Τα προεκλογικά «δώρα» της Κυβέρνησης για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες δεν έχουν τέλος…

Η Κυβέρνηση, μετά την απαράδεκτη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 9.6%, τώρα ετοιμάζει νέο χτύπημα στη Κυριακάτικη αργία.

Με νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, που θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες στη βουλή, συγκεντρώνει όλα τα μέτρα, που διαδοχικά όλες οι Κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια έφεραν, για τη διεύρυνση του ωραρίου και επιπλέον αίρει τους όποιους περιορισμούς δημιουργώντας προϋποθέσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων ακόμα και όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι:

-Παραμένουν οι 8 Κυριακές σε όλη τη χώρα και καθιερώνονται οι 2 Κυριακές του Μαΐου και του Νοεμβρίου που θεσμοθετήθηκαν δήθεν για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις οι οποίες τώρα καταργήθηκαν!

-Παραμένει η πρόβλεψη για ανοιχτά καταστήματα όλες τις Κυριακές από Μάιο έως Οκτώβριο, σε συγκεκριμένες περιοχές (Αθήνα, Ιστορικό κέντρο, Πειραιάς, περιοχή γύρω από το Διεθνή Αερολιμένα).

– Παραμένει η δυνατότητα να λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με βάση το μέγεθος τους, σε περιοχές κάτω των 5.000 κατοίκων.

Ενώ με τη διάταξη περί «περιοχών τουριστικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος» δίνεται η δυνατότητα να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση στο άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές με υπουργική απόφαση (υπουργού Ανάπτυξης ή Τουρισμού ή Ναυτιλίας) μετά από πρόταση του οικείου δήμου (αντί του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, που ίσχυε ως τώρα). Δηλαδή, διευκολύνεται ακόμα περισσότερο.

Τέλος στα είδη καταστημάτων που επιτρέπεται να λειτουργούν όλες τις ώρες της ημέρας και όλες τις ημέρες της εβδομάδας, προστίθενται και τα φωτογραφεία, κάτι που δεν ίσχυε ως τώρα.

Είναι ξεκάθαρο ότι στόχος και αυτής της κυβέρνησης, σε συνέχεια των προηγούμενων είναι η ικανοποίηση του διακαούς πόθου των μεγαλεμπόρων για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας αποβλέποντας στην περεταίρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Το ξήλωμα αυτό της Κυριακάτικης αργίας θα αποτελέσει ένα ακόμα πλήγμα για τα μικρά εμπορικά καταστήματα που τελικά βλέπουν μηδενικά ή ελάχιστα αποτελέσματα στο τζίρο τους ενώ χειροτερεύουν οι όροι δουλειάς των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων που αναγκάζονται να φτάνουν στα όρια της φυσικής τους εξόντωσης προκειμένου να “ανταγωνιστούν” τις αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα.

Καλούμε τους συναδέλφους να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Καλούμε τους συλλόγους μέλη μας να προχωρήσουν σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις και ανακοινώσεις ενημέρωσης των συναδέλφων μας.

Απαιτούμε την κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο.

Νομοθέτηση της Κυριακάτικης αργίας εδώ και τώρα.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ε.Σ.ΒΔ.Ε.Ν.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ O ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΟΥΒΙΤΣΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


Πηγή