Σχεδόν όλα τα τουρκικά ΜΜΕ, που άλλοτε στρέφονταν κατά της χώρας μας, πλέον αναφέρονται με διθυραμβικά σχόλια τόσο υπέρ της ΕΜΑΚ όσο και υπέρ της Ελλάδας, με το CNN TURΚ, το κρατικό πρακτορείο Anadolu, αλλά και άλλα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας να στρέφουν τις κάμερες πάνω στους Έλληνες διασώστες που δίνουν μάχη με τον χρόνο.
Μετά τους φονικούς σεισμούς, η ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στην Τουρκία από κάθε γωνιά της Ελλάδας συζητείται διαρκώς σε τηλεοπτικά δελτία, ενώ εκτενή ρεπορτάζ αναφέρονται σε online εκδόσεις φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ.
Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε και το «ευχαριστώ» του συμβούλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Οι Έλληνες διασώστες πραγματοποιούν διασώσεις που μοιάζουν με θαύματα»
Τα ρεπορτάζ στα τουρκικά ΜΜΕ «υμνούν» τη συμβολή της ΕΜΑΚ, ταυτίζοντας μάλιστα τις διασώσεις της ελληνικής αποστολής με «θαύματα». Ενδεικτικό είναι το ρεπορτάζ της Haber Global. «Οι Έλληνες διασώστες πραγματοποιούν διασώσεις που μοιάζουν με θαύματα στις περιοχές του σεισμού. Ένα σημείωμα ήταν τοποθετημένο πάνω στα γάντια. που υπήρχαν σε μία κούτα βοήθειας. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών. Γίνε γρήγορα καλά γείτονα», ανάφερε, μεταξύ άλλων, το μήνυμα των ανδρών της ΕΜΑΚ.
Στο ίδιο ρεπορτάζ έγινε λόγος και για τη συμβολή του σωστικού συνεργείου στη διάσωση της νεαρής Αϊρίν στο Χατάι, έπειτα από 48 ώρες που είπε στα ελληνικά «ευχαριστώ» στις ομάδες διάσωσης. Το «ευχαριστώ», όπως συμπληρώνει το σχετικό ρεπορτάζ, αναμεταδόθηκε και στα ελληνικά ΜΜΕ, τα οποία και είχαν «live εικόνα» από τις στιγμές της διάσωσης.
Δημοσιογράφος της «Ulke TV», παρουσιάζοντας δημοφιλής φωτογραφία, που αποτυπώνει άνδρα των ΕΜΑΚ να κρατάει στην αγκαλιά του ένα παιδί, αλλά είναι προϊόν φωτομοντάζ ανέφερε: «Στη μέση της οθόνης σας η ΕΜΑΚ, η ελληνική ομάδα διάσωσης. Χθες αυτή η φωτογραφία προβλήθηκε σε ελληνικά και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, σε πολλούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς, και το μωρό που αγκαλιάζει στη φωτογραφία είναι δικό μας, ένα δικό μας μωρό».
«Παρόλα αυτά, είτε φωτομοντάζ, είτε πραγματική, το μήνυμα είναι κοινό, η αυταπάρνηση και η ανταπόκριση που έδειξαν τα σωστικά συνεργεία στην πληγείσα Τουρκία, μεταξύ αυτών και τα ελληνικά από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας, είναι αξιοζήλευτη και υποδηλώνει ένα ανθρώπινο αίσθημα αλληλεγγύης» είπε.
«Στριμωγμένος» ο Ερντογάν
Tην ίδια ώρα, η οργή που επικρατεί στην Τουρκία κατά του Ερντογάν συσσωρεύεται, την ώρα που οι νεκροί συνολικά σε Τουρκία και Συρία ξεπερνούν τις 23.000. Η Τουρκία ανακοίνωσε πως μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 19.875 θάνατοι από τους σεισμούς, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 79.717.
Νωρίτερα σήμερα, διασώστες ανέσυραν ζωντανούς από τα ερείπια μια μητέρα και το μόλις 10 ημερών μωράκι της. Όσο περνούν οι ώρες, εξανεμίζονται οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν. Περισσότεροι από 3.466 είναι οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι στη Συρία και ως εκ τούτου ο απολογισμός των θυμάτων στις δύο χώρες ανέρχεται σε τουλάχιστον 23.341.
Ο Ερντογάν είχε ήδη αναγνωρίσει «κενά» στην ανταπόκριση των Αρχών στο σεισμό, λέγοντας ότι είναι «αδύνατον να είμαστε προετοιμασμένοι για μια τέτοια καταστροφή».
«Η καταστροφή επηρέασε τόσα πολλά κτίρια (…) που δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να παράσχουμε την έκτατη βοήθεια όσο γρήγορα ελπίζαμε», δήλωσε από την πλευρά του ο αρχηγός του τουρκικού κράτους σε επίσκεψή του στην πόλη Αντιγιαμάν (νότια), που έχει πληγεί σοβαρά από την καταστροφή.
Ο πανταχού παρών Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία επί 20 χρόνια και επιθυμεί να παραμείνει μετά τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου, επικρίνεται έντονα από τους επιζώντες για τη βραδύτητα της άφιξης της βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.
Στο μεταξύ, η καταστροφική κλίμακα του σεισμού της Δευτέρας στη νότια Τουρκία παρουσιάζει «σημαντικές δυσκολίες» για τις εκλογές που προγραμματίζεται να διεξαχθούν στα μέσα Μαΐου, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος, στην πρώτη ένδειξη ότι οι αρχές μπορεί να εξετάζουν να αναβάλουν τις εκλογές.
Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, επιδιώκοντας να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία για τρίτη δεκαετία, δήλωσε τον περασμένο μήνα πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. Δημοσκοπήσεις που είχαν δημοσιοποιηθεί πριν από τον σεισμό έδειχναν ότι θα είναι η πιο δύσκολη εκλογική πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα.
Η δημοτικότητα του Ερντογάν έχει ήδη διαβρωθεί από το εκτινασσόμενο κόστος διαβίωσης και την καταβύθιση της λίρας. Είναι τώρα αντιμέτωπος με ένα κύμα επικρίσεων για την απόκριση της κυβέρνησής του στον φονικότερο σεισμό που έπληξε την Τουρκία από το 1999, λίγο προτού να ανήλθε στην εξουσία.
Όποιος κι αν είναι ο πολιτικός αντίκτυπος της καταστροφής, η υλικοτεχνική πρόκληση της διεξαγωγής εκλογών στις πληγείσες περιοχές είναι τεράστια. Στην περιοχή που επλήγη από τους σεισμούς ζουν περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι και εκατοντάδες χιλιάδες χρειάζονται κάπου να μείνουν αφού ο σεισμός κατέστρεψε τα σπίτια τους ή είναι πολύ επικίνδυνο να ξαναμείνουν σε αυτά.
Ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που συγκλόνισε την Τουρκία αυξάνει την πίεση στον Ταγίπ Ερντογάν, μόλις τρεις μήνες από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, οι οποίες ήδη πριν από την καταστροφή προμηνύονταν δύσκολο τεστ για τον ίδιο, σημειώνουν αναλυτές.
«Ο Ερντογάν ήρθε με σεισμό και θα φύγει με σεισμό»
Ο Τούρκος δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ, που ζει στο εξωτερικό και καταδικάστηκε ερήμην σε φυλάκιση 27 ετών με κατηγορίες κατασκοπίας και της βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση, δήλωσε πως ο Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία στον απόηχο του σεισμού του 1999 και μπορεί να οδηγηθεί στην έξοδο από τον τελευταίο.
Οι επικρίσεις για την απόκριση στον σεισμό του 1999, κατά τον οποίο 17.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην υποχώρηση της υποστήριξης για την τότε κυβέρνηση, που βοήθησε στον θρίαμβο του AKP το 2002.
«Ο Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία στον απόηχο του σεισμού του 1999, φαίνεται πως θα φύγει στον απόηχο του σεισμού του 2023», ανέφερε ο Ντουντάρ σε ένα βίντεο στο Twitter. «Αυτός ο σεισμός που έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους θα τον θάψει μέσα στα συντρίμμια».