Οι τροφικές αλλεργίες είναι μία πραγματικότητα για εκατομμύρια ανθρώπους. Σύμφωνα με τον οργανισμό Food Allergy Research and Education (FARE), περίπου 33 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ πάσχουν από κάποια τροφική αλλεργία, ενώ 1 στα 13 παιδιά επηρεάζεται. Αν και θεωρητικά οποιαδήποτε τροφή μπορεί να προκαλέσει αλλεργία, η FDA αναγνωρίζει ότι 9 συγκεκριμένες τροφές ευθύνονται για το 90% των αλλεργικών αντιδράσεω.
Τι είναι η τροφική αλλεργία;
Οι τροφικές αλλεργίες προκύπτουν όταν το ανοσοποιητικό σου σύστημα αντιλαμβάνεται λάθος μια πρωτεΐνη τροφής ως απειλή και ενεργοποιεί την άμυνά του. Οι αντιδράσεις μπορεί να είναι είτε IgE-μεσολαβούμενες (όπου το σώμα παράγει ισταμίνη και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αναφυλαξία) είτε μη-IgE-μεσολαβούμενες, οι οποίες επηρεάζουν κυρίως το δέρμα και το πεπτικό σύστημα.
Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις
- Οίδημα σε γλώσσα, στόμα ή πρόσωπο
- Δύσπνοια, βήχας, σφίξιμο στο στήθος
- Κνησμός, εξανθήματα ή κνίδωση
- Ναυτία, εμετός, διάρροια, κοιλιακός πόνος
- Ζάλη, λιποθυμία
Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκληθεί αναφυλαξία, που απαιτεί άμεση ιατρική παρακολούθηση και χρήση ένεσης επινεφρίνης (EpiPen).
1. Γάλα αγελάδας
Αν είσαι γονιός, πιθανότατα έχεις ακούσει για την αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Περίπου 2-3% των βρεφών και νηπίων εμφανίζουν αντίδραση, σύμφωνα με το FARE, αλλά τα καλά νέα είναι ότι το 90% των παιδιών την ξεπερνούν μέχρι τα 3 τους χρόνια. Εδώ, δεν μιλάμε για δυσανεξία στη λακτόζη, αλλά για αντίδραση του ανοσοποιητικού. Αν το μωρό σου παρουσιάζει εξανθήματα, εμετούς ή διάρροια μετά την κατανάλωση γάλακτος, μίλα με τον παιδίατρο.
2. Αυγά
Η αλλεργία στα αυγά είναι η δεύτερη πιο συχνή στα παιδιά, αλλά τα ποσοστά είναι ενθαρρυντικά: το 68% την ξεπερνά μέχρι τα 16 τους χρόνια. Ενδιαφέρον έχει ότι οι πρωτεΐνες που προκαλούν την αλλεργία βρίσκονται κυρίως στο ασπράδι, επομένως κάποιοι μπορεί να καταναλώνουν κρόκο χωρίς πρόβλημα. Το περίεργο; Έρευνες δείχνουν ότι ορισμένα παιδιά αντέχουν τα ψημένα αυγά σε φούρνο, καθώς η θερμότητα μπορεί να αλλοιώσει τις αλλεργιογόνες πρωτεΐνες. Φυσικά, πριν πειραματιστείς, μίλα με έναν ειδικό.
3. Ξηροί καρποί
Αν έχεις αλλεργία σε κάποιον ξηρό καρπό, οι πιθανότητες λένε πως μπορεί να έχεις και σε άλλους. Από τα αμύγδαλα και τα καρύδια μέχρι τα φιστίκια και τα κάσιους, το ρίσκο σοβαρής αντίδρασης, ακόμα και αναφυλαξίας, είναι υπαρκτό. Μελέτες δείχνουν ότι η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς είναι συνήθως εφ’ όρου ζωής και μάλιστα ευθύνεται για το 50% των θανάσιμων αναφυλακτικών επεισοδίων. Οι ειδικοί προτείνουν όσοι πάσχουν να έχουν πάντα μαζί τους ένεση επινεφρίνης (EpiPen).
4. Φιστίκια
Το φιστίκι είναι όσπριο και όχι ξηρός καρπός, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι εκατομμύρια ανθρώπων έχουν αλλεργία σε αυτό. Σύμφωνα με το FARE, είναι η πιο συχνή αλλεργία στα παιδιά, αν και 20% των περιπτώσεων ξεπερνιούνται στην εφηβεία. Ενδιαφέρον είναι ότι οι έρευνες δείχνουν πως η έγκαιρη εισαγωγή φιστικιών στη διατροφή των μωρών μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης αλλεργίας.
5. Οστρακοειδή
Αν αγαπάς τις γαρίδες, τον αστακό ή τα καβούρια, αλλά έχεις εμφανίσει εξανθήματα ή αναπνευστικά προβλήματα μετά την κατανάλωσή τους, ίσως έχεις αλλεργία. Αυτή σπάνια ξεπερνιέται και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και η εισπνοή των ατμών κατά το μαγείρεμα μπορεί να προκαλέσει αντίδραση.
6. Σιτάρι
Το σιτάρι μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, αλλά μην το μπερδεύεις με τη δυσανεξία στη γλουτένη ή την κοιλιοκάκη. Εδώ, πρόκειται για ανοσολογική απόκριση σε μία από τις εκατοντάδες πρωτεΐνες του σιταριού, και όχι μόνο στη γλουτένη. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια, όπως κνίδωση, ή σοβαρά, όπως αναφυλαξία.
7. Σόγια
Αν είχες αλλεργία στο γάλα όταν ήσουν μικρή, υπάρχει πιθανότητα 50% να είχες και αλλεργία στη σόγια. Η σόγια βρίσκεται παντού, από το γάλα και τις σάλτσες μέχρι τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα συμπτώματα συνήθως είναι ήπια, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές αντιδράσεις.
8. Ψάρια
Σε αντίθεση με τις περισσότερες τροφικές αλλεργίες που ξεκινούν στην παιδική ηλικία, η αλλεργία στα ψάρια μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και μετά τα 40. Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια και αναφυλαξία. Αν έχεις αλλεργία σε ένα είδος ψαριού, μπορεί να μην έχεις σε όλα, αλλά καλό είναι να το ελέγξεις πριν το ρισκάρεις.
9. Σουσάμι
Το σουσάμι μόλις το 2021 μπήκε στη λίστα των κύριων αλλεργιογόνων στις ΗΠΑ. Το πιο περίεργο; Οι αλλεργίες σε σουσάμι εμφανίζονται συχνά σε άτομα που έχουν ήδη αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς και φιστίκια.
govastileto.gr