφαιρική χορηγία του ήταν στον ΟΦΗ τη σεζόν 1986-1987. Η «Τράπεζα Κρήτης» διαφημίστηκε στη φανέλα των Κρητικών τη χρονιά που κατέκτησαν το μοναδικό τρόπαιο της ιστορίας τους. Το Κύπελλο Ελλάδας…

Και στον ΟΦΗ πάντως δεν μπορούσε να απλώσει τα σχέδιά του. Η παρουσία του Θόδωρου Βαρδινογιάννη του στερούσε κάθε πιθανότητα. Ειδικά εκείνη την περίοδο που η ομάδα της Κρήτης με προπονητή τον Έγκεν Γκέραρντ ήταν στο απόγειο της δόξας της (2η στο Πρωτάθλημα το 1986, Κυπελλούχος το 1987).

Την Άνοιξη του 1987 ο ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, προσφέρονταν για… επενδύσεις. Πλησίαζε η Γενική Συνέλευση που θα έκρινε το μέλλον πολλών τμημάτων του Συλλόγου, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους συμβούλους του Κοσκωτά. Ούτως ή άλλως ενίσχυε οικονομικά πολύ συχνά τον Α.Ο. Παναθηναϊκός, με σημαντικά ποσά (επιταγές εκατομμυρίων). Λίγο πολύ όλοι γνώριζαν τότε ότι με τα δικά του χρήματα, συντηρήθηκαν οι ομάδες του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού εκείνα τα δύσκολα χρόνια, που ο Άρης κυριαρχούσε στο μπάσκετ, ο Ολυμπιακός στο βόλεϊ και ο Εθνικός στο πόλο.

Ο Κοσκωτάς ήταν έτοιμος να κυριαρχήσει στον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό (μέσω του Γιάννη Κασιμάτη και του Γιάννη Μαλακατέ), αλλά τον σύλλογο έσωσε – όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια – ο Παύλος Γιαννακόπουλος. Κάνοντας δυναμικό μπάσιμο με την «Παναθηναϊκή Κίνηση», κατάφερε να επικρατήσει στην εκλογική διαδικασία και να αναλάβει τα ηνία. Στις 10 Ιουνίου 1987 (τη βραδιά που η Εθνική ομάδα μπάσκετ νικούσε την Ιταλία στον προημιτελικό του Ευρωμπάσκετ). Κάπως έτσι ο ερασιτέχνης Παναθηναϊκός επανήλθε στο δρόμο των επιτυχιών με τον Γιαννακόπουλο να γράφει ιστορία με τη δράση και τις επενδύσεις του στο τμήμα μπάσκετ. Ταυτόχρονα οι «πράσινοι» απέφυγαν τις… περιπέτειες που λίγους μήνες αργότερα, έκαναν άνω – κάτω τον Ολυμπιακό.

Ο Κοσκωτάς στις 19 Νοεμβρίου 1987 αγόρασε την «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ, με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη να υποστηρίζει ότι θα αποτύχει καθώς ήταν σαν να πήγαινε αρχηγός στη Νέα Δημοκρατία ο τότε Γραμματέας του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης. Προφητικές δηλώσεις από τον μεγαλομέτοχο του Παναθηναϊκού. Ο Κοσκωτάς απέτυχε, αλλά δύο χρόνια αργότερα ΝΔ και ΚΚΕ συνεργάστηκαν για πρώτη φορά, δημιουργώντας Κυβέρνηση!!!

«Και ο Μπάρλος ήταν Παναθηναϊκός αλλά έκανε μεγάλη την ΑΕΚ» απαντούσε ο Κοσκωτάς, προχωρώντας σε πρωτόγνωρες σπατάλες για την εποχή, με δεκάδες μεταγραφές και πολλά μεγάλα συμβόλαια (Φούνες, Αγκίρε, Τσαλουχίδης, Κωφίδης, Ντέταρι). Μην μπορώντας να διαγράψει το «πράσινο» παρελθόν του συμφώνησε με τον Κώστα Αντωνίου που το καλοκαίρι του 1988 συμμετείχε στις προπονήσεις του Ολυμπιακού αλλά δεν έπαιξε ποτέ στους «ερυθρόλευκους», πρόσφερε 400.000.000 δραχμές στον Δημήτρη Σαραβάκο έχοντας εξασφαλίσει το «ναι» του ηγέτη του Παναθηναϊκού και έφερε στον Πειραιά και τον πρώην προπονητή του «τριφυλλιού» Γιάτσεκ Γκμοχ. Το σχέδιό του ήταν να αποδυναμώσει τους «πράσινους» και να επιβάλει τον δικό του νόμο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Σχέδιο που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, καθώς οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες και δραματικές γι’ αυτόν.

Το «σκάνδαλο Κοσκωτά» τον έστειλε στη φυλακή, αναστάτωσε την Ελλάδα και οδήγησε τον Ολυμπιακό στα «πέτρινα χρόνια»…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Πηγη