Μετά από ένα συναρπαστικό ματς που κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, η Ισπανία κατέκτησε το… βαρύτιμο τρόπαιο με 5:4 και μεγάλο πρωταγωνιστή τον τερματοφύλακά της. 

Μετά από την Πορτογαλία και τη Γαλλία, η Ισπανία είναι η τρίτη χώρα που κατακτά τον τίτλο του Nations League, καθώς στον τελικό του Άμστερνταμ, επικράτησε της Κροατίας με 5:4 στα πέναλτι, καθώς η κανονική διάρκεια του ματς, όπως και η παράταση, ολοκληρώθηκαν στο 0:0 και κατέκτησε το… βαρύτιμο τρόπαιο.

Ο αγώνας

Το παιχνίδι ξεκίνησε χωρίς πολύ γρήγορο ρυθμό, όμως μόλις στο 10′, η Ισπανία “άγγιξε” το γκολ, καθώς μετά τη σέντρα του Ρουίθ, ο Λιβάκοβιτς δεν κατάφερε να συγκρατήσει την μπάλα, η οποία βρήκε στο δοκάρι και εν συνεχεία, ο Μοράτα υπέπεσε σε επιθετικο φάουλ. Στο 12′, η “φούριας ρόχας” έκανε ξανά… επικίνδυνη επίσκεψη στα “καρέ” της Κροατίας, με τον Γκάβι να σουτάρει από το ημικύκλιο και τη μπάλα να φεύγει έξω από δεξί δοκάρι της εστίας του Λιβάκοβιτς. Με τη συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα, η Κροατία έκανε την πρώτη της καλή στιγμή. Ο Μόντριτς έκανε το βαθύ γέμισμα και ο Πέρισιτς έπιασε την κεφαλιά από το ύψος της μεγάλης περιοχής, αναγκάζοντας τον Σιμόν να μπλοκάρει στη δεξιά γωνία του. Στη συνέχεια, οι τυπικά φιλοξενούμενοι ανέβασαν “στροφές” και στο 42′ σπατάλησαν μεγάλη ευκαιρία. Οι Πίνο και Άλμπα συνεργάστηκαν ωραία από τα αριστερά, με τον τελευταίο να σεντράρει και τον Μοράτα να πιάνει την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι, όμως η μπάλα κατέληξε άουτ. Οι δυο ομάδες δεν ξανά έγιναν απειλητικές μέχρι την ανάπαυλα και έτσι πήγαν στα αποδυτήρια με το απόλυτο “μηδέν”.

Η “Χρβάτσκα” μπήκε δυναμικά στο δεύτερο μέρος και στο 51ο λεπτό έχασε σημαντική ευκαιρία. Ο Πέρισιτς πήρε τη μπάλα από τα αριστερά και με όμορφη ενέργεια, έβγαλε τη σέντρα με την μπάλα να καταλήγει στο δεύτερο δοκάρι, εκεί όπου ο Γιουράνοβιτς “έπιασε” το διαγώνιο σουτ, το οποίο όμως κατέληξε αρκετά πάνω από το δοκάρι του Σιμόν. Στο 59′, η “φούριας ρόχας” μετά από εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας, απείλησε τα “καρέ” της Κροατίας, με την κεφαλιά του Ασένσιο από το ύψος του πέναλτι να καταλήγει στην πάνω πλευρά των διχτύων. Στη συνέχεια, ο ρυθμός έπεσε εκατέρωθεν με την ομάδα του Ντε Λα Φουέντε να έχει το “πάνω χέρι” και βρήκε χώρους από τον Φατί, ο οποίος προσέφερε πολλά με την ενέργειά του. Στο 84ο λεπτό, ο Φατί μπήκε μέσα στην περιοχή, εκτέλεσε, αλλά η μπάλα κόντραρε στον Πέρισιτς και κατέληξε κόρνερ. Στις καθυστερήσεις του αγώνα, η Ισπανία απείλησε ξανά με το σουτ του Ασένσιο στην κίνηση από διαγώνια θέση να καταλήγει άουτ. Η Κροατία προσπάθησε με ένα κόρνερ στο τελευταίο λεπτό της κανονικής διάρκειας, χωρίς όμως να βρει κάτι αξιόλογο και έτσι οι δυο ομάδες οδηγήθηκαν στον “έξτρα χρόνο” της παράτασης.

Η χαμένη ευκαιρία του Ασένσιο στις καθυστερήσεις του τελικού. (ASSOCIATED PRESS)

Στην αρχή της παράτασης, οι δυο ομάδες δεν ήταν αρκετά επιθετικές, δίνοντας έμφαση στα αμυντικά τους καθήκοντα περισσότερο. Στο 100′, η Κροατία βγήκε στην αντεπίθεση με τον Κόβασιτς να κάνει την κούρσα, να βρίσκει με κάθετη πάσα τον Μάγερ, όμως ο Νάτσο πρόλαβε με τάκλιν τελευταία στιγμή. Λίγο πριν το φινάλε του πρώτου μέρους της παράτασης, η Ισπανία σπατάλησε σπουδαία ευκαιρία, με το σουτ του Όλμο από το ύψος της μεγάλης περιοχής να φεύγει ψηλά άουτ. Στις καθυστερήσεις, η “Χρβάτσκα” απείλησε με το σουτ του Μπρόζοβιτς να καταλήγει στην “αγκαλιά” του Σιμόν.

Η έγκαιρη παρέμβαση του Νάτσο στη χαμένη ευκαιρία του Μάγερ. (ASSOCIATED PRESS)

Το δεύτερο ημίχρονο του “έξτρα χρόνου” είχε διαφορετική εικόνα, με τις δυο ομάδες να εμφανίζουν σημάδια κούρασης και να μην φτάνουν στην τελική ευκαιρία με αξιώσεις. Η ομάδα του Ντε Λα Φουέντε είχε την κατοχή, με τους τυπικά γηπεδούχους να απειλούν διαρκώς με τις αντεπιθέσεις τους. Στο 118′, ο Ρόδρι προσπάθησε να απειλήσει με μακρινό σουτ, όμως η μπάλα βρήκε στο κεφάλι του Σούταλο και κατέληξε κόρνερ. Οι δυο ομάδες δεν βρήκαν το “χρυσό” τέρμα που έψαχναν και έτσι ο συναρπαστικός αυτός τελικός οδηγήθηκε στα πέναλτι.

Τα στατιστικά των 120 λεπτών:

ΓΚΟΛ: – 
ΔΟΚΑΡΙ: 9′ Ρουίθ
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 90’+2′ Πέτκοβιτς / 81′ Γκάβι, 96′ Νάτσο, 97′ Ρόδρι
ΚΟΚΚΙΝΗ:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ: Η Ισπανία έχει σκοράρει στα 18 από τα 19 τελευταία παιχνίδια της στο Nations League. / Με τον Φαμπιάν Ρουίθ στην ενδεκάδα της η Ισπανία δεν έχει χάσει τα 17 τελευταία παιχνίδια της σε όλες τις διοργανώσεις (10 νίκες – 7 ισοπαλίες). Η Ισπανία παίζει παράταση σε τελικό μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία της, μετά από αυτήν στο Μουντιάλ του 2010, όπου αναδείχτηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια με το γκολ του Αντρές Ινιέστα στο 116′ απέναντι στην Ολλανδία.

Η Κροατία έχει πάρει μέρος σε 13 νοκ-άουτ ματς μεγάλων διοργανώσεων και στα 10 από αυτά έχει παίξει παράταση! Σε όλα αυτά τα παιχνίδια αγωνίστηκε ο εμβληματικός αρχηγός της, Λούκα Μόντριτς.

 

Η διαδικασία των πέναλτι:

Κροατία:
1ο: Μπλάσιτς (✓), 2ο: Μπρόζοβιτς (✓), 3ο: Μόντριτς (✓), 4ο: Μάγιερ (Χ), 5ο: Πέρισιτς (✓), 6ο: Πέτκοβιτς (Χ).

Ισπανία:
1ο: Χοσελού (✓), 2ο: Ρόδρι (✓), 3ο: Μερίνο (Χ), 4ο: Ασένσιο (✓), 5ο: Λαπόρτ (Χ), 6ο: Καρβαχάλ (✓).

Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς (112′ Στάνισιτς), Σούταλο, Έρλιτς, Πέρισιτς, Μόντριτς, Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς, Πάσαλιτς (62′ Πέτκοβιτς), Ιβάνουσεκ (78′ Βλάσιτς), Κράμαριτς (90’+1′ Μάγερ).

Ισπανία (Ντε Λα Φουέντε): Σιμόν, Νάβας (97′ Καρβαχάλ), Λε Νορμάν (78′ Νάτσο), Λαπόρτ, Άλμπα, Ρόδρι, Ρουίθ (78′ Μερίνο), Ασένσιο, Γκάβι (87′ Όλμο), Πίνο (66′ Φατί), Μοράτα (66′ Χοσέλου).

Τα πανηγύρια των Ισπανών μετά το εύστοχο πέναλτι του Καρβαχάλ, που τους χάρισε το τρόπαιο του Nations League. (ASSOCIATED PRESS)




Πηγη